Néhány tény a cukorbetegségről

A cukorbetegségnek alapvetően két típusa van, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség. Nagyon fontos, hogy megtudjuk, hogy milyen különbségek vannak a két cukorbetegség-típus között és az is, hogy tisztában legyünk olyan fogalmakkal, mint glükóz, inzulin és vércukorszint.

Az inzulin nem más, mint a hasnyálmirigy által termelt hormon. Az inzulin szabályozza a bevitt szénhidrátokat a szervezetben, és megakadályozza, hogy a vércukorszint túl magas vagy túl alacsony legyen. Amikor szénhidrátot vagy cukrot fogyasztunk, a szervezet energiává alakítja azt át vagy pedig eltárolja, ha a szervezetnek a későbbiek folyamán lenne szüksége energiára. Az inzulin segít a szervezetnek, hogy eltárolja ezeket a bizonyos cukrokat vagy pedig a véráramba engedi azokat, ha a szervezetnek szüksége van energiára.

A glükóz egy egyszerű cukor, egy fontos energiaforrás, amelyre minden sejtünknek és szervünknek szüksége van. A glükóz különféle táplálékból is a szervezetünkbe kerülhet, ilyen például a gyümölcs, a kenyér, a tészta és a gabonafélék.

Azoknak a szervezete, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek, nem képes inzulint termelni. Ez pedig egy fontos hormon és az a feladata, hogy szabályozza a vércukorszintet. Amennyiben nem kezelik a magas vércukorszintet, akkor a következő problémákkal kell számolni: idegkárosodás, veseelégtelenség, látási problémák, szív- és érrendszeri problémák, fertőzések, nem gyógyuló sebek és lábkomplikációk.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek szervezetében ugyan van inzulin, de nem tudják azt hatékonyan használni. Idővel inzulinrezisztenssé válnak és a hasnyálmirigy sem képes elegendő inzulint termelni. A kialakult egészségügyi problémák a következők lehetnek azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek: idegkárosodás, azaz neuropátia, a szem egészségének megromlása, látásvesztés, szív- és érrendszeri problémák, veseelégtelenség, fertőzések, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető és késleltethető az egészséges testsúly fenntartásával, aktív életmóddal és egészséges táplálkozással. A betegségben szenvedőknek gyógyszerre is szükségük lehet, hogy a vércukorszintjük ne ingadozzon. A vércukorszint súlyosságától függően a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek megfelelő étrenddel és testmozgással kezelhetik a betegségüket.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük