Mi a fruktóz intolerancia?

A fruktóz egy olyan cukor, ami leggyakrabban a gyümölcsökben található, de megtalálható a mézben, néhány zöldségben és gabonában is. Az élelmiszeripar is felhasználja különféle ételekben és italokban, szinte nem is tudjuk, de akár minden nap fogyasztjuk. A fruktóz intoleranciának több formáját ismerjük, de mi jellemzi egyiket és másikat, mit érdemes tudni ezekről az állapotokról?

fruktóz emésztéséhez nem szükséges enzimes bontás, viszont a szervezet nem képes korlátlan mennyiségű fruktózt felszívni: átlagosan a felnőtteknél a felszívódó mennyiség 25–50 g fruktóz. Minden, ami ezen az emészthető mennyiségnél több, tovább jut a vastagbélbe, ahol gyors erjedést és extra folyadékfelhalmozódást okoz.

Mi a fruktóz intolerancia?

A fruktóz intoleranciának több fajtáját ismerjük: az örökletes típus a fruktóz lebontását érinti a májban és egy enzim hiánya okozza, amely a fruktózanyagcsere termékeinek felhalmozódásához vezet, és ami miatt alacsony vércukorszint és akár súlyos állapot alakulhat ki. Ez általában már nagyon fiatalon kiderül.

Ennél sokkal gyakoribb a másik típusa, amit fruktóz malabszorpció (zavar) néven is ismerhetünk és a gyakorisága miatt – általában ezt értik fruktóz intolerancia alatt. A világon – és Magyarországon – a betegség gyakorisága nem ismert, de feltételezések szerint akár a laktóz intolerancia gyakoriságát is megközelítheti. Ez a kétféle betegség nem összetévesztendő!

A fruktóz malabszorpció akkor alakul ki, ha az emésztőrendszerünkben a fruktózt szállító molekula nem működik megfelelően.

Emlősökben az egyszerű cukrok felszívódása monoszacharid-transzporterek (GLUT) révén történik. A fruktóz felszívódási zavar oka tehát a fruktóz felszívódását segítő fehérje, az úgynevezett GLUT-5 hibája: neki kellene átjuttatni a vékonybél nyálkahártyáján a fruktózt. Ha a fruktóz nem tud felszívódni a vékonybélben, a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok megerjesztik a fruktózt, ami gázképződéssel, puffadással, fájdalommal és hasmenéssel is járhat. Szén-dioxid, hidrogén és metán keletkezik. A túlzott fruktóz fogyasztást összefüggésbe hozták egyes tápcsatornai daganatokkal és pl. a zsírmáj kialakulásával is.
Szemben a laktóz intoleranciával, a fruktóz malabszorpció hátterében genetikai hiba nem ismert, így genetikai vizsgálatra nincs lehetőség.

A fruktóz intolerancia diagnosztizálása

A betegség diagnózisa a tünetek alapján és hidrogén (H2)-kilégzési teszttel történik. A teszt Magyarországon is elérhető, de financiális okok miatt elsősorban a magánellátásban. A vizsgálat hasonló a laktóz intolerancia vizsgálatához: éhgyomorra fruktózt kap az alany és órákon keresztül a kilégzett levegőt értékelik a készülékkel. Minél nagyobb a bevitt fruktóz adag, annál magasabb a vizsgálat érzékenysége. Az esetek 10–15%-a itt is metántermelő, vagyis a hagyományos és hazánkban szinte kizárólagosan használt készülékek ezt nem mérik, ami sajnos álnegatív eredményt jelenthet .

A fruktóz malabszorpció kezelése a diétán alapul: a fruktózbevitel egyénre szabott csökkentése a lényeg és a tolerálható napi mennyiség eltalálásával a tünetek megszüntethetőek. Érdemes tudni, hogy a szőlőcukor (glükóz) segíti a fruktóz felszívódását.

DR. BARTA ZSOLT, BELGYÓGYÁSZ, GASZTROENTEROLÓGUS SZAKORVOS

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük