ÍGY EGYÜNK!

A 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez nem elegendő a gyógyszerszedés: a megfelelő életmód kialakításának részeként az étkezésre is oda kell figyelni. Milyen szabályokat szükséges betartani?

A helyes táplálkozás kezdetben több odafigyelést igényelhet, később azonban már szinte „magától” fog menni. Fontos, hogy a betegség kezelése szempontjából is megfelelő legyen az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége, valamint az étrend összetétele.

Mit jelent ez? Vannak bizonyos alapszabályok, ugyanakkor szem előtt kell tartani az egyéni igényeket. Ha valaki nemcsak cukorbeteg, de túlsúlyos is, optimális testsúlyának eléréséig kevesebbet ajánlott ennie, vagy például más az energiaigénye annak, aki rendszeresen végez fizikai munkát, és más annak, aki nem. Mindenképp javasolt ezzel kapcsolatban kikérni a kezelőorvos tanácsát!

Mi kerüljön az asztalra?

  • Ideális esetben a táplálékkal bevitt energia kb. 50%-a szénhidrátból származik. Ennek egyik fő forrását a keményítőtartalmú élelmiszerek, azaz a kenyér, a tészta, a burgonya, a gabonafélék jelentik. Cukortartalma révén számos zöldség- és gyümölcsféle is ide sorolható. A napi energiabevitel 20%-át fehérjetartalmú táplálékokból biztosíthatjuk – ilyenek a halak, a húsok, a tojás, a tej és a tejtermékek. Az energiabevitel 30%-ban zsiradékokból származhat.
  • Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy naponta kb. 40 dkg zöldségféle elfogyasztása ajánlott, mérsékelt kenyér-, tészta-, burgonya- és gabonafogyasztás mellett. Édes gyümölcsöket sem szabad korlátlanul fogyasztani. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása sem előnyös. A kalóriákat pedig bizony, számolni kell egy ideig – de hamarosan meg fogjuk tanulni, miből mennyit ehetünk.
  • Természetesen az sem mindegy, milyen formában visszük be szervezetünkbe a tápanyagokat. Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendre van szükség. A cukorbetegeknek ezenkívül különösen kell vigyázniuk arra, hogy ne fogyasszanak olyan ételeket, melyek gyorsan megemelik a vércukorszintet (kivéve, ha épp a hipoglikémia veszélye fenyegeti őket). Az ezzel kapcsolatos tájékozódásban az ételek glikémiás indexét (GI) mutató táblázatok adhatnak segítséget.
  • Általában elmondható, hogy kerülendő a feldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása. Kerüljön az asztalra kevés teljes kiőrlésű vagy korpás kenyér, durumtészta, főzelékféle, levélzöldség, friss saláta, savanykás gyümölcs, ezenkívül alacsony zsírtartalmú tej és tejtermék, sovány hal- és húsféle, kevés növényi olaj (például hidegen sajtolt olívaolaj), kevés olajos mag. Az ételek készítésekor a párolást, a grillezést érdemes előnyben részesíteni.
  • A fehér kenyérrel, a péksüteményekkel, az édes gümölcsökkel, a zsíros tejtermékekkel,  a szalonnával, kolbászokkal-szalámikkal, májkrémmel, zsírdús szaftokkal, szószokkal, a vajjal, az olajban sült ételekkel nem árt elővigyázatosnak lenni. Feltétlenül kerülendők a cukros üdítő- és szeszesitalok, az édességek.

Mikor, hányszor együnk?

Erre a kérdésre valószínűleg sokan rávágják: sokszor, kicsit! A nagy mennyiségű táplálékbevitel egy-egy alkalommal valóban nem kívánatos, ugyanakkor ma, a hatékony vércukorszintcsökkentő kezelések korában már nem feltétlen szükségs rövid idő eltetével újra és újra enni. Arról nem beszélve, hogy ez könnyen túlzott kalóriabevitelhez vezethet.

Egyénileg eltérő lehet, pontosan ki napi hány étkezést részesít előnyben úgy, hogy amellett kívánt vércukorszintjét tartani tudja. A rendszeres, nagyjából azonos időben történő, egészséges étkezés, a nassolás kerülése azonban mindenképp ajánlott! 

Cukorbeteg-étrend – tévhitek

TÉVHIT: TILOS A SZÉNHIDRÁTNem tilos, a szervezetnek szüksége van rá. Viszont egyszerre tényleg nem szabad sokat fogyasztani belőle, inkább minden étkezésnél egy keveset – előnyben részesítve az összetett, nem gyorsan felszívódó szénhidrátokat. (Lásd: Mi kerüljön az asztalra?)TÉVHIT: TILOS A DESSZERTNem tilos, csak körültekintően ajánlott beiktatni. Heti 1-2 alkalommal, kis mennyiségben fogyasztható zsírszegény, cukorpótlóval (xilit, eritrit vagy stevia) készült pohárdesszert, krém, teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény. A készen kapható diabetikus édességekkel nem árt elővigyázatosnak lenni, mivel a kalóriatartalmuk magas lehet!TÉVHIT: TILOS AZ ALKOHOLNem tilos: olykor 1-1 dl száraz bort vagy ebből készült fröccsöt, 2-3 dl sört cukorbetegként is szabad fogyasztani. A röviditalokról, édes likőrökről, desszertborokról azonban valóban érdemes lemondani.

Ha a gyógyszerszedés mellett egészséges étrendet követünk, és mellette a rendszeres testmozgásra is időt szakítunk, máris aktív résztvevőjévé váltunk a cukorbetegség kezelésének és sokat tettünk jó közérzetünkért!

Forrás: diabet.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük