Halláskárosodás cukorbetegeknél

Manapság már nem csak az idős emberek problémája a halláscsökkenés. A mindennapok során egyre többet találkozunk olyan hatásokkal, melyek rombolják hallásunkat, ami súlyos probléma, hiszen a fülünknek a tájékozódásban nagyobb szerepe van, mint a szemünknek. Sajnos hazánk lakosságának a 10 %-a él valamilyen mértékű hallásproblémával (ebbe beletartoznak a siketek is.) A zaj a belsőfül hangfelfogó receptorait, a szőrsejteket pusztítja el, ami visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz vezet.

 De nem csak a zajterhelés okoz problémát!

Japán kutatók 13 tudományos vizsgálat adatainak összevetéséből megállapították, hogy a halláskárosodás előfordulása kétszer gyakoribb a cukorbetegeknél mint az egészségeseknél. A vizsgálatba közel 8 800 csökkent hallású ember vett részt, akik közül több, mint ezren cukorbetegek is voltak, illetve 23 839 tökéletes hallású ember, akik közül közel 2 500 volt cukorbeteg. Ez az igen nagy számú résztvevőn végzett vizsgálatsorozat lehetővé tette, hogy a kutatók olyan tendenciákat is megfigyelhessenek, amelyek kisebb vizsgálatokban nem tűnnek fel.

Az Egyesült Államokban 2008-ban a magas frekvenciájú hangok hallásképességét vizsgáló kutatások azt mutatták, hogy a vizsgált cukorbetegek 54%-ánál legalább középfokú halláskárosodás állt fenn szemben a 32%-nyi nem cukorbeteg társaikéval. És a résztvevő cukorbetegek 21%-nál középfokú halláskárosodás volt kimutatható a közép és alacsony frekvenciáknál, míg ebben a kategóriában a nem cukorbetegek aránya mindössze 9% volt.

Egy 2008-ban publikált NIH tanulmányban a kutatók 20 és 69 év közötti felnőtt hallásvizsgálatának eredményeit elemezték. Ennek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a cukorbetegség – az idegek és a vérerek károsodása miatt – hallásromlást eredményez. Hasonló vizsgálatok szintén megerősítették, hogy a neuropathia (idegek károsodása) jelentősen rontja a hallást, és azoknál a cukorbetegeknél, akiknél jelentős a halláskárosodás, egyéb, a diabéteszhez köthető szövődmény – pl. magasvérnyomás, retinopathia, vesekárosodás – kialakulásának is nagyobb a kockázata.

A cukorbetegek halláskárosodásának okai

Valamennyi vizsgálat arra enged következtetni, hogy a cukorbetegség és a halláskárosodás között összefüggés van, de a témában további kutatások szükségesek. A legtöbb a témával foglalkozó kutató úgy gondolja, hogy a kiváltó ok vérerek károsodásában keresendő. A belső fülben lévő kis ereket és idegek a hosszan fennálló magas vércukorszint miatt nem jutnak elegendő vérhez vagy oxigénhez, ezáltal károsodnak. Egy idő után ez a károsodás már érzékelhető hallásvesztéshez vezet. (Ezt hívják szenzorineurális hallásvesztésnek.)

A halláskárosodás következményei

A hallásvesztés nagyon gyakran olyan fokozatos, hogy a változást észre sem vesszük. A gyerekek és a felnőttek is bármikor elszenvedhetnek halláskárosodást, ez nem kortól függ elsősorban. Okozhatja környezeti ártalom, genetika és persze sokszor egyszerűen a kor előrehaladtával romlik a hallásunk is. A hallásromlás leggyakoribb következménye, hogy nehezebben értjük a beszédet.

A halláskárosodás miatt akadozó és megszakított kommunikáció súlyosabb probléma, mint első pillantásra gondolnánk, a beteg érzelmi és mentális állapotát is negatívan érinti. Egy halláskárosultnál négyszer gyakoribb a pszichikai zavarok kialakulásának valószínűsége, mint a normál hallással rendelkezők esetében.

A legzavaróbb jelenség, hogy meghallja, ha beszélnek hozzá, de nem érti pontosan, mit is mondanak neki. Ez vezet ahhoz, hogy csökkent értékű embernek érzik magunkat. Aki rosszul hall, nehezen vesz részt bármilyen megbeszélésen és inkább kerüli a szóbeli kommunikációt. A folyamat következő fázisa, hogy a kerülni kezdi barátait, családtagjait, mivel számára egyre nehezebb részt venni a társas összejöveteleken, így kialakul egy fajta elmagányosodás, amelyet nagyon gyakran követ depresszió, ami a cukorbetegeknél egyébként is sajnos gyakoribb jelenség.

A halláskárosodás jelei

Az átlagos életkor meghosszabbodásával a hallással kapcsolatos problémák megsokszorozódtak és csak a jéghegy csúcsa az, ami látható: jelenleg ötből csak egy hallásproblémával küzdő ember keres megoldást erre a problémára az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig ennél is sokkal rosszabb a helyzet.

A hallásromlást azért nem vesszük észre azonnal, mert legtöbb esetben nem egyik napról a másikra alakul ki, és általában a magas hangoknál kezdődik. Először „csupán” beszédértés problémával jelentkezik, nehéz elkülöníteni a beszédet a háttérzajtól. Az emberek nagy része ilyenkor még nem fordul audiológushoz, nem megy el hallásvizsgálatra, pedig a folyamatot mielőbb meg kell állítani. A leggyakoribb panasz, ami orvoshoz vezeti a betegeket, a hangos tévéhallgatás, a gyakori visszakérdezés, a rossz beszédértés.

Ha feltesszük magunknak az alábbi kérdéseket, akkor eldönthetjük, hogy van-e valamilyen problémánk a hallással:

  • Gyakran kérdezünk vissza, mert nem értjük jól, amit mondanak nekünk?
  • Gyakran panaszkodunk amiatt, hogy az emberek a bajszuk alatt mormognak?
  • Okoz-e számunkra gondot, ha kettőnél több beszélgetőtársunk van egyszerre?
  • Panaszkodtak-e nekünk a körülöttünk lévők, hogy túlságosan hangosan hallgatjuk a televíziót vagy a rádiót?
  • Okoz-e számunkra gondot, hogy megértsük beszélgetőtársunkat egy zajos helyen vagy étteremben?

A halláskárosodás megelőzés és kezelése

Minden cukorbetegnek – függetlenül attól, hogy csak diétával, gyógyszerrel vagy inzulinnal kezelik – erősen javasolt évente ellenőriztetnie hallását. Az egyetlen módja a jelentős halláskárosodás elkerülésének vagy enyhítésének, ha megfelelően kezeljük cukorbetegségünket, csökkentjük vérnyomásukat, tartjuk a megfelelő testsúlyt, és minden nap végzünk testmozgást.

Hallásromlás észlelése esetén mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni!

Forrás:: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük