HOGYAN SEGÍTHETJÜK CUKORBETEG NAGYSZÜLEINK ÉTRENDJÉNEK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁT?

Sajnos, a legtöbb családban találunk cukorbeteget. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a kockázata ennek a betegségnek, így nagyszüleink esetében ez az egyik leggyakoribb oka az orvoshoz fordulásnak. A cukorbetegség új, vagyis inkább módosított étrend megtanulását is jelenti. Ennek a megvalósításában sokat segíthetnek az unokák is, akik járatosabbak az online világban.

A frissen diagnosztizált vagy már hosszabb ideje a cukorbetegséggel együtt élő nagyszülőket unokaként is számos helyzetben tudjuk támogatni. Mindenképpen fontos tisztázni, hogy a cukorbetegség mely típusában szenvednek, mivel a kezelés, s így az étrend is ennek a függvénye. Kövessük az orvos, dietetikus tanácsait, s ezek alapján kezdjünk neki azok gyakorlati megvalósításának.

  • Ma már személyes találkozó nélkül, a telemedicina eszközeivel, távolról is megoldható a dietetikussal való konzultáció, például a személyes ALSAD profilon keresztül, ahol választhatunk a rendszerben elérhető dietetikusok közül. A személyes tanácsadás varázsát ugyan nem helyettesíti tökéletesen az online tér, ugyanakkor egy járványügyileg is biztonságos, és utazás nélkül is elérhető lehetőséget is biztosít a szakemberrel való egyeztetésre. A számítógép, internet, ill. a virtuális tér használatában nagy szerepe lehet egy talpraesett unokának, aki megtanítja nagyszüleit erre, amennyiben ez kihívást jelentene a számukra.
  • Nem szükséges teljesen lecserélni minden, addig megszokott, kedves emlékeket ébresztő ételt, mivel néhány apróbb változtatás elegendő lehet. Például a cukor helyettesítése természetes vagy mesterséges eredetű édesítőszerekkel, cukorpótlókkal, vagy például a finomliszttel készült termékek kiváltása azok teljes kiőrlésű lisztből készült változatára. Ez történhet fokozatosan is. Közösen gyakorolhatjuk a csomagolt termékeken szereplő összetevő listák böngészését is (keresve például a hozzáadott cukrot nem tartalmaz feliratokat), ezek amúgy is olyan apró betűvel vannak szedve, hogy nehéz elolvasni.
  • Ugyan az interneten, könyvekben, gasztromagazinokban is számtalan receptet találunk, ezek között nehéz lehet megtalálni azokat, amik valóban megfelelők. Ehhez nyújthat megoldást például az ALSAD kiterjedt recepttára. Az itt kiválasztott receptekből már jóval könnyebb egy személyre szabott étrendet összeállítani, ami követi a napi energia- és tápanyagcélokat.
  • A megfelelő menü összeállításának gondját megoldhatjuk úgy is, hogy az ALSAD honlapján vagy az ALSAD applikációban található, dietetikusok által készített mintaétrendek közül választunk egy megfelelő diétasablont, ami segít a menü összeállításában. A mintaétrendet személyre is szabhatjuk azáltal, hogy az előre beállított energia- és tápanyagcélértékeknek megfelelően a programmal generálhatunk újabb napokat, étkezéseket.
  • Nagy könnyebbséget jelenthet az is, ha a bevásárlást elintézzük helyettük, vagy akár az is, ha házhozszállítással segítünk megrendelni számukra a kiválasztott élelmiszereket, alapanyagokat.
  • Amennyiben a főzés már nagyobb terhet jelent a számukra, s mi sem tudunk jelen lenni, hogy erről gondoskodjunk, akkor közösen térképezzük fel az ételházhoz-szállítás lehetőségeit! Ma már több cég foglalkozik a speciális étrendi igényeket is kielégítő ízletes menük kiszállításával.

A legnagyobb támogatást pedig a sok közös étkezéssel tehetjük, amennyiben megoldható, hiszen a diéta nem a lemondásokat kell, hogy jelentse.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük