MIRE FIGYELJENEK A VESE- ÉS CUKORBETEGEKNEK, HA MAGAS VÉRNYOMÁSUK IS VAN?

A magas vérnyomás betegség egyszerre lehet ok és következmény, ezért általában nem önmagában foglalkozunk vele. Ritka, hogy egyfajta elváltozás, betegség elszigetelten jelentkezzen. Minden mindennel összefügg, ez a testünk működésére és az egészségünkre hatványozottan igaz.

Arról már esett szó, hogy a cukorbetegek mire figyeljenek, ha vesebetegek is, ami döntően a cukorbetegség szövődményeként kialakult állapotot jelent. Ez alkalommal azt az esetet vesézzük ki, amikor a vese- és/vagy cukorbetegség magas vérnyomással társul.

Nem árt ismerni a testünk működését, mert így máris érthetőbbé válnak az étrenddel, életmóddal kapcsolatos orvosi, dietetikai tanácsok.

magas vérnyomás esetén sokat emlegetett nátriumszegénység és sócsökkentés hátterének ismerete nagy segítségünkre lehet akkor, ha éppen megálljt parancsolnánk a megszokott mozdulatnak, és nem sóznánk meg kóstolás nélkül a már eleve ízes, fűszeres ételt. Vagy éppen könnyebben váltanánk a zsírral főzésről, sütésről az olajra, vagy választanánk a zsírszegény, soványabb alapanyagokat, termékeket. A nátrium mellett ugyanis az étrend zsírtartalma is számottevő a vérnyomás szempontjából.

MIÉRT OLYAN FONTOS A NÁTRIUM (KONYHASÓ), ILLETVE A ZSÍR A VÉRNYOMÁS SZEMPONTJÁBÓL?

Leegyszerűsítve (emiatt sok dolgot idézőjelbe teszek) a dolgot úgy lehetne ezt szemléltetni, mintha az ereinket, amelyekben a szívünk által keringetett vérünk áramlik, egy rugalmas falú gumicsőnek képzelnénk el. Több dolog miatt is megnőhet a nyomás ebben a csőben, vagyis a vérmennyiség által az erek falára kifejtett nyomás.

Az egyik ok az, ha az erek szűkülnek és/vagy rugalmatlanabbá válnak. Ez megtörténhet akkor, ha hosszú idő alatt az erek falán lerakódik a vérben szállított zsírok egy része (a „rossz” koleszterin, vagyis az LDL, például erre hajlamos), s így beszűkül az érpálya. Ezt hívjuk érszűkületnek. Azon a szakaszon, ahol beszűkült a „gumicső”, megnő a falára kifejtett nyomás, s egy idő után nem képes tovább tágulni sem. Az életkor előrehaladtával az ereink falának rugalmassága is csökken, emiatt szintén nőhet a vérnyomás idővel.

A vérnyomás növekedésének másik oka lehet, ha nem a cső maga szűkül vagy válik rugalmatlanná, hanem a benne áramló folyadék mennyisége nő meg. Ez történhet például akkor, ha sósabban étkezünk a kelleténél. A konyhasó ugyanis nem más, mint nátrium-klorid. A nátriumnak jelentős a vízvisszatartó hatása. A vér nagy része víz, s minél több víz marad a csőben (érben), annál nagyobb lesz az érfalra kifejtett nyomása, így ezt a vérnyomás növekedésében észlelhetjük.

Természetesen a vérnyomás növekedésének nem csak a sós, zsíros étkezés lehet az oka, mivel hormonális, veleszületett, anatómiai és egyéb okok is hozzájárulhatnak ehhez. Azonban az étrendünket és életmódunkat sokkal könnyebben tudjuk alakítani magunk is.

Összefoglalásként, nem csak a só, hanem a zsírok, s főleg a koleszterin (ami az állati eredetű zsírokból származik) mennyisége is fontos az erek állapota, így a vérnyomás szempontjából is. Éppen ezért, cukor- és vesebetegeknek, akiknél az erek állapota, illetve a vesék kiválasztó képessége is sérült lehet, fokozottabban kell figyelniük étrendjük nátrium- (só-) és zsírtartalmára.

Az egyénileg javasolt mennyiséget a szükséges orvosi vizsgálatok, eredmények fényében dietetikussal tudjuk egyeztetni.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük