A vércukormérő kiválasztásának 9 fő szempontja

Akinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, a rengeteg újonnan felmerülő feladat közül az egyik első valószínűleg az, hogy vásároljon-e, és ha igen, milyen vércukormérő készüléket? Ez a készülék tulajdonképpen egy kicsi méretű, automatikusan vezérelt eszköz, amely megméri és kijelzi az adott pillanatban mért vércukorszint értékét.

Fontos tudnunk, hogy mitől, hogyan változik vércukorszintünk!

A mozgás, az étkezés, a pihenés, a stressz, lelki állapot, időjárás és számos más tényező befolyásolja a vércukorszintet. A vércukormérő készülék rendszeres használata alapvetően segít a jobb vércukor eredmények elérésében azáltal, hogy figyelni és követni tudjuk a változásokat, amelyeket ezek a körülmények okoznak. Ma már számos vércukormérő készülék kapható a legegyszerűbbtől a beszélő modellekig, áruk is széles skálán mozog, és jó néhány esetben társadalombiztosítási támogatás is igénybe vehető megvásárlásukhoz.

Egy cukorbeteg számára – főleg ha inzulinnal kezelt – a vércukormérő elengedhetetlen és nélkülözhetetlen társa, hiszen naponta többször is mérnie kell – lehetőleg párban, azaz étkezések előtt és után -, ezért a legmegfelelőbb készülék kiválasztása alaposabb körültekintést igényel.

Mindenekelőtt: hogy hogyan is működik egy ilyen készülék?

 1. A készülékhez tartozó tesztcsíkot belehelyezzük a készülékbe.
 2. Az egyik ujjunkat megszúrjuk egy különleges tűvel (ujjbegyszúró lándzsa), hogy legyen vér a méréshez.
 3. A tesztcsíkot hozzáérintjük a vércsepphez. A mai készülékeknél már nem kell vért cseppenteni a tesztcsíkra, elegendő, ha a tesztcsíkot hozzáérintjük a vérhez, és az felszívja a szükséges – igen kis – mennyiséget.
 4. Várunk néhány másodpercet.
 5. A készülék kijelzi az aktuális vércukorértékünket.

A különböző vércukormérők optikai elven vagy elektrokémiai reakció elvén működnek, az eltérés az egyes készülékek kínálta alkalmazásokban van. Ahhoz, hogy kiválaszthassuk azt a mérőkészüléket, amely a legjobban használható mindennapjaink során, az alábbi kérdéseket érdemes feltennünk magunknak ezzel kapcsolatban:

A vércukormérő kiválasztásának 9 fő szempontja:

1. Kisebb vagy nagyobb mérőkészüléket szeretnénk?

A legtöbb mérő 7-10cm hosszú és súlya 50-100g között mozog. Ha a táskánkban vagy hátizsákunkban hordjuk a mérőt, akkor a mérete nem annyira fontos. Ha a zsebünkben vagy az övtáskánkban lesz a helye, akkor ez a tulajdonsága fontos szempont lehet.

Ma már az sem feltétlenül igaz, hogy a kis készüléknek a kijelzője is kicsi, hiszen a Méry Ultra és a One Touch készülékek kicsi méretük ellenére remekül olvasható nagy méretű kijelzővel rendelkeznek, ezért akkor is választhatunk egészen kis méretű készüléket, ha nem tökéletes a látásunk.

2. Mennyi vérminta szükséges a méréshez?

A legtöbb modell 1 mikroliternél kevesebb vérből is megadja az eredményt.

3. Akarjuk-e tárolni a mérőkészülékben mért eredményeket?

Minden készüléknek van memóriája, de van néhány olyan mérő, amely csak minimális mennyiségű adatot (10-125 eredmény) tárol. A legtöbb 250 – 500 mérés eredményét tartja meg a memóriájában.

4. Le akarjuk-e tölteni a mérési adatokat a számítógépünkre?

Ha ez a funkció fontos szempont a számunkra, akkor mindenképpen olyan mérőkészüléket kell választanunk, amely infraportos vagy kábel segítségével feltölti az adatokat a számítógépre. Ehhez szükségünk lehet telepítő CD-re is.

5. Honnan veszi a vérvételi mintát?

A vércukormérő bárhonnan származó vérmintából mér, alternatív vérvételre az ujjbegyszúrónak kell alkalmasnak lennie. Az évtizedek óta bevált gyakorlat szerint az önellenőrzéshez szükséges vér vételi helye az ujjbegyek oldala vagy ritkább esetben a fülcimpa.

Alternatív vérvételi helyek keresése azért merült fel, mert a gyakori szúrások egyrészt fájdalmasak lehetnek, másrészt hegesedés alakulhat ki az ujjakon.

Két újabb terület tűnik megfelelőnek: az alkar és az hüvelykpárna, azonban amikor összehasonlították ugyanattól a személytől ugyanabban az időben vett, a hagyományos ujjbegyes, illetve alkarból vagy hüvelykpárnából származó minták cukortartalmát -, kiderült, az eredmény nem azonos, bár az eltérés nem számottevő.

6. Mennyit szánunk a mérőkészülékre és a tesztcsíkra?

Mint minden vásárlásnál, a költség itt is természetesen nagyon fontos tényező. A jelenleg kapható mérőkészülékek (teljes) ára 4400Ft és 26000Ft között mozog. A valódi költséget azonban a tesztcsík jelenti, hiszen a mérőkészülékek több éven át használhatók, a tesztcsík az igazi „fogyóeszköz”, amit rendszeresen meg kell vásárolni.

Jelenleg 1db tesztcsík ára 58 – 120Ft között van társadalombiztosítási támogatás nélkül. Nagyon fontos tudni, hogy egy adott típusú vércukormérő készülék csak a hozzá tartozó tesztcsíkkal használható!

7. Mekkora támogatás van a mérőkészüléken és a tesztcsíkon?

Számos vércukormérő készüléken és hozzájuk tartozó tesztcsíkon van OEP támogatás, ami azt jelenti, hogy a teljes ár egy részét – vagy egészét – nem kell a betegnek megfizetnie, mert azt az egészségbiztosítás állja. Minden inzulinkezelésre szoruló diabéteszes, a kezelési módtól függetlenül jogosult támogatott vércukormérőre.

A társadalombiztosítás 50%-os támogatást nyújt, a receptre felírható vércukorszintmérőkhöz. Felírási jogosultsága a diabetológiai szakrendelés szakorvosának van, ha ő belgyógyász, endokrinológus vagy gyermekszakorvos.

A kedvezménnyel felírható készülék „kihordási ideje” jelenleg 6 év, ami azt jelenti, hogy 6 év alatt mindössze 1x vehető igénybe ez a kedvezmény. Jó hír, hogy a készülékekre általában 6 év garanciát biztosít a gyártó, ezért mindenképpen érdemes megőrizni a számlát arra az esetre, ha bármi gond adódik a mérővel a kihordási idő alatt.

Kihordási időn belüli végleges meghibásodás vagy elvesztés esetén egyedi méltányossági kérelme kell benyújtani az OEP felé, ennek kedvező elbírálása esetén jogosult a beteg ismételt gépfelírásra.

Diétás vagy tablettás kezelésen lévő cukorbetegeknél a jelenleg érvényben lévő rendeletek nem támogatják a vércukormérő készülékek kedvezményes beszerzését.

A tesztcsíkoknál hasonló a helyzet, azonban itt a támogatás mértéke 80%-os. Felírási jogosultsága a diabetológiai szakrendelés szakorvosának, valamint szakorvos javaslatára a beteg háziorvosának is van, a szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama 12 hónap.

Tesztcsík támogatottan csak a napi kettő vagy többszöri inzulinkezelésben részesülő cukorbeteg számára jár. Ez pontosan az alábbiakat jelenti:

 • napi kétszeri inzulinadás esetén 3 hónapra 2 doboz tesztcsík (azaz 100 db),
 • napi háromszori inzulinadás esetén 3 hónapra 6 doboz (azaz 300db)
 • napi négyszeri vagy annál többszöri inzulinadás esetén 3 hónapra 9 doboz (azaz 450db) írható fel támogatással.

8. Milyen készüléket ajánl a kezelőorvosunk?

A cukorbetegséggel foglalkozó egészségügyi szakemberek rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a vércukormérőkkel kapcsolatban, ezért mindenképpen irányadó az ő javaslatuk, – persze nem kötelező azt elfogadnunk!

9. Milyen további lehetőségeket biztosít a készülék?

Amennyiben a vércukormérő készülék kiválasztásánál nem az ár a döntő tényező, akkor érdemes figyelembe venni néhány további szempontot. Már vannak olyan készülékek, amelyek további, különböző kényelmi funkciókkal rendelkeznek. Ezek közül az alábbiakban megemlítünk néhányat:

 • vérminta mennyiség: A legújabb készülékek között már vannak olyanok, amelyeknek mindössze 0,3 microliternyi vér is elegendő a méréshez (ez kb. egy gombostű fejnyi mennyiség)
 • eredmény: A mérési eredményt 5 másodpercnél rövidebb idő alatt mutatja. Ez a funkció fennálló hipoglikémia esetén igazán fontos, hiszen ilyenkor a veszélyesen alacsony vércukorszint kezelését azonnal meg kell kezdeni.
 • háttérvilágítás: rossz fényviszonyok között ill. gyengén látók számára hatékony megoldás a mért értékek leolvasásához.
 • beszélő funkció: látásproblémával küzdő betegek számára a gép „bemondja” a mért eredményt

A vércukorértéket befolyásoló technikai feltételek

A jelenleg kapható otthoni vércukormérésre szolgáló eszközök az elmúlt években sokat fejlődtek, megbízhatóbbá váltak, és valamennyi plazmakalibrált, mindazonáltal az otthoni vércukormérők nem orvosi műszerek, az általuk mutatott értékek tájékoztató jellegűek, a hivatalos vércukorértéktől felfelé vagy lefelé 1-2 egésszel is eltérhetnek.

A kapott eredmény pontosságát számos olyan külső tényező befolyásolja, int pl. a készülék minősége vagy hogy mennyire jól tudjuk azt kezelni.

A leggyakoribb hibaforrások

A rossz mérési eredmény leggyakrabban a mérő nem megfelelő használatából adódik.

Mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni ahhoz, hogy megmutassa a megfelelő technikát. Amennyiben a kezelőorvosunkkal való konzultáción erre nincs lehetőség, kérjünk segítséget az asszisztenstől, vagy látogassunk el a közelünkben működő cukorbeteg klubba, ahol számos, a diabétesszel való együttéléshez szükséges információt, tanácsot és segítséget kaphatunk. Mindemellett azonban szükség van arra is, hogy mi magunk alaposan tanulmányozzuk át a készülék használati utasítását.

A kezünkön lévő ételmaradék, krém vagy más szennyeződés is befolyásolhatja a kapott eredményt.

Nagyon fontos, hogy mérés előtt mossuk meg és töröljük szárazra kezünket. Mindig érdemes magunknál tartani egy kis csomag nedves törlőkendőt arra az esetre, ha nincs kézmosási lehetőség, arra azonban figyeljünk, hogy ez ne legyen alkoholos, mert az alkohol szintén befolyásolja a mért eredményt.

A hőmérséklet, a páratartalom, de még a tengerszint feletti magasság is hat a mért eredményre

Ezek a tényezők befolyásolhatják egyrészt szervezetünket, másrészt a tesztcsíkban lejátszódó kémiai folyamatokat. Vannak olyan készülékek, amelyek jelzik, hogy ilyen szélsőségesebb viszonyok között mi a teendő.

Szavatosságát vesztett, vagy nem megfelelő tesztcsík

A vércukormérés legköltségesebb része a tesztcsík, ezért sokan próbálnak úgy spórolni ezen, hogy a szükségesnél kevesebbszer mérnek. Nagyon fontos, hogy mindig az adott mérőkészülékkel kompatibilis, ahhoz illő tesztcsíkot használjunk, mert ha elő is fordul, hogy másik típusút is elfogad a készülék, az eredmény nagyon pontatlan lehet.

Feltétlenül nézzük meg, hogy jó-e a tesztcsík lejárati ideje, és ne felejtsük el, hogy ha már kinyitottuk egy doboz tesztcsíkot, azt 90 napon belül fel kell használni, mert utána már pontatlan mérési eredmények lehetnek. Így tehát aki az általában 50 darab tesztcsíkot tartalmazó dobozt nem használja fel 3 hónap alatt, annak érdemes más kiszerelésű tesztcsíkot (25x vagy egyenként csomagolt) vásárolnia. (Erre csak bizonyos típusú tesztcsíkok esetében van lehetőség!)

Legyen-e tartalék mérőnk? És milyen?

Az 1-es típusú ill. az inzulinnal kezet 2-es típusú cukorbetegek számára javasolt, hogy legyen egy tartalék vércukormérő készülékük arra az esetre, ha a használatban lévő meghibásodik vagy bármilyen gond merül fel vele.

Több szempontból is érdemes ugyanazt a típust választani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szeretünk tesztelni, ezért gyakran előfordul, hogy rögtön egymás után két mérővel is megmérjük a vércukrunkat, és meglepődve tapasztaljuk, hogy eltérő – akár 2-3 értékkel is – a két eredmény.

Melyik mérőkészülék pontosabb?

Mivel a legtöbb önellenőrzést végző cukorbeteget foglalkoztatja ez a kérdés, érdemes tisztázni, hogy mi az, ami elvárható az otthon használható néhány ezer forintos kézi készülékektől (mi az amit az EU szabályozás elvár) és mi az amit csak a több millió forintos labor berendezések képesek elvégezni?

A forgalomban lévő, önellenőrzésre szolgáló kézi vércukorszintmérő készülékek pontosságával kapcsolatos EU elvárást a 98/79/EC direktíva és ennek alapján az ISO 15197 szabvány tartalmazza. Ezek alapján a kézi készülékek elvárt pontossága +-20%, azaz a készülékek tájékoztató jellegű eredményt nyújtanak.

Önellenőrzésre szolgáló kézi készülékek alapján szigorúan tilos diagnózist felállítani és gyógyszeradagolást beállítani. Az ezen készülékek által mért eredmények kizárólag a beteg illetve a kezelő orvos tájékoztatásának célját szolgálja és legfeljebb az inzulin adagolás minimális módosítását teszik lehetővé.

Nem véletlen, hogy negyedévente kötelező lenne a laboratóriumi vércukor ellenőrzés és a HbA1c ellenőrzés is.

A pontosabb meghatározásra szolgáló laboratóriumi berendezések (ismét megjegyzem, hogy sok millió forintos eszközökről van szó) pontossága is csak +-7,6%  mivel a rendelkezésre álló módszerek ennél nagyobb pontosságot nem tesznek ma még lehetővé.

A laboratóriumi mérés eredményét az is befolyásolja, hogy a vénából kémcsőbe levett vérmintában kizárólag a fluorid tartalmú csövekben áll meg a cukor anyagcsere, de ezek drágábbak az átlagosnál, ezért a legtöbb helyen nem használják, így óránként 3-5%-al csökken a levett vér cukortartalma mindaddig, míg nem kerül a minta a mérőeszközbe .

A fentiek alapján, a labor és a kézi készülék által mért adatokban, szélsőséges esetben akár közel 30% eltérés is lehetséges úgy, hogy az eszközök megfelelnek az elvárásoknak.

Forrás: http://vercukor.net

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük