Nordic Walking és a jótékony hatásai

Nordic Walking: egy olyan sport, amely nem csak az északi országokban vált népszerűvé, hanem világszerte számos rajongót szerzett magának.

De mi is pontosan a Nordic Walking, és miért lett ilyen közkedvelt?

Egyaránt megfelelő a fiataloknak és az idősebbeknek, és számtalan előnnyel kecsegtet testileg és lelkileg egyaránt. Akár már hallottál róla, akár most ismerkedsz ezzel a mozgásformával, ebben a cikkben minden szükséges információt megtalálsz róla.

Lépj velünk a friss levegőn végzett sport varázslatos világába, és ismerd meg a Nordic Walking minden titkát!

Mi is az a Nordic Walking?

A Nordic Walking egy kültéri testmozgási forma, amely a hagyományos gyaloglást speciális, két bot használatával kombinálja. Ez a módszer az északi sífutás technikájából ered, ahol a síelők nyári edzéseik során használták ezt a módszert.

A sport eredete és fejlődése

A Nordic Walking gyökerei a 20. század elejére nyúlnak vissza, amikor a sífutók a nyári hónapokban is keresni kezdték annak a módját, hogy formában maradjanak és továbbra is fejlesszék technikájukat. A 80-as és 90-es években a sport egyre nagyobb népszerűségre tett szert Finnországban, és később szerte Európában is elterjedt.

A 2000-es évek elején a Nordic Walking világszerte népszerű sporttá vált, különösen az idősebb generáció körében, mivel ez egy kiváló módja annak, hogy fizikailag aktívak maradjanak anélkül, hogy nagy terhelést raknának az ízületeikre.

Kiknek ajánlott a Nordic Walking?

A Nordic Walking sokoldalú sport, ami különböző korosztályok és fizikai adottságokkal rendelkező emberek számára is kedvező lehet. Tekintettel arra, hogy ez a mozgásforma kevésbé terheli az ízületeket, mint más sportok, széles körű alkalmazhatóság jellemzi.

Korosztálybeli ajánlások és korlátozások

 1. Gyerekek és fiatalok: A Nordic Walking kiváló módja annak, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje a rendszeres testmozgás fontosságát. Mivel a technika egyszerű és a felszerelés könnyen hozzáférhető, a gyerekek is élvezhetik.
 2. Felnőttek: Ideális választás a felnőttek számára, akik napi mozgásformát keresnek. Segít az izomtónus fenntartásában, a kardiovaszkuláris egészség javításában és a stressz csökkentésében.
 3. Idősek: Különösen az idősebb korosztály számára ajánlott, mivel a sport alacsony terheléssel jár az ízületekre, de ugyanakkor segít a koordináció és az egyensúly fejlesztésében. Az idősek számára a Nordic Walking lehetőséget teremt a közösségi tevékenységekre is, ami a társasági élet szempontjából fontos.

Testi adottságok és egészségi állapotok tekintetében

 1. Túlsúlyos egyének: A Nordic Walking kiváló módja annak, hogy a túlsúlyos személyek is bekapcsolódjanak a rendszeres testmozgásba, mivel ez a tevékenység kíméli az ízületeket és segít a kalóriaégetésben.
 2. Ízületi problémákkal küzdők: Azok számára, akik ízületi problémákkal küzdenek, mint az arthritis vagy a porckopás a Nordic Walking ideális választás, mivel csökkenti az ízületekre gyakorolt terhelést.
 3. Rehabilitáció alatt állók: Sok fizikoterapeuta ajánlja a Nordic Walkingot rehabilitációs eszközként sérülések vagy műtétek után, mivel segíti a test helyreállítását, miközben kíméletesen terheli azt.
 4. Krónikus betegségekkel élők: Sok krónikus betegség, mint a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén ajánlott a rendszeres testmozgás. A Nordic Walking ezekben az esetekben is jó választás lehet, természetesen mindig az orvos vagy szakember tanácsai alapján.

Milyen eszközökre van szükség a Nordic Walkinghoz?

A Nordic Walking gyakorlásához nem szükséges sok eszköz, de az alapvető felszereléseknek megfelelőnek és kényelmesnek kell lenniük a legjobb eredmény érdekében.

1. A Nordic Walking botok jellemzői

 1. Anyag: A legtöbb bot karbonból vagy alumíniumból készül. Míg a karbon botok könnyebbek és kevésbé rezgősek, az alumínium botok általában erősebbek és gazdaságosabbak.
 2. Rögzítő rendszer: A botokhoz tartoznak különféle kézszíjak, amelyek segítenek a helyes fogásban és a hatékony továbbításban.
 3. Botvégek: A botok hegyei gyakran cserélhetők, lehetővé téve a használatot különféle terepen. A kemény aszfaltos úton a gumis végek ideálisak, míg a lágyabb talajon, mint például erdőben vagy mezőn, a hegyes végű botok jobban működnek.
 4. Hosszúság: A bot hosszának megfelelőnek kell lenni a használó magasságához képest. Egy általános szabály, hogy a bot hossza a használó magasságának 0,68-szerese.

2. Megfelelő öltözet és kiegészítők

 1. Cipő: Fontos egy jól illeszkedő és megfelelő tapadású cipő, amely megfelel különféle terepviszonyoknak. A túracipők vagy a trail futócipők gyakran ideális választások.
 2. Ruházat: Lélegző, kényelmes ruházatot ajánlott viselni, amely lehetővé teszi a mozgást. Az időjárástól függően réteges öltözködés is előnyös lehet.
 3. Eszköztáskák: Egy kisebb hátizsák vagy övtáska hasznos lehet, ha hosszabb sétákat tervezel, hogy vizet, nassolnivalót vagy egyéb szükséges tárgyakat vihess magaddal.
 4. Sapka és napszemüveg: A napvédelem fontos, különösen hosszabb séták során.
 5. UV- és rovarvédő: Hosszabb séták esetén fontos a bőr védelme.
 6. Fényvisszaverő anyagok: Ha korán reggel vagy késő este állnál neki, hasznos lehet a fényvisszaverő anyagok használata a láthatóság érdekében.

A Nordic Walking jótékony hatásai a testre

A Nordic Walking nem csak egy kellemes és élvezetes tevékenység, hanem rengeteg jótékony hatása is van a testre, amelyek hozzájárulnak az általános egészség és jó közérzet javításához.

1. Izomcsoportok edzése és kondicionáló hatás

 1. Teljes test edzése: A Nordic Walking során szinte minden izomcsoportot megdolgoztatunk, beleértve a karokat, vállakat, hátat, mellkast, hasat, feneket és a lábakat.
 2. Koordináció és egyensúly fejlesztése: A botok használatával a kéz-láb koordináció is javul, ami hozzájárul az általános egyensúlyhoz és agyi kapcsolódások fejlesztéséhez.
 3. Ízületi kímélés: Mivel a botok a test súlyát részben átveszik, a lábízületekre gyakorolt terhelés csökken, ami kevésbé terhelővé teszi a tevékenységet és kisebb az ízületi sérülések kockázata.
 4. Erősítő hatás: A botokkal végzett továbbító mozdulatok segítenek az izmok erősítésében, különösen a felső testben.

2. Kalóriaégetés és anyagcsere-javító hatás

 1. Magasabb kalóriaégetés: A Nordic Walking során több kalóriát égetünk el, mint a hagyományos gyaloglásnál, mivel több izomcsoportot dolgoztatunk meg.
 2. Anyagcsere fokozása: A rendszeres gyakorlása serkenti az anyagcserét, még pihenés közben is, ami elősegíti a súlycsökkenést és az általános egészségi állapot javulását.
 3. Kardiovaszkuláris előnyök: Emeli a pulzust és javítja a kardiovaszkuláris rendszert, ami csökkenti a szívbetegség és más kardiovaszkuláris rendellenességek kockázatát.
 4. Légzésfunkció javítása: Az aktív karhasználat és a gyorsabb tempó fokozza a tüdő kapacitását és javítja a légzésfunkciót.

Szív- és érrendszeri előnyök a Nordic Walking gyakorlása során

A Nordic Walking nem csak a test izmait edzi, hanem a szív- és érrendszert is komolyan stimulálja. A sport tevékenység hatására számos jótékony változás indul el a keringési rendszerben, amelyek hozzájárulnak az egészség javításához és a betegségek kockázatának csökkentéséhez.

1. Keringési rendszer serkentése és annak jótékony hatásai

 1. Fokozott szívverés: A Nordic Walking növeli a szívverési frekvenciát, ami serkenti a szívet, hogy erőteljesebben pumpálja a vért, ezáltal javítva a vérkeringést az egész testben.
 2. Jobb oxigénellátottság: A megemelkedett szívverési frekvencia miatt a vér gyorsabban kering, így a sejtek és az izmok gyorsabban és hatékonyabban jutnak oxigénhez és tápanyagokhoz.
 3. Endotél funkció javítása: A rendszeres fizikai aktivitás, így a Nordic Walking is, segíthet a vérerek belső falának, az endotéliumnak a funkciójának javításában, ami elősegíti az erek rugalmasságának megőrzését.

2. Vérnyomás és koleszterinszint szabályozása

 1. Csökkentett vérnyomás: A rendszeres Nordic Walking gyakorlása segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A testmozgás hatására az erek relaxálnak és tágulnak, ami csökkenti az erekben lévő nyomást.
 2. Javuló koleszterinprofil: Segíthet a „jó” HDL-koleszterin szintjének növelésében és a „rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében. Emellett elősegítheti a trigliceridek csökkentését is, ami szintén kedvező a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
 3. Csökkentett gyulladás: A rendszeres testmozgás csökkentheti a gyulladást a testben, ami szerepet játszhat a szívbetegségek kialakulásában. A Nordic Walking ezen keresztül hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Kutatás: A Canadian Journal of Cardiology folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a szívbetegségben szenvedők szívműködése akkor javult a legjobban, ha három hónapig Nordic Walkingot végeztek más népszerű edzésformákkal szemben.

https://goldcenter.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük