A magas éhomi glükózszint és természetes kezelése – víz, alvás, testmozgás, szénhidrátok csökkentése

A magas éhomi vércukorszint nagy odafigyelést és körültekintést, illetve orvosi kivizsgálást és terápiát igényel. Nem biztos, hogy elegendő lesz a természetes gyógymód, viszont remek lehetőség életmódot váltani és egy egészségesebb étrendre áttérni, ami már önmagában is nagyon sokat segíthet a magas vércukorszint rendezésében. De mindig komolyan kell venni mind a magas koleszterinszintet, mind a magas vércukorszintet. Senki se diagnosztizálja önmagát, és ha magasak az értékei, mindenképpen kérjen orvosi segítséget. Cikkeinkben lévő tanácsokkal nem gyógyítunk és senkit sem arra buzdítunk, hogy mellőzze a szűrővizsgálatokat és kezeléseket. Ezek a cikkek és a benne foglalt tanácsok elsősorban a prevencióban, azaz a betegségek megelőzésében nyújtanak segítséget.

A magas vércukorszintnek nagyon sok tünete lehet. A tünetek közé tartozik a gyakori vizelés, a fáradtság, a fokozott szomjúság, a homályos látás, a fejfájás, a fogyás és a koncentrációs zavarok.

A magas éhomi vércukorszint kialakulásában nagy szerepe van a nem megfelelő étrendnek, ugyanis a szénhidrátokban és cukorban gazdag ételek jelentősen megemelik a vércukorszintet. Ezeknek az ételeknek a fogyasztását legfőképpen este, azaz vacsora alkalmával kell teljesen felfüggesztenünk. Korlátozott mennyiségben azonban lehet fogyasztani, ha nem szenvedünk cukorbetegségben.

Az alvás hiánya nemcsak feszültté, idegessé is tehet bennünket. Ilyenkor a szervezet a glükóz lebontását, felhasználását sem úgy végzi el, ahogyan arra szükség volna. Amennyiben éjszaka nem jól alszunk, akkor a szervezet nem tudja hatékonyan feldolgozni az inzulint, és ilyenkor az éhomi vércukorszint is jelentősen megemelkedik.

A túl sok stressz kortizolt és adrenalint szabadít fel a szervezetben. Testünk ilyenkor az energiát glükóz és zsír formájában használja, ami szintén megnöveli a vércukorszintet.

Ahhoz, hogy csökkenjen az éhomi vércukorszint, nagyon lényeges, hogy kevesebb finomított szénhidrátot fogyasszunk. Ebbe a csoportba tartoznak a fehér lisztből készült péksütemények, a fehér rizs, a reggeli cukrozott gabonafélék, az édességek és desszertek. Ezeknek a termékeknek nagyon magas a glikémiás indexük is, és a szervezet nagyon hamar megemészti azokat.

A szervezet a szénhidrátokat cukorrá alakítja, majd az inzulin segít a cukor energiafelhasználásában és tárolásában. A szervezetünknek segíthetünk a vércukorszint szabályozásában, például a szénhidrátbevitel ellenőrzésével. Az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozással megelőzhetővé válnak a vércukorszint-kiugrások és -ingadozások.

Fontos, hogy csökkentsük a cukorbevitelt is, hiszen ez csak üres kalóriát jelent a szervezet számára. Továbbá nagyon lényeges, hogy elegendő rostot fogyasszunk, ugyanis a rostok lassítják a cukor lebomlását, és ez megakadályozza a vércukorszint hirtelen megemelkedését. A rost lassítja a szervezet szénhidrátemésztését és a cukor felszívódását, így elősegíti a vércukorszint fokozatosabb emelkedését. Mindenféle rost jó a test számára, azonban az oldható rost a legjobb a vércukorszint szabályozásának javítására. A magas rosttartalmú táplálékok közé sorolhatjuk a teljes kiőrlésű gabonákat, a babot, a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A rendszeres testmozgás javíthatja az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy a sejtek jobban fel tudják használni a vérben lévő cukrot, ezzel csökkentve a vércukorszintet. A testmozgás minden formája hasznos, legyen szó súlyemelésről, gyaloglásról, kerékpározásról, táncról, túrázásról, úszásról.

A víz segít a veséknek kiöblíteni a szervezetből a felesleges cukrot. Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak vizet, csökkentik a magas vércukorszint kialakulásának kockázatait.

A magas vércukorszint gyakran olyan tápanyagok hiányához köthető, mint a magnézium és a króm. Mindkét tápanyag segít a vércukorszint szabályozásában. Krómban gazdagok a gyümölcsök, a zöldségek, a diófélék. A magnézium olyan táplálékokban van jelen, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a zöld leveles zöldségek, a tökmag, a banán, a bab.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük