Elveszik az étvágyat, segítik a fogyást: a 8 legfinomabb tápláló nassolnivaló

Számtalan olyan nassolnivaló létezik, amik finomak, táplálóak és egészségesek is egyben.

Aki egészségesen szeretne élni, annak nehézséget jelenthet az állandó odafigyelés a megfelelő táplálkozásra a rohanó hétköznapok során. 

Vannak olyan egyszerű ételek azonban, amik nem igényelnek nagy felkészülést, de megalapozott helyük van az egészséges életmódban. 

A legfinomabb tápláló nassolnivalók

Mindenkivel előfordul néha, hogy már farkaséhes, de még nincs ideje vagy lehetősége elfogyasztani az ételét. Ilyenkor nyúl az ember a nassolnivalókhoz, és könnyen előfordulhat, hogy nem a legegészségesebb opciót választja. Érdemes sokféle ötletet gyűjteni és több egészséges, tápláló nasit is kipróbálni, hogy a kedvencből mindig legyen otthon vagy a táskában, hogyha megéheznél.

Kiváló foszfor-, szelén-, B12-vitamin- és kalciumforrás. A túrót lehet önmagában gyümölcsökkel, például banánnal, sárgadinnyével, bogyós gyümölcsökkel és ananásszal enni. Alternatív megoldásként párosítható a túró olívaolajjal, egy csipetnyi sóval és fekete borssal, és ízlés szerinti fűszerezéssel, így kiváló sós harapnivaló lesz belőle.
Avokádóimádóknak kötelező kipróbálnia a finom guacamolét. Az avokádó kiváló kálium-, C-vitamin- és B6-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek növelik a jó, és csökkentik a rossz koleszterinszintet.
zöld turmixok növelik a rost, a vitaminok, az ásványi anyagok és az antioxidánsok bevitelét. Bár a zöld turmixokat általában leveles zöldekkel készítik, más összetevőkkel is működik a recept. Kipróbálható sárgarépa, zeller, cékla, bogyós gyümölcsök, banán, chiamag vagy lenliszt is. Keverhető bele vegetáriánus vagy állati eredetű fehérjepor. Ezek hosszabb ideig megőrizhetik a jóllakottság érzését, és támogatják az izomnövekedést és a vércukorszint szabályozását.

A kelkáposzta különösen jó C- és A-vitamin-forrás, melyek fontos tápanyagok az immunrendszer működését és a betegségek megelőzését illetően. Otthon elkészíthető a kelkáposztachips úgy, hogy a kelkáposztát olívaolajban és tengeri sóban kell megforgatni, majd 135°C-on 15-20 percig ropogósra sütni. Figyelni kell rájuk, mert könnyen megéghetnek.

A sajtszeletek könnyen hordozhatóak, és tökéletesek a sóvárgás enyhítésére. Magas fehérjetartalmuk van, mely a leglaktatóbb makrotápanyag, így a sajt kiváló választás nasi gyanánt. Jó kalciumforrás, amely kulcsfontosságú ásványi anyag, segít megerősíteni a csontokat és a fogakat is.
A tökmag számos fontos tápanyag nagyszerű forrása, beleértve a fehérjét és a rostokat is. Gazdag magnéziumban is, amely az izomösszehúzódáshoz, a vérnyomás szabályozásához, az idegműködéshez és a DNS-szintézishez szükséges mikroelem. Könnyedén megpirítható a tökmag otthon is, elég megforgatni olívaolajban, sóban és fűszerekben, majd 175°C-on 20-30 percig sütni, amíg aranybarna nem lesz.
Az energiagolyók egészségesek és laktatóak. Nem kell hozzá más, mint egy aprítógép vagy robotgép, a hozzávalók összedobása, majd összegyúrása. Ízlés szerint variálható, érdemes magvakat és dióféléket is hozzáadni, így növelhető a fehérje, a rost és a szív számára egészséges zsírok bevitele.

A popcorn ásványi anyagokban gazdag, alacsony kalóriájú nassolnivaló, ezenkívül jó forrása a magnéziumnak és a cinknek. A magnézium segíti az emésztést, védi az immunrendszert, energiát ad, és az agy egészségét is támogatja. Ha levegőn pattogtatod, és magas zsír-, só- vagy cukortartalmú összetevők nélkül szolgálod fel, egészséges nasinak számít.

Harkai Lilla

Forrás: femina.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük