Mikor kell mérni a vércukorszintet? Ezek az értékek számítanak jónak

Egyáltalán nem mindegy, mikor kerül sor a nap folyamán a vércukorszint mérésére. A cikkből az is kiderül, mely értékek számítanak jónak.

Az otthoni vércukorszintmérés segít ellenőrizni, hogy a szervezet milyen hatékonyan használja fel a vérben lévő vércukrot, azaz glükózt. Általában a vércukorszintmérő készülék a glükóztesztcsíkra cseppentett vérből állapítja meg a glükózszintet.

Ahhoz, hogy minél pontosabb legyen az önellenőrzés, az érintettek naplózzák a vércukorértékeket, és bizonyos esetekben még az elfogyasztott ételeket is lejegyzetelik. Fontos a mérés előtt elolvasni a készülék útmutatóját, mert különböző gépek különbözőképpen működhetnek!

A vércukorszint mérése otthon

Akár magas, akár alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer kerül elfogyasztásra, ha az étkezések után a normálisnál magasabb a vércukorszint, az arra utalhat, hogy a szervezet nem csökkenti sikeresen a vérben lévő glükózt. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor kerül sor a vércukormérésre, ennek különböző időpontjai lehetnek.

GettyImages-1207571760

A reggeli éhomi vércukormérés egy alapértéket mutat meg, amit a szervezet produkál még mielőtt bármi ital vagy étel elfogyasztásra került volna.

Az étkezések előtti vércukorszint általában alacsony, ha ebben az esetben mégis magas értéket mutat a műszer, az problémára utalhat.

Az étkezések utáni vércukorszint megmutatja, hogy a cukrot mint üzemanyagot hatékonyan feldolgozzák-e a sejtek, vagy sem. Általában az orvosok azt javasolják, hogy az étkezések után 1,5-2 órával történjen a mérés.

Nagyon fontos, hogy a diagnózist követően mindenkinek személyre szabja a kezelőorvosa a vércukorszint-ellenőrzés pontos ütemtervét, attól eltérni nem szabad. Az értékek stabilitásához diétát és rendszeres testmozgás is előírnak.

Milyen értékek számítanak jónak?

  • Éhomi vércukorszint esetén 80–130 mg/dl, ami 4,4-5,5 mmol/l.
  • Étkezések előtt mérve 70–130 mg/dl, ami 3,9-6,1 mmol/l.
  • Étkezés után 1,5-2 órával mérve 180 mg/dl alatt, tehát kevesebb mint 7,5 mmol/l.
  • Levekvés előtt 120 mg/dl alatt, azaz 6.7 mmol/l alatt.

Forrás: Femina.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük