Az Optimális Testsúlyért

Az optimális testsúly eléréséről azoknak sem szabad lemondaniuk, akiknél már diabéteszt diagnosztizáltak – sőt! Ez ilyen esetben kiemelten fontos. De hogyan lehet megszabadulni a fölösleges kilóktól cukorbetegként?

Lefekvés előtt egy kis ropi, egy kis fagyi – ennyi biztosan nem fog gondot okozni. Vagy mégis…? A napközbeni nassolás, az esti csipegetés talán csak havi egy-egy kilónyi plusz súlyt eredményez, ami szinte észrevehetetlen. Eleinte! De egy év alatt akár már 12 kilogrammnyi súlygyarapodást jelenthet.

Ha valaki sosem tud ellenállni egy szelet csokoládénak, nem árt tudnia, hogy az körülbelül 230 kcal energiát tartalmaz, aminek a ledolgozásához körülbelül 30 percnyi vízi torna, úszás, futás, biciklizés vagy szobabiciklizés szükséges. Amennyiben a kalóriabevitelt ellensúlyozó mozgás elmarad, a csokoládé plusz súly formájában tovább kísér minket.

Arról nem beszélve, hogy az édességek, nassolnivalók többsége gyorsan megemeli a vércukorszintet, amit diabéteszesként mindenképp ajánlott elkerülni.

Hogyan csökkentsük a testsúlyunkat cukorbetegként?

A fogyókúra általában mindig „holnap” kezdődik. Ezenkívül, ha belevágunk is, időszakos nehézségként tarthatjuk számon. Komoly lemondásnak érezzük, és alig várjuk, hogy vége legyen – éppen ezért, miután befejeztük, kárpótolni kezdjük magunkat. Visszatér az életünkbe a nassolás, a bűntudatos csemegézés, viszont elmarad a séta, a torna. Így persze könnyen visszaszaladhatnak ránk a kilók, jelentkezik a jojó effektus és az ezzel járó kudarcélmény.

A legjobb talán az, ha kezdettől fogva nem fogyókúrában, hanem életmódváltásban gondolkodunk!

Az életmódváltás komoly szemléletváltást is kívánhat, és nagy döntés, hiszen hosszú távra szól. Ezzel együtt: aki még nem cukorbeteg, annak is érdemes alaposan megfontolnia, de aki már az, annak még sokkal inkább! Hogyan kezdjünk hozzá?
Írjuk le, milyen előnyei lesznek annak, ha változtatunk az életmódunkon.

  • Reális célokat tűzzünk ki, reális ütemezéssel.
  • Tilos éhezni, drasztikus megoldásokat keresni! Ne próbáljunk gyors eredményt elérni, fokozatosan haladjunk.
  • A tervezéshez szakember (diabetológus, obezitológus, dietetikus) tanácsát is kikérhetjük.
  • Az étrendi és mozgásterveket és ütemezésüket rögzítsük írásban, így könnyebb lesz követni őket.
  • Vezessünk diétás naplót.

Ne halogassunk – kezdjük most!

Ne holnaptól, ne „majd az új évtől” kezdjünk életmódváltásba – hiszen a cukorbetegség kezdeti stádiumában a súlyfelesleg leadása akár a normál vércukorszint visszaállását is eredményezheti, a későbbi stádiumban pedig jelentős állapotjavulást, hosszabb állapotmegőrzést hozhat. Ez pedig nekünk is, családunknak is szebb kilátásokat ígér.

Eleinte talán nehéz lesz, ám hozzá fogunk szokni a „reformokhoz” és örömöt lelhetünk bennük – nem beszélve arról, hogy jobb fizikai állapotban a lehetőségeink köre és a mozgásterünk is sokkal tágasabbá válhat.

Forrás: https://www.szivugyunkadiabetesz.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük