Jól kezelem a cukorbetegségemet?

A rendszeres vércukorszint mérés fontos!

 • A vércukorszint mérők nem egyformák. Mivel jelentős különbségek is lehetnek közöttük, ezért érdemes vásárlás előtt tanácsot kérni a kezelőorvostól vagy más szakembertől.
 • A pontosság számít. Minden esetben végre kell hajtani a szükséges kalibrációt egy új doboz tesztcsík használatának megkezdése esetén. Ennek módja készüléktípustól függ.
 • A mérőkészülékek és a tesztcsíkok bizonyos feltételek esetén ingyenesek. Inzulinos cukorbetegnek a készülék általában receptre felírható, így áruk jelentős hányadát a társadalombiztosító fizeti. A tesztcsíkok jelentős többsége is támogatott segédeszköz, de az már nem biztos, hogy a teljes, általunk használt havi mennyiség ingyenes.
 • Az ellenőrzés valóban használ! A mérések gyakoriságát érdemes a kezelőorvossal megbeszélni, hiszen ez alapvetően függ az orvosi kontrolltól és a beállított kezeléstől.
 • A digitális korszak ellenére a kezelési napló vezetése sokat segíthet! Bár a legtöbb mérőkészülék eltárolja a mérési adatokat, célszerű az eredményeket feljegyezni az adott körülményekkel együtt (étel, testmozgás, alkoholfogyasztás, stressz, időjárási front stb.). Ezek az információk nagy segítséget nyújthatnak az optimális kezelés kialakításában.

Készüljünk fel hipoglikémia és hiperglikémia esetére!

 • Hipo = alacsony, hiper = magas. Hipoglikémia esetén túl kevés cukor van a vérben, hiperglikémia esetén pedig túl sok.
 • Alacsony vércukorszint esetén glükózra, magas vércukorszint esetén pedig inzulinra (vagy testmozgásra) van szükség. Fontos hogy tudjuk a különbséget, mert alacsony vércukorszint esetén beadott inzulin további vércukor esést eredményez. A 2-es típusú cukorbetegség esetén az étkezések utáni magas vércukorszintet testmozgással lehet csökkenteni.
 • A tünetek eltérőek lehetnek! A hipoglikémia általános tünetei az izzadás és remegés, erős szívverés, idegesség, ingerültség, gyengeség, éhség, bizsergető érzés vagy zavarodottság. Amennyiben ezek közül egyik sem jelentkezik, akkor rejtett hipoglikémiáról beszélünk, amely növeli a súlyos hipoglikémia kockázatát.
  A hiperglikémiára jellemző tünetek a fejfájás, homályos látás, szomjúság, gyakori vizelés, száraz bőr. Bármilyen kétely esetén mérjünk vércukorszintet!
 • Ez egy olyan játék a számokkal, ahol a 15-15 szabály a nyerő! Hipoglikémia esetén 15g szénhidrátot el kell fogyasztani, majd 15 perc elteltével ellenőrizni kell a vércukorszintet és alacsony vércukorszint esetén további 15g szénhidrátot kell elfogyasztani. Ezt addig kell ismételni, amíg elérjük a 70mg/dl-t. Ha több, mint egy óra még hátra van a következő étkezésig, akkor érdemes legalább egy részét előre hozni annak érdekében, hogy a hipoglikémia ne ismétlődjön meg újból.
 • A főnökünk megmentheti az életünket! Ha vércukorszintünk túl alacsony, akkor a körülöttünk lévők segítségére szorulunk. Ezért szükséges elmondanunk családtagjainknak, kollégáinknak, barátainknak, hogy hogyan ismerhető fel ez az állapot, és hogy ilyenkor mi a teendő. Minden esetben hordjunk magunkkal egy kis kártyát, amin szerepel, hogy cukorbetegek vagyunk.

A gyógyszerekről az orvos dönt!

 • Ami a szomszédnak jó, az nem biztos, hogy nekünk is. 2-es típusú cukorbetegség kezelésére a tablettás hatóanyagoknak különböző csoportjai vannak melyek hatása eltérő, és léteznek olyan készítmények is, amelyekben ezek kombinációja található. A megfelelő készítmény kiválasztásakor számos körülményt kell mérlegelni és ez a kezelőorvos feladata.
 • A régi néha jobb! A legújabb felfedezések nem mindig a legjobb megoldást nyújtják mindenki számára és a régi jól bevált gyógymódot nem érdemes felváltani a piacra kerülő legújabb gyógyszerrel. Ilyen esetben mindig kérjük ki kezelőorvosuk tanácsát!
 • Egyének vagyunk, nem pedig statisztikai adatok! Ugyanazon kezelések hatásai eltérőek lehetnek a különböző emberek esetében. Ha van valamilyen elképzelésünk a saját állapotunkkal kapcsolatban – pl. rejtett hipoglikémia -, akkor az alapvetően befolyásolhatja a kapott gyógyszeres kezelés hatását. Ezt minden esetben fontos megbeszélni a kezelőorvossal!
 • Nem jó ötlet orvost játszani! Soha ne szakítsunk meg kezelést a kezelőorvossal történt előzetes egyeztetés nélkül! Jelezzük neki esetleges problémáinkat és vele közösen keressünk elfogadható megoldást.
 • A gyógyszerész segíthet! Osszuk meg gyógyszerészünkkel problémáinkat, és mivel ő tisztában van a gyógyszerek kölcsönhatásaival, fel tudja hívni figyelmünket az esetleges veszélyekre.

Ne féljünk az inzulintól!

 • Az inzulin beadása is olyan fájdalmas. Az inzulin beadásához használt legtöbb tű kicsi és vékony, így egyáltalán nem vagy csak minimális fájdalmat okoz.
 • 2-es típusú diabétesz esetén is gyakran szükséges inzulin. Előfordulhat, hogy inzulinnal kell kiegészíteni a tablettás kezelést a vércukor megfelelő szinten tartásához, és ez nem jelenti azt, hogy rosszul csinált valamit, vagy nem jól kezelte cukorbetegségét.
 • Az inzulin beadásnak van megfelelő módja. Feltétlenül tartsuk be felrázásra való utasításokat, ha NPH inzulint használunk! Pöcköljük meg a fecskendőt, hogy valamennyi levegőbuborék eltűnjön belőle. Az is nagyon fontos, hogy az NPH-inzulint az inzulinadagoló penben is jól összekeverjük. Amennyiben pent használunk, ne felejtsük el az 5 másodperces szabályt: a hüvelykujjnál lévő gombot lenyomva tartva hagyjuk a tűt a bőr alatt 5 másodpercig annak érdekében, hogy az összes inzulin bejusson. Akár pent, akár tűt használunk, mindig 90°-ban tartsuk inzulinbeadás közben.
 • A hideg inzulin csíp. A hűtőből kivett inzulin beadáskor sokkal valószínűbb, hogy fájdalmas, mint a szoba-hőmérsékletű, ezért ajánlatos az aktuálisan használt inzulint szobahőmérsékleten tárolni.
 • Izomláza van? Ez befolyásolhatja az inzulin felszívódásának gyorsaságát! Ne felejtse el, hogy ha az inzulin beadása előtt vagy közvetlenül utána testmozgás végez, a megmozgatott izom közelében történő beadás esetén az inzulin gyorsabban szívódik fel.

Kerüljük el veséink károsodásait!

 • A hibás szűrő nem működik tökéletesen! A hosszú ideig tartó magas vércukorszint károsítja a veséket. Ha ez az állapot előrehalad, akkor a vesék nem tudják megfelelően tisztítani a vért és végső fokon maguk is teljesen tönkremehetnek.
 • A vesekárosodás végül veseelégtelenséghez vezet! Nem szabad elfelejtenünk, hogy a vesekárosodás tünetei csak akkor jelentkeznek, ha az már előrehaladott állapotban van. Ezért nagyon fontos az évente történő ellenőrzés!
 • Már megint mintavételi pohár? Elengedhetetlen évente egyszer a vizeletvizsgálat, amelynek során a mikroalbumin-szintet ellenőrzik. Ha az eredmény pozitív, akkor ez azt jelenti, hogy a veséken keresztül szivárog a vérben lévő fehérje. Ez az állapot cukorbetegség és/vagy magas vérnyomás esetén a vesekárosodás korai jele.
 • A veseelégtelenség dialízist vagy veseátültetést jelent. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos a vesék működésének rendszeres ellenőrzése, amellyel megelőzhetők a súlyosabb problémák.
 • Nagyon sok múlik rajtunk! Ellenőrizzük rendszeresen vércukorszintünket és vérnyomásunkat, kerüljük a magas fehérjetartalmú diétákat és járjunk rendszeresen veseellenőrzésre. Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek lassíthatják a vesebetegségek kialakulását is. A vérnyomás beállítása rendkívül fontos azoknál, akiknél a vizeletvizsgálat magas albumin-szintet mutatott ki (mikroalbuminuria vagy albuminuria).

Őrizzük meg látásukat!

 • A fiatalok és a középkorú felnőttek esetében kialakuló, nem veleszületett vakság legnagyobb részben a diabétesz szövődménye! A retinopátia, amely a leggyakoribb cukorbetegség okozta látáskárosodás, vaksághoz vezethet. Az USA-ban a vakok 8%-a a cukorbetegség miatt veszíti el látását.
 • A szemészek nem csak a szemüvegesekért vannak! Tanácsos évente egyszer felkeresni a szemészetet nem csupán látásvizsgálat céljából, hanem a cukorbetegség okozta szemproblémák ellenőrzése miatt is.
 • A megfelelő vércukorszint olyan, mint a sárgarépa: mindkettő jót tesz a szemnek! A rendszeresen ellenőrzött vércukorszint csökkenti a szembetegségek kialakulásának kockázatát, és megakadályozza a már meglévő problémák súlyosbodását is.
 • Nyomás alatt rosszabb! A magas vérnyomás károsítja a szemek erezetét és ez súlyosbíthatja a már kialakult szemproblémákat. A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell, ennek módját beszélje meg kezelőorvosával!
 • A koleszterin nagyon fontos! A magas koleszterinszint szintén károsíthatja a szemekben lévő ereket. A koleszterinszint csökkentése segít a szemproblémák kialakulásának illetve a már meglévők súlyosbodásának megakadályozásában.

Bővebben: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük