Betegnek lenni cukorbetegen

A gyakori betegségek mint a megfázás, a vírus okozta hasmenés cukorbetegek esetében a vércukorszintet is befolyásolhatják. Néhány óvintézkedéssel azonban a vércukor megfelelő szinten tartható ilyenkor is.

Hogyan befolyásolja egy betegség a vércukorszintet?

Amikor betegek vagyunk – legyen szó egy kisebb torokgyulladásról, megfázásról vagy akár nagyobb problémáról, mint pl. kiszáradásról vagy egy műtétről – szervezetünk a betegséget stresszként érzékeli, és harcol a betegség ellen annak érdekében, hogy enyhítsen ezen a stresszes állapoton. Ez a folyamat azonban több energiát igényel, mint amennyit a testünk általában elhasznál.

Szervezetünk a stressz ellen adott válaszként különböző hormonokat kezd termelni, ami egyfelől jó, mert segít biztosítani a többlet energiát a test működéséhez, másfelől viszont egy cukorbeteg esetében ez megemelheti a vércukorszintet. Bizonyos betegségeknél viszont pont fordítva működik. Ha nem kívánjuk az ételt, hasmenésünk vagy hányingerünk van, és ugyanannyi inzulint adunk be, mint ahogy normál körülmények között tennénk, akkor nagyon leeshet a vércukorszintünk.

Betegség esetén a vércukorszint változása nagyon kiszámíthatatlan lehet. Mivel nem lehetünk biztosak abban, hogy a betegség hogyan befolyásolja a vércukrunkat, nagyon fontos, hogy gyakran mérjünk, és szükség esetén változtassunk az inzulin adagolásán.

Előzzük meg a betegséget!

Az általános tanácsok a cukorbetegekre is érvényesek: étkezzünk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, mindig igyunk eleget, pihenjünk sokat és ne dohányozzunk. Ezen felül a cukorbetegek számára ajánlott a pneumococcus elleni oltás, valamint évente az influenza elleni oltás, mert ezek segítségével nagymértékben csökkenthető a súlyos fertőző megbetegedések kockázata, és így természetesen a cukorbetegség is jobban kontrollálható.

Felkészülés a beteg napokra

Érdemes felállítani egy akciótervet, amelynek segítségével tudjuk, hogy mit kell tennünk ha megbetegszünk. Az akcióterv tartalmazhatja az alábbiakat:

 • betegség esetén hogyan ellenőrizzük a vércukorszintünket,
 • milyen gyógyszereket szedhetünk,
 • milyen változtatásokat kell esetleg alkalmaznunk ételeinkben, italainkban és a diabéteszes gyógyszerelésben,
 • mikor kell orvost hívnunk.

Mit tegyünk, ha megbetegedtünk?

Betegség esetén természetesen haladéktalanul keressük fel orvosunkat, aki megmondja a teendőket. Azonban van néhány általános irányelv:

Ne változtassunk! Hacsak az orvos máshogy nem rendelkezik, ugyanazt a gyógyszerelést alkalmazzuk a cukorbetegségre, mint korábban. Az inzulin elhagyása a ketoacidózis leggyakoribb oka. A szervezetnek egy betegség esetén is szüksége van az inzulinra, még ha nem is eszünk annyit, mint általában. Ez amiatt van, mert a test nagyobb energiaigényének biztosítására a máj ilyenkor glükózt termel, ami bekerül a vérbe – akkor is, ha ágyhoz kötve csak tévézünk – tehát mindenképpen szükségünk van inzulinra. Vannak, akiknek több inzulin kell ilyenkor mint az átlagos napokon, sőt előfordul, hogy gyógyszerrel kezelt cukorbetegek ilyenkor inzulint kapnak.

Az inzulin módosítása (ha nincs hányás, hányinger): Ha változatlan diéta és inzulin kezelés mellett magas a vércukorszintünk, szükség lehet az inzulin adagolás átmeneti megemelésére. Ezt beszéljük meg kezelőorvosunkkal, mert a szükséges módosítások mindig egyénre szabottak! Az általános szabályok a következők:

 • A közepes vagy hosszú hatású inzulin adagolása a szokásos módon történjen.
 • A gyors vagy ultragyors inzulin adagját lehet változtatni az emelkedett vércukorszintnek megfelelően.
 • A legtöbb betegség esetén az inzulin adagját 10%-kal célszerű növelni.
 • Ha a vércukorszint 16mmol/l fölé emelkedik, az inzulin adag 20%-kal történő emelése szükséges.
 • Folyamatosan fennálló magas vércukorszint esetén a szokásos beadási idők között is szükség lehet további gyors vagy ultragyors inzulin adására (akár 1-4 óránként).

Gyakran ellenőrizzük a vércukorszintet! Ha betegek vagyunk, sokkal gyakrabban kell ellenőriznünk a vércukorszintünket, mint az átlagos napokon.

Hányás és hasmenés esetén nagyon figyeljünk oda! Vírusfertőzés esetén előfordulhat hasmenés és/vagy hányás, de ez a ketoacidózisnak is lehet a tünete. A ketoacidózis mindig az inzulin abszolút vagy relatív hiánya miatt következik be. Lehet ez a cukorbetegség felismeréséhez vezető állapot, de előfordulhat már ismert és kezelt diabéteszes betegnél szövődményként. Ha fáj a gyomrunk vagy hányingerünk van, nagyon fontos, hogy vércukrot mérjünk, vagy esetleg a vizelet keton szintjét, és ha szükséges, kérjünk azonnal orvosi segítséget, mert a ketoacidózis súlyos esetben eszméletvesztéshez vezet és életveszélyes állapottá válhat!

Gyakorlati tanácsok hányás, hányinger esetén:

 • 14mmol/l vércukorszint fölött igyunk cukor- és koffeinmentes folyadékot étkezés helyett. Ha vércukorszintünk tartósan meghaladja a 16mmol/l értéket, mindenképpen forduljunk orvoshoz!
 • Ha vércukorszintünk 10-14mmol/l között van, étkezési időben együnk vagy igyunk 15g szénhidrát tartalmú ételt/italt. Ezen kívül igyunk vizet vagy cukor- és koffeinmentes folyadékot.
 • 10 mmol/l alatt étkezési időben az előírt diétánk szerinti szénhidrátmennyiséget próbáljuk megenni. Ha az inzulin beadása után hányás lép fel, 20-30 percenként kortyolgassunk cukrozott italt, hogy vércukorszintünk 5,5-8mmol/l között legyen.
 • Ha a vércukorszint 5,5 mmol/l alá esik és a hányás továbbra is fennáll, kórházi kezelés szükséges.

Kerüljük el a kiszáradást! Igyunk bőséges mennyiségű folyadékot hányás és hasmenés esetén is! A kezelőorvos tanácsot tud adni, hogy mennyi és milyen folyadékot igyunk. Alapszabály, hogy igyunk amennyit csak bírunk! Gondoljunk arra, hogy nem csak a hányás és a hasmenés okozhat kiszáradást, hanem lázas állapotban izzadással és a légzéskor a tüdőnkön keresztül is sok vizet veszít a testünk. Lehetőség szerint gyakran mérjük meg a testsúlyunkat (és írjuk fel). A súlycsökkenés a kiszáradás jele lehet és ez egy digitális mérleggel jól nyomon követhető!

A vény nélkül vásárolható gyógyszereket körültekintően alkalmazzuk! Az emberek gyakran szednek recept nélkül kapható gyógyszereket megfázásra vagy influenzára. Azonban sok készítmény olyan összetevőket tartalmaz, amely megemelheti vagy éppen csökkentheti a vércukorszintet, esetleg olyan tüneteket okozhat, amelyek a magas vagy alacsony vércukorszint tüneteihez hasonlóak. Kérjük kezelőorvosunk tanácsát, mert ő tud konkrét gyógyszereket ajánlani, vagy el tudja magyarázni, hogy a készítmény dobozán milyen összetevőkre figyeljünk!

Jegyzeteljünk! Kezelőorvosunk számos kérdést fog feltenni a betegséget és a tüneteket illetően, amelyekre könnyebben tudunk válaszolni, ha előzetesen leírtuk, hogy mit éreztünk, milyen és mennyi gyógyszert szedtünk, mit ettünk és ittunk, fogytunk-e, volt-e lázunk, és mennyi volt a vércukorszintünk.

Pihenjünk! Mindenkinek szüksége van pihenésre ha beteg, mert a szervezet így tudja az energiáit összpontosítani a kórokozók elleni harcra. Ha úgy érezzük, kérjünk segítséget egy-két napra, mert amíg párunk, szüleink, gyerekeink vagy barátaink gondoskodnak rólunk, nyugodtabban tudunk aludni.

Mikor hívjunk orvost?

Az alábbi esetekben mindenképpen érdemes személyesen, de legalább telefonon tanácsot kérni orvosunktól:

 • ha valamilyen orvosi beavatkozás miatt – műtét, fogászati beavatkozás stb. – nem tudunk enni vagy inni.
 • ha egyáltalán nincs étvágyunk, vagy ha nem tudunk enni és inni,
 • ha alacsony a vércukorszintünk, mert nem tudtunk eleget enni – de ne felejtsük el megtenni a szükséges lépéseket a vércukorszint normalizálása érdekében,
 • ha 24 órán túl nem tudjuk levinni a lázunkat 38˙C alá,
 • ha 8 óránál hosszabban folyamatosan fennáll a hasmenés,
 • ha hányás miatt több mint 4 órán át nem tudunk inni,
 • ha vércukorszintünk folyamatosan magas értéket mutat, és megemelt inzulinnal sem tudjuk csökkenteni,
 • ha vizeletünkben nagy mennyiségű keton van,
 • ha nehezen kapjuk a levegőt,
 • ha súlyos hasfájás jelentkezik,
 • bármilyen váratlan tünet esetén.

Bővebben: http://cukorbeteglettem.hu/kezeles/lehetosegek/betegnek-lenni-cukorbetegen.html#ixzz7LVoJN43R

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük