Étvágyat generál a cukormentes üdítő?

Könnyen csapdába eshet az, aki úgy gondolja, a szénsavas, diétás, cukormentes üdítőitalokkal a fogyókúráját segíti elő. Egy amerikai tanulmány szerint a mesterséges édesítőszert tartalmazó italok valójában erősebb étvágyérzetet generálnak az agyban, mint cukros testvéreik.

Kaliforniai kutatók mélyrehatóan vizsgálták a cukormentes üdítőitalok egészségre káros hatásait. A szakemberek azt elemezték, hogy a mesterséges édesítőszerek miként befolyásolják az emberi agyi aktivitást és az étvágyat – számolt be róla a Studyfinds.org

Kathleen Page, MD, a tanulmány szerzője, a Keck School of Medicine docense tájékoztatása szerint sokan használják a mesterséges édesítőszereket fogyókúrához. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a cukormentes szerek súlygyarapodáshoz és anyagcsere-zavarokhoz vezethetnek, most ennek okait kereste a kaliforniai orvoscsoport.

Csökken a telítettség érzése

A vizsgálatokba összesen 74 egészséges, túlsúlyos és elhízott embert vontak be, három kísérleti fázisban, ahol különböző italok fogyasztása mellett az agyi aktivitást mérték műszerekkel. A kísérlet alanyai vizet, normál cukros üdítőitalt és cukormentes szénsavas, diétás üdítőt fogyasztottak, majd minden ivás után két óra elteltével MRI vizsgálaton estek át.

A vizsgálat közben a tesztbe bevont emberek hamburger és fánk képeit nézegették, miközben az orvosok az agy ételsóvárgásért, éhségérzetért felelős részeinek aktivitását figyelték. Az eredmények szerint a diétás szénsavas üdítőital fogyasztása után volt a legerősebb az agy éhségcentrumának aktivitása. Az orvosok jelentős csökkenést fedeztek fel azon hormonok szintjében, melyek a szervezet telítettségi érzését határozzák meg, vagyis a szénsavas italokban levő mesterséges édesítőszerek a fogyókúra elvéhez képest pont ellentétesen hatnak az éhségérzetre.

Igyunk citromos vizet helyetteForrás: 123rf.com

Nőkre erősebben hat

A kísérletek során az is kiderült, az elhízott emberek mellett a nőkre látványosan nagyobb hatással volt az éhségérzetet generáló diétás italok fogyasztása, mint a férfiakra. A tesztbe bevont nők diétás üdítő után sokkal többet ettek a kísérlet bizonyításaként kialakított büfében.

A kutatók összegzése szerint a mesterséges édesítőszerek hatással vannak az idegrendszerre és az emberi viselkedésre is. A diétás italok fogyasztása éhségérzetet generál, ami viszont több kalória bevitelt eredményezhet, vagyis a súlycsökkentés, a diéta miatt alkalmazott cukormentes üdítő ellenkező hatást vált ki a várthoz képest.

A megoldás diéta esetében az ilyen italok teljes elhagyása lehet. A fogyókúrázók, súlyukat karbantartók inkább sima vízzel, citromos vízzel vagy természetes ízesítésű kalóriaszegény italokkal, teákkal csillapítsák szomjukat.

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük