Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

A terhességi cukorbetegség a babára és a kismamára nézve is veszélyes állapot lehet, így mindenképp kezelést igényel. Szerencsére a betegség legtöbbször jól kezelhető, ezért is szükséges annak mielőbbi felismerése. A várandósság során ezért minimum egyszer (24-28. hét között) kötelező jelleggel szűrik a terheseket cukorbetegségre. Ám, ha az alábbi tüneteket tapasztalja babavárás bámely időszakában, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket, a terhességi komplikációkat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a panaszokat ismerteti.
 

terhességi diabétesz sajnos nem ritka jelenség, melyért genetikai tényezők, hormonális változások és a nem megfelelő életmód okolható. Nagyon fontos az állapot felismerése és megfelelő terápiája, mert kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a nagy születési súly, méhlepény elégtelenség, koraszülés, toxémia, illetve a nagyobb fertőzés-veszély.

A terhességi cukorbetegségnek sok esetben nincsenek tünetei, ezért kötelező a terhesek szűrése a terhesgondozás során (általában 1-szer, fokozott rizikó esetén 2-szer). Természetesen, ha panaszokat tapasztal, mielőbb vércukor ellenőrzés szükséges!

Fáradtság

A terhesség egyik tünete – főleg az első trimeszterben- a nagyfokú fáradtság. Ám, ha ez nem múlik, akkor érdemes terhességi diabetesre is gyanakodni, hiszen a szervezet energiáját a glükóz biztosítja. Azonban ha a bet6egség miatt nem tud beépülni a sejtekbe, akkor nincs üzemanyag.

Gyakoribb vizelési inger

terhességi cukorbetegség jelei - CukorbetegközpontEz is egy csalóka tünet, hiszen ezt is okozhatja maga a terhesség (a hormonális változások és a növekvő magzat húgyhólyagra gyakorolt nyomása miatt), valamint terhességi cukorbetegség is. A magas vércukorszint miatt fokozott szomjúság jelentkezik, és a sok folyadék ivás hatására gyakoribb vizelési inger lép fel.

Szájszárazság

A cukorbetegre jellemző a dehidratált állapot, ami a bőrükön, ajkukon is meglátszik. Bőrük száraz, húzódik, viszket, valamint gyakran száraz, cserepes az ajkuk. A megoldás csakis a több folyadékfogyasztás.

Keton a vizeletben

Ez bár nem egy konkrét panasz, ám ha otthoni vagy védőnői vizeletvizsgálat során megállapítja, hogy túl nagy mennyiségben vannak jelen ketonok a vizeletében (aceton is egy keton!), az terhességi cukorbetegséget jelezhet. A ketononok olyan anyagok, melyek energiát tudnak szolgáltatni a zsírok lebontásával, így egyfajta alternatív üzemanyagként működnek, ha a sejtek nem képesek inzulin hiányában hasznosítani a glükózt- ezért gyakran cukorbetegségre utalhat megemelkedett szintje.

 

Életmódváltás vagy inzulin

Amennyiben valakinél igazolódik a terhességi cukorbetegség, úgy meg kell kezdeni mielőbb a személyre szabott terápiát. Enyhébb esetben elegendő lehet a megfelelő életmód követése: ekkor érdemes dietetikust felkeresni, aki meghatározza a beteg számára legoptimálisabb étrendet, elmagyarázza a cukorbeteg diéta lényegét, mikre kell odafigyelni. Emellett fontos, hogy a kismama rendszeresen mozogjon, mivel az is komoly vércukorszint csökkentő hatással bír. Amennyivel nem érhető el, a kívánt vércukorszint, az orvos  inzulinterápiát ír elő- mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A terhességi diabétesz az esetek többségében a szüléssel elmúlik, ám fontos tudnia az érintettnek, hogy az élete folyamán már fokozott kockázatúnak számít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából. Ezért fontos a szülés után 6-10 héttel vércukor terhelés elvégzése, hogy megszűnt-e a szénhidrát anyagcserezavar.

Dr. Porochnavecz Marietta

Forrás:https://www.cukorbetegkozpont.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük