Az inzulinrezisztencia a férfiaknál is okozhat meddőséget

Az inzulinrezisztencia és a meddőség leggyakrabban a nők kapcsán kerül szóba, hiszen az IR komoly hatást gyakorol a női nemi hormonokra és a menstruációra. Azonban a túl magas inzulinszint a férfiaknál is generálhat termékenységi problémákat, így érdemes esetükben is felhívni rá a figyelmet. Hogy mégis miért okozhat az inzulinrezisztencia meddőséget a férfiaknál, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

Inzulinrezisztencia a cukorbetegség előfutára

Azinzulinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy által termelt inzulinra (vagyis rezisztensek rá), így a glükóz kevésbé képes beépülni a sejtekbe. Emiatt a szervezet nem tudja felhasználni a vércukrot energiaforrásként, ezért éhezni kezd. Kompenzálásként a hasnyálmirigy még több és több inzulint termel. Viszont túl sok ideig a hasnyálmirigy nem képen a fokozott inzulin termelésre, így kifárad, és a glükóz mennyisége olyannyira megemelkedik, hogy végül kialakul a 2-es típusú cukorbetegég.

Amennyiben valaki inzulinrezisztenciában (IR) szenved, az az esetek többségében súlygyarapodást tapasztal. A felesleges glükóz ugyanis zsírként raktározódik el- főleg a has körül (centrális elhízás). Sajnos a súlygyarapodás csak fokozza az inzulinrezisztenciát, és egy ördögi kör alakul ki, melyet igen nehéz megtörni.

Férfi meddőség és az IR kapcsolata

férfi meddőség és IRMíg régebben főleg a nőknél alakultak ki termékenységi problémák, ma már csaknem ugyanannyi férfi küzd meddőséggel mint nő. A férfi meddőségnek számos oka lehet, melyek lehetnek fizikai és hormonális eredetűek is. A spermiumok minőségét számos tényező befolyásolja, többek között az étrend, a fizikai aktivitás, az alvás minősége és a stressz. Érdemes tudni, hogy ezek a tényezők azonban jelenetős szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásában is.

És hogy miért is okozhat termékenységi problémákat az IR? Ez több okra vezethető vissza. A sperma minősége, a környezeti hatások és az inzulinrezisztencia már több tanulmány szerint is komolyan összefügg egymással.

“A férfiak inzulinrezisztenciája gyakran összefügg az ún. metabolikus szindrómával és az elhízással, mely nagyban rontja a spermiumok minőségét. A probléma gyulladást is okozhat az egész szervezetben, ami hatással lehet a reproduktív rendszerre, különösen a petefészkek és a herék működésére, így a probléma a nemi hormonok egyensúlyának felborulásához vezethet. Mivel az IR gyulladást is okozhat a szervezetben, csökkenthet a nemi hormonkötő globulin (SHBG) szintje, és ez negatív hatással van a férfi nemi hormonok szekréciójára, és tovább súlyosbítja az elhízást is”- mondja dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

A felsoroltak következtében a férfiak spermaképe romolhat (csökkenhet a spermiumok mennyisége/minősége/mozgékonysága), ráadásul a IR-rel küzdő férfiaknál lényegesen gyakrabban lépnek fel erekciós zavarok is (melyben gyakran a magas inzulinszint miatt fellépő metabolikus szindróma is szerepet játszik).

Kezeléssel a férfiak termékenysége javítható

Látható tehát, hogy az inzulinrezisztencia – és a hozzá kapcsolódó elhízás- több fronton is támadást indít a termékenység, családalapítás ellen. Szerencsére az állapot megfelelő terápiával kezelhető. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő, személyre szabott életmód követése (diéta, mozgás), mely az IR elsőszámú kezelési módszere. A betegnek speciális, dietetikus által összeállított étrendet szükséges követnie, mellyel csökkenthető az inzulin-és a vércukorszint és fokozható az inzulinérzékenység. A diéta első hallásra bonyolultnak tűnhet, így érdemes dietetikus segítségét kérni, aki hasznos tanácsokkal szolgál az optimális étrendet illetően! Emellett fontos ügyelni a rendszeres testmozgásra is, mellyel nem csak a hormonszintek normalizálhatók, de ezáltal a súlyfeleslegtől is megszabadulhat a beteg, nem beszélve a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásairól! Előfordulhat, hogy ezeket gyógyszeres terápiával szükséges kiegészíteni az inzulinérzékenység fokozása érdekében. Amennyiben az inzulin-és a vércukorszintek az optimális tartományba kerültek, valamint a túlsúlyától is megszabadult a beteg, úgy a termékenység nagyban javul.

Dr. Koppány Viktória

Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/

Dr. Koppány Viktória

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük