Jó választás cukor helyett a méz!

A méhek szorgalmas munkájának gyümölcse, aranyló színével, tartósságával, változatosságával, maga a csoda. A világ minden táján ismerik, használják a mézet. Cikkünkből megtudhatod, hogyan készül, miért olyan különleges és miért egészséges.

A méh leszáll a virágra, és kiszívja édes nedveit. A rovar testében a nektárt az enzimek egyszerű cukorrá alakítják, majd a kaptárba visszaérve a méhek a méhsejtbe töltik azt. A méhek szárnyaikat rebesgetve szellőt keltenek a hatszögletű sejtek felett, hogy kiszárítsák, mézzé alakítsák, majd dolguk végeztével viasszal lezárják a sejteket. Bár sokan esszük, keveset tudunk a mézről. Talán a WebMD cikkében felsorolt hat dolog is újdonság lesz számodra.

Négymillió virág

Ahhoz, hogy 1 kiló mézet előállítsanak, a méhek négymillió virágot látogatnak meg. A begyűjtött nektárt egy speciális testrészükben szállítják, egy úgynevezett második gyomorban, amit csak erre a célra használnak. Noha ezt is vissza kell böfögniük valahogy, az azért nem ugyanaz, mintha a méz a rovar emésztésre használt gyomrából kerülne a kaptárba.

Nyolcezer éves a méztörténelem

Egy időszámítás előtt 6000 évvel keletkezett spanyolországi barlangrajz már bemutatja, hogyan gyűjtötte be az ősember a mézet. Törökországban találtak ennél is régebbi, 8000 éves leleteket: emberkéz formálta főzőedényekben méhviasz nyomaira bukkantak. A piramisok idején az egyiptomiak már képzett méhészek voltak, méhbarát élőhelyeket hoztak létre, ahol olyan virágok és bokrok nőttek, amelyeket szerettek a sárga-fekete rovarok.

Sebet gyógyítottak vele

A méz sebek és égési sérülések kezelésére való felhasználása évszázadok óta a hagyományos orvoslás része volt. Az ókortól egészen a XVIII. századig mindig volt a katonák egészségügyi szolgálatánál méz. Az egyiptomiak használták először sebek gyógyítására, hisz a méz rengeteg olyan természetes vegyületet tartalmaz, amely harcol a baktériumokkal, elősegíti a gyógyulást, megelőzi a fertőzéseket és enyhíti a duzzanatokat.

A méz véd a hidegben

Száz évvel ezelőtt még megszokott dolog volt, hogy a fagyos napokon az iskolába készülő gyerekek útravalóként egy-egy kanál mézet kaptak. A népi megfigyelés szerint a hidegtől, a megfázástól is megóvhat a méz.
Tanulmányok bizonyítják, hogy kis mennyiségben a méz valóban segíti a gyerekeket, hogy kevésbé köhögjenek és jobban aludjanak, hatásosabb sok jól ismert, téli, immunrendszert erősítő szirupnál is. Ám vigyázni kell, egy évnél fiatalabb gyereknek ne adjunk mézet, mert botulizmust okozhat!

Jó választás cukor helyett

A cukor és a méz versenyében a méz jön ki győztesen. Bár kalória szempontjából a cukor vezet – egy teáskanál méz 21 kalóriát tartalmaz, míg a cukor esetében ez a szám 16 –, de a cukor nem tartalmaz egészséges antioxidánsokat, aminosavakat és vitaminokat. Az egészséges táplálkozásban a méz a cukor gyakori helyettesítője.

Sört is készítenek vele

A legrégebb ismert erjesztett ital is mézzel készült. 9000 éves cserépedények őrizték meg Észak-Kínában a mézsör nyomait. A recept rizst és gyümölcsöt is tartalmazott, ezt keverték mézzel, s erjesztették alkoholos itallá. Manapság a sörfőzők előszeretettel használnak mézet cukor helyett a sör édesítéséhez, aromájának és teltségének fokozásához.

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük