Felelősséggel saját egészségünkért cukorbetegként

Kezelt cukorbetegként rendszeresen jár orvoshoz? Szedi a gyógyszerét? Nagyon jól teszi! Emellett azonban másra is szükség van annak érdekében, hogy hosszú távon aktív életet élhessen.

Az orvosok sok mindenben segíthetnek diabétesz esetén: diagnosztizálják a betegséget, előírják a megfelelő gyógyszeres terápiát, követik a beteg állapotát, más szakorvosokkal együttműködve kezelik a társbetegségeket, a szövődményeket, tájékoztatnak a cukorbetegséggel kapcsolatos fontos tudnivalókról, életmódtanácsokat adnak.

Sok érintett pedig ennyivel már meg is elégszik. Beveszi a gyógyszerét, szükség esetén elmegy a számára előírt kezelésekre, és úgy érzi, ezzel megtette, ami tőle telik, hiszen a gyógyítás „az orvos dolga”.  Csakhogy ez a felfogásmód nem teljesen helytálló és általában nem célravezető!

Aki cukorbetegként a jövőben is szeretné jól ellátni feladatait, megőrizni mozgékonyságát, élvezni a mindennapok örömeit, nem hagyatkozhat kizárólagosan az egyébként hasznos, sőt nélkülözhetetlen orvosi kezelésre.

A változtatás nélkülözhetetlen: mindenkinek magának is tennie kell a saját egészségéért, jobb közérzetéért!

Vércukormérés

Aki a vércukorszintjét a normálishoz a lehető legközelebb tartja, számos olyan szövődményt megakadályozhat, amelyek a későbbiekben az idegeket és a vérereket károsítják.

Normál érték étkezés előtt: 4–6 mmol/l1
Normál érték étkezés után 1,5–2 órával: maximum 7,5 mmol/l.1

Az elfogyasztott ételek, a különféle mozgásformák, a gyógyszerek, a stresszhelyzetek és a betegségek egyaránt befolyásolhatják a vércukorértékeket. A vércukormérés az aktuális vércukorszintet mutatja, amelynek következetes és rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. Annál is inkább, mivel a magas vércukorszintet (hiperglikémiát) és az alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát) nem minden esetben jelzi kísérőtünet, közérzetromlás – így a veszélyes állapotromlás előjelek nélkül is bekövetkezhet.

Hogy milyen gyakran és mikor kell vércukormérést végezni, az több tényezőtől, így az az alkalmazott kezelésmódtól is függ, ezért erről érdemes személyre szóló javaslatot kérni a szakorvostól. A szokásos mérési időpontok általában: éhgyomorra, az étkezések előtt; étkezés után 1,5–2 órával, időnként éjjel 2–3 óra között.1 A mért és feljegyzett vércukorértékek jó támpontot jelenthetnek a kezelőorvos számára az állapotellenőrzéshez.

Helyes életmód

A diabétesz okozta kis- és nagyérkárosodások gyakorlatilag az összes szervet és így az egész szervezetet  érinthetik. A megelőzés alapja a cukorbetegség megfelelő kezelése, melynek szerves része a cukorbeteg-diéta követése, az optimális testsúly elérése és megtartása, a rendszeres testmozgás.

Ha valaki rendszeresen szedi, alkalmazza a cukorbetegsége kezelésére felírt gyógyszert, de közben nem figyel oda az étkezésére, itt az ideje, hogy megtegye! A cukorbetegeknek előírt étrend kedvezően hat a szív- és érrendszerre, valamint a testsúlyproblémák megoldásához is jelentősen hozzájárulhat.

Régóta ismert tény, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők nagy része túlsúlyos, ám sokáig nem lehetett pontosan tudni, hogy miért. Egy denveri kutatócsoport állatkísérletekkel bizonyította, hogy a cukorbetegség kialakulásához egy bizonyos hormon, az MSH szükséges, amit a POMC nevű gén kódol, és a magasabb hormonszinttel rendelkező elhízott egyének hajlamosabbak a cukorbetegségre.2 Tegyük hozzá: ez valóban csupán hajlam, tehát a betegség kialakulása ellen lehet és érdemes is helyes életmóddal, testsúly-optimalizálással védekezni!

A fölösleges kilók leadása ráadásul megkönnyíti a rendszeres testmozgást, ami nélkülözhetetlen a jó keringéshez, valamint elősegíti a kívánt testsúly elérését és fenntartását – azaz, a kedvező hatások egymást erősítve érvényesülnek. Ugyanennek az ellenkezője is igaz: ha nem megfelelően táplálkozunk, ha fölösleges testsúlyt cipelünk, ha nem mozgunk, akkor a negatív, romboló hatásoknak adunk többszörösen szabad utat.

Arról, hogy a pozitív kölcsönhatások lehetőségeivel élünk-e vagy ennek az ellenkezőjét hagyjuk érvényesülni, csakis mi magunk dönthetünk – ha eddig nem tettük, kezdjük meg az életmódváltást még ma!

Források: Diabet.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük