Rendszeres vizsgálatok cukorbetegen

A cukorbetegség kezelése sokkal többről szól, mint a vércukormérés, hiszen ez egy olyan állapot, amely hatással van az egész szervezetre. Jelentősen fokozza a szövődmények kialakulásának kockázatát és érinti a szívet, a szemeket, fogakat és lábakat is.

A rendszeresen elvégzett megfelelő vizsgálatok nem csak a kívánt vércukorszint elérésében segítenek, hanem abban is, hogy megelőzzük és/vagy késleltessük a diabétesz okozta károsodásokat. Ha valóban alaposan odafigyelünk egészségünkre, akkor időben észlelhetjük a problémákat, még mielőtt súlyos következményeik lennének.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szeretjük az orvosokra bízni magunkat, és tőlük várjuk, hogy elküldjenek bennünket az ellenőrző vizsgálatokra. Ez azonban mindenkinek a saját feladata, hiszen az orvos a már kialakult problémát fogja vizsgálni és az ahhoz kapcsolódó teendőkről tájékoztat bennünket. Mindannyiunk saját jól felfogott érdekünk, hogy

  1. tisztában legyünk azzal, mely vizsgálatokra és milyen gyakorisággal kell mennünk,
  2. számon tartsuk, hogy ezek a vizsgálatok mikor esedékesek,
  3. kérjünk beutalót a háziorvosunktól ezekre a vizsgálatokra,
  4. konzultáljunk kezelőorvosunkkal a kapott eredményekről.

Összegyűjtöttük a cukorbetegséghez kapcsolódó ajánlott vizsgálatokat, feltüntetve azok szükséges gyakoriságát is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek az ajánlások arra az esetre vonatkoznak, amikor még nincs semmilyen károsodás. Bármilyen probléma esetén ezeknél gyakoribb és esetenként összetettebb vizsgálatokra van szükség, amelyben természetesen a kezelő orvos javaslata az irányadó.

A Magyar Diabetológiai Társaság szakmai irányelve alapján a diabétesz felismerésekor elvégzendő ellenőrzések:

teljes körű fizikális vizsgálat, amely az alábbiakat foglalja magába:

testsúly, testmagasság, derékkörfogat, vérnyomás mérése, a láb vizsgálata (talp, deformitások, gombásodás, perifériás artériák tapintása, neuropátia ellenőrzése hangvillával), EKG készítése.
szemfenék vizsgálata szemész szakorvos által, tágitott pupillával.

laboratóriumi vizsgálatok, különös tekintettel az alábbiakra:

éhgyomorra (éhomi) és étkezés után1,5 órával mért vércukorszint, koleszterinszint (össz, HDL, LDL), triglycerid, kreatinin, becsült GFR (a vesekárosodás kizárása érdekében), vizeletcukor-és aceton, üledék, szükség esetén vizelettenyésztés, microalbuminuria, HbA1C.

A további, 12 hónap során elvégzendő vizsgátok és gyakoriságuk:

HbA1C vizsgálat:

segítségével meghatározható az elmúlt 6-8 hét átlagos vércukorértéke. A vérben levő cukor ugyanis képes véglegesen fehérjékhez kötődni, és minél magasabb a vércukor, annál több kötődik mindenféle fehérjékhez, így a hemoglobinhoz is. Bármely vérmintában levő vörösvérsejtek átlagos életkora kb 60-90 nap azaz 2-3 hónap. Így a hemoglobinhoz kötött cukor mennyisége, az elmúlt kb 2-3 hónap átlagos vércukorértékeire utal. A HbA1c értékét közvetlenül lényegében csak a vércukorszint befolyásolja, az értékből még a vércukorszint szórására sem lehet következtetni. A diabétesz szövődményeinek elkerülése érdekében minden cukorbeteg jól felfogott érdeke, hogy éljen a negyedévente történő HbA1c-mérés lehetőségével, és tegyen meg mindent azért, hogy a mért érték 6–7 százalék között legyen! 7 százalék feletti érték esetében konzultáció javasolt a kezelést irányító szakorvossal, elemezve a kezelés esetleges hibáit.

Gyakorisága: Fontos tudni, hogy az OEP a HbA1c-mérést csak 3 havonta támogatja, gyakoribb mérésre valójában nincs is szükség. A laborvizsgálat előtt érdemes megnézni, hogy az előző vizsgálat óta eltelt-e 90 nap, mert ellenkező esetben a laboratórium nem végzi el a vizsgálatot.

Szérum lipid-vizsgálat:

Laboratóriumi vizsgálat, amelynek során ellenőrzik a vérben lévő különböző zsírokat. Az LDL – amelyet „rossz” koleszterinnek is szokás nevezni – szűkítheti vagy akár el is zárhatja az ereket, amely a cukorbetegeknél kimagasló arányban okoz szívrohamot vagy sztrókot. A trigliceridek egy másik vérben található káros zsírfajta, amely jelentősen növeli a szívroham és a sztrók kialakulásának kockázatát. Magas vérzsírszint esetén statin szedése mellett félévente a májfunkciókkal szükséges ellenőrizni.

Gyakorisága: legalább évente egyszer

Vérnyomás:

A magas vérnyomás elkerülése az egyik legjobb módja a szív-és érrendszeri, a szem és a vese problémák megelőzésének. A vérnyomás értéket higanymilliméterben (Hgmm) adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). A vérnyomás normálértéke nem mindenkinél ugyanaz. Befolyásoló tényező az életkor és a különböző krónikus betegségek is. Általánosságban elmondható, hogy célértéknek a 140/90 Hgmm alatti érték tekinthető, de cukorbetegeknél ez az érték alacsonyabb, 120/80 Hgmm körült optimális.

Gyakorisága: minden orvosi vizsgálat alkalmával, de cukorbetegek számára nagyon ajánlott saját vérnyomásmérő készülék beszerzése, így gyakrabban tájékozódhatnak saját vérnyomásuk alakulásáról. Akkor értékelhető, ha naplóban vezeti minden másnap, reggeli és esti órákban mérve. Ezt a naplót a kezelőorvosának mutassa meg, mert ez eldönti a kezelés hatékonyságát.

Veseműködés vizsgálata:

A vesebetegségek nagyon gyakran komolyabb tünetek, panaszok nélkül alakulnak ki, és cukorbetegek esetében ennek jelentős kockázata van.. Ezért nagyon fontosak a vese működésére vonatkozó laboratóriumi szűrővizsgálatok annak érdekében, hogy a betegséget minél korábbi stádiumában lehessen felismerni és megfelelően kezelni. Ha a veseszövődményt korai fázisban sikerül felismerni, esetleg visszafordítható, de legalábbis jelentősen csökkenthető a veseműködés rosszabbodásának sebessége azokhoz az esetekhez képest, amikor szinte az azonnali művesekezelést igénylő stádiumban derül ki a vesekárosodás. A veseelégtelenség enyhe stádiumában önálló, ezzel kapcsolatos tünetek-panaszok nem jelentkeznek, csak a szűrés segítségével lehet a problémát észlelni. A mikroalbuminuria vizsgálata kimutatja, ha kis mennyiségű fehérje jelenik meg a vizeletben, amely a vese-érgomolyagok kezdődő sérülésének a jele, emellett azonban a szervezet egyéb érszakaszainak károsodására is utal, általában a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának fokozódását is előrevetítve.

Gyakoriság: évente legalább egy alkalommal szükséges a vesefunkció ellenőrzése, és mikroalbuminúria-vizsgálat is. Fontos a vérvételkor a glomerolus filtráció meghatározása is.

Szemfenék vizsgálat tágított pupilla mellett:

A magas vércukorszint és a magas vérnyomás rendkívül károsan hatnak a szemekre. A diabétesz szemészeti szövődményei a betegek közel egyharmadát érinti és minden tizedik cukorbeteg esetében súlyos látásromláshoz vezetnek. Hazánkban a diabéteszes retinopátia a vakság egyik vezető oka. Az időszakos szemészeti vizsgálat azért is fontos, mert cukorbetegeknél a különböző szürkehályog-formák (katarakta) gyakrabban és fiatalabb korban jelentkeznek.

Gyakorisága: évente egyszer

Lábvizsgálat:

A cukorbetegségből adódó idegkárosodás, rossz vérkeringés, fertőzések súlyos lábproblémákhoz vezethetnek. Az idegkárosodás akár érzésvesztést vagy fekély kialakulását is okozhatja a lábakon, a rossz vérkeringés miatt pedig a sérülések, fertőzések sokkal lassabban gyógyulnak. Ha ezeket a problémákat nem sikerül időben kezelni, súlyos fertőzések alakulhatnak ki, amelyek akár amputációhoz is vezethetnek. Sajnos Magyarországon a diabétesz miatti végtag amputációk száma rendkívül magas. A lábak, talpak ellenőrzése a beteg feladata, amelyet naponta el kell végeznie. Bármilyen sérülés, seb észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Gyakoriság: talpvizsgálatot minden orvosi vizsgálat alkalmával, neuropátiás vizsgálat évente, és a Doppler vizsgálattal a keringés ellenőrzése, legalább egy alkalommal javasolt elvégezni!

Fogászati ellenőrzés:

A cukorbetegség fokozza a fog-és szájüregi problémák kialakulásának kockázatát. A magas vércukorszint elősegíti a baktériumok megtelepedését, ezért nagyon fontos a napi legalább kétszeri fogmosás különös figyelemmel az ínyünkre és naponta legalább egyszer szükséges fogselyemmel kitisztítani a fogak közötti réseket. Elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük fogainkat és kezeltessük a legapróbb elváltozásokat is! Ne felejtsük jelezni fogorvosunknak, hogy cukorbetegek vagyunk!

Gyakorisága: legalább évente kétszer

Diétás tanácsadás:

A cukorbetegség kezelésének egyik elengedhetetlen alappillére a megfelelő táplálkozás. Ezt ugyanúgy meg kell tanulni, mint a vércukor-önellenőrzést, és naponta 4-5 alkalommal gyakorolni is kell. Nem könnyű feladat feladni az évtizedeken keresztül kialakított táplálkozási, főzési, vásárlási szokásokat, de szerencsére remek szakemberek segítenek ebben. Mert természetesen a cukorbeteg diéta – főleg ha még egyéb pl. vesét, epét érintő szempontokat is figyelembe kell venni – nem csak abból áll, hogy elkerüljük a cukrozott ételeket.

Gyakoriság: A cukorbetegség megállapítását követően érdemes egy konzultáció-sorozaton részt venni, ahol a dietetikus megtanítja más szemszögből nézni az étkezést és összeállítani a számunkra megfelelő és elfogadható étrendet. A későbbiekben, amikor az ismeretek birtokában könnyebben variáljuk az ételeket, a dietetikussal való megbeszélést szükség esetén érdemes beiktatni, de évente 1-2 alkalommal mindenképpen!

Bővebben: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük