A vércukorszint jelentősége

Mi a vércukor? Mennyi a túl sok? Mennyi a túl kevés? Miért káros, ha eltér a normál szinttől? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, amelyek ismerete szükséges ahhoz, hogy valóban a megfelelő szinten tudjuk tartani.

 A vércukor szó szerint a vérben megtalálható cukor mennyiségét jelenti, amely úgy fejezhető ki, hogy egy liternyi vér hány millimól vércukrot tartalmaz. Ezért is adják meg hazánkban az értékeket (SI rendszerben ) mmol/l-ként, bár a vércukorszint mérésére több mértékegység is használható. Pl. az USA-ban inkább a mg/dl az elterjedt. Fontos tudni, hogy a vércukor-értékek meghatározhatók a teljes vérből ill. a vérplazmából is. A két érték némileg eltér, a teljes vérből mért érték kb. 12%-kal alacsonyabb.

A vércukorszintünknek normáls esetben is van egy napszaki ingadozása , általában étkezéseket követően a legmagasabb és a hajnali időpontban a legalacsonyabb, de ezzel a ingadozással együtt is egészséges szervezetben a vércukorszint stabilnak mondható, ha  4 – 8 mmol/l között mozog. Cukorbetegeknél a vércukor ingadozása ettől jelentősen eltérhet.
A vércukorszint alakulása alapvetően befolyásolja teljes szervezetünk működését és jelentős hatással van egészségünkre.

Az alábbi értékek a különböző állapotokra utalhatnak:

NORMÁL glukóztolerancia:
éhomi vércukorszint: ≤ 6,0 mmol/l
OGGT 120 perces érték: < 7,8 mmol/l

IFG (emelkedett éhomi vércukor):
éhomi vércukorszint: ≥ 6,1 de < 7,0 mmol/l ( 6,1-6,9 mmol/l között )
OGTT 120 perces érték: < 7,8 mmol/l

IGT (csökkent glukóztolerancia)
éhomi vércukorszint: ≤ 7,0 mmol/l ( izolált IGT-nél < 6,0 mmol/l)
OGTT 120 perces érték: ≥ 7,8 de < 11,1 mmol/l ( 7,8- 11,0 mmol/l között )

DM (Cukorbetegség)
éhomi vércukorszintű: ≥ 7,0 mmol/l
OGTT 120 perces érték: ≥ 11,1 mmol/l

Ha az éhgyomri vércukorszint laboros körülmények között mérve 7,0 mmol/l-nél magasabb, felmerül a cukorbetegség diagnózisa, ezt azonban egy másik alkalommal történő éhgyomri vércukorméréssel meg kell erősíteni.

Kialakult cukorbetegség esetén az éhomi vércukorszint magasabb, mint 7mmol/l, és a 2 órás terhelés végeredménye is meghaladja a 11,1mmol/l értéket.

A vérben található normál mennyiségű cukor – vagy más néven glükóz – a sejtek üzemanyaga, amely nélkül a szervezet nem tud energiát termelni. Ha azonban a mennyiség nem megfelelő, mert túlságosan sok vagy túlságosan kevés van belőle, vagy éppen túl nagyok az ingadozások, akkor lassan, de fokozatosan tönkreteszi a szervezetet.

A nem megfelelő vércukorszint lassan károsítja először a hasnyálban lévő sejtek inzulintermelő képességét. Ezt az állapotot a szervezet megpróbálja javítani, és ezért eleinte túl magas lesz a szervezet inzulinszintje, de idővel a hasnyálmirigy egyáltalán nem tud majd inzulint termelni.
A nem megfelelő vércukorszint a vérereket is károsítja, amely talán nem hangzik túl nagy problémának, de az ebből következő szövődmények nagyon súlyosak:

  • Vesebetegség, veseelégtelenség, amely dialízist tesz szükségessé. A dialízis olyan, hetente akár több alkalommal is szükséges eljárás, amelynek során a vért megtisztítják a felhalmozódott méreganyagoktól és felesleges víztől.
  • Sztrók, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. A sztrók az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező; csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet.
  • Szívinfarktus, amely a szívizom egy részének elpusztulása a károsodott erek okozta nem megfelelő vérellátás miatt.
  • Látásromlás a szemben lévő hajszálerek károsodása következtében.
  • Legyengült immunrendszer, amely miatt nagyobb a fertőzések kockázata, lassabb a gyógyulás folyamata bármely betegségből.
  • Merevedési zavar
  • Idegkárosodás (neuropátia), amely nagyon fájdalmas is lehet főleg a végtagoknál vagy éppen érzékkiesést okoz. A fájdalom kellemetlen és kínzó, az érzékkiesés pedig nagyon veszélyes, hiszen a beteg nem érzi a túl meleget vagy a túl hideget és ilyenkor gyakoriak az égési/fagyásos balesetek. Az érzékkiesés miatt a különböző, nem látható helyeken történt sérülések ellátása gyakran túl sokára – egy lábon lévő seb kezelés akár hetekkel, hónapokkal később – történik, amely fekélyek kialakulásához, végső esetben amputációhoz vezet.
  • Rossz vérkeringés a végtagoknál
  • Nagyon lassú gyógyulási folyamat bármely betegségből.

A nem megfelelő vércukorszint komoly és visszafordíthatatlan károkat okozhat szervezetünkben, amelyek megfosztanak bennünket a minőségi mindennapoktól, tehát nem szabad megvárnunk, hogy ezek a szövődmények kialakuljanak. Sajnos a cukorbetegség önmagában nem fáj, tehát általában valamilyen, már meglévő szövődmény miatt derül ki a diabétesz. A jó hír azonban az, hogy odafigyeléssel és megfelelő életmód kialakításával – ami persze nem könnyű és nagy önfegyelmet kíván – elkerülhetjük további szövődmények kialakulását és a meglévőket is lassítani tudjuk.

Szerencsére ma már mindenki számára lehetőség van szinte bármikor vércukrot mérni, hiszen az otthon használatos vércukormérő készülékek nagy segítséget jelentenek ebben. Egy jó minőségű vércukormérő készülék kb. 7000 – 9000Ft-ba kerül, ha nem vagyunk jogosultak a támogatásra, és általában 6 év garancia van rá. A vércukorméréshez szükséges tesztcsík sajnos nem olcsó, ha nem tudjuk receptre felíratni, de támogatás nélkül 1 db tesztcsík kb. 50-65 Ft között mozog. A nem inzulinos betegeknek is érdemes időről-időre ellenőrizniük vércukorértékeiket – a kezelőorvosukkal tudják megbeszélni, hogy ez milyen gyakran javasolt –, mert így saját maguk tudják kitapasztalni, hogy milyen tevékenység, milyen étel, milyen környezeti és egyéb hatás hogyan befolyásolja a vércukrukat. Ennek alapján lehet fokozatosan kialakítani egy olyan életmódot és bevezetni akár apróbb változásokat is, amelyek kedvezően befolyásolják a szervezet vércukorháztartását. Ezen felül érdemes a vércukrot ellenőrizni, ha nem érezzük jól magunkat, ha valamilyen fertőző vagy egyéb betegségben szenvedünk, amely befolyásolja közérzetünket, étkezésünket. Cukorbetegként függetlenül attól, hogy diétával, tablettával vagy inzulinnal kezeltek vagyunk – érdemes tehát beruházni egy otthoni vércukormérő készülékre – akár a család segítségével is –, mert csak a rendszeres méréssel és az életmódunk összefüggéseivel együtt érthetjük meg szervezetünk viselkedését, és csak ezen ismeretek alapján tudunk változtatni.

A gyakorló cukorbetegek remélhetőleg jól ismerik a HbA1c vizsgálatot, amit évente minimum egyszer, de inkább 2 alkalommal kell laboratóriumban elvégezni. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy az elmúlt 6-8 hét során mekkora volt az átlagos vércukorszint. A 7%-nál magasabb érték esetén mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal az esetleges kezelés és életmódbeli változtatások szükségességéről.
A HbA1c mérés nem teszi feleslegessé az otthoni önellenőrzést, hiszen a vizsgálat csak 3 – 6 havonta történik meg, a beteg számára pedig akár naponta többszöri visszajelzés is szükséges, amely csak a normál vércukorméréssel adható.

A cukorbetegség okozta szövődmények kialakulását és súlyosbodását nagymértékben befolyásolja az orvosi utasítások betartása mellett az életvitel: a táplálkozási szokások, a testmozgás, a stressz mértéke és kezelésének képessége, valamint az, hogy a cukorbeteg mennyire hajlandó foglalkozni a diabétesszel. A szakemberek – orvosok, asszisztensek, dietetikusok, gyógytornászok – 30%-kal tudnak hozzájárulni a sikerhez. A maradék 70% a betegen múlik!

Szakmai lektor:

Dr. Nagy Erzsébet

diabetológus

Forrás:: http://vercukor.net/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük