A magas vércukorszint (hiperglikémia)

A nem kezelt cukorbetegség szükségszerű velejárója a magas vércukorszint (hiperglikémia) de kezelés mellett is gyakori. Ennek okait és következményeit valamint elkerülésének módját minden cukorbetegnek célszerű tudnia.

A kezeletlen magas vércukorszintnek (hiperglikémia) egyaránt vannak rövid és hosszútávú hatásai is. A magas vércukorszint miatt a beteg fáradtnak és gyengének érzi magát, sok folyadékot kíván, gyakori vizelési ingere van, hajlamosabb a fertőzésekre és általában homályos a látása. Fontos tudni, hogy az idősebbek esetében a hiperglikémia kiszáradáshoz vezethet, egyensúly-zavart okozhat, és egy ebből adódó combnyaktörés súlyos és hosszan tartó következményekkel járhat.

A cukorbetegeknél több oka is lehet annak, ha a vércukorszint túlságosan magas:

 • szénhidrátok: a túl sok szénhidrát – ami a cukor egyik formája – elfogyasztása esetén a cukorbeteg szervezete nem tudja azt elég gyorsan energiává alakítani, ezért az étkezést követő néhány órán belül jelentősen megnő a vércukorszint.
 • inzulin hiány: nincs elegendő inzulin vagy azért, mert túl kevés lett bejuttatva a szervezetbe, vagy azért, mert a hasnyálmirigy inzulintermelését serkentő gyógyszeradag volt kevés.
 • stressz: a különböző érzelmi hatások – mint pl. a stressz – előidézhetnek hiperglikémiát, azonban ez nem lehet kifogás a cukorbetegség megfelelő kezelésének elhanyagolására.
 • kevés testmozgás: a napi rendszerességgel végzett testmozgás alapvetően hozzájárul a vérben lévő cukorszint csökkenéséhez, azonban hiánya esetén a szervezet nem alakítja át energiává a cukrot, amely így túl magas koncentrációban lesz jelen a vérben.
 • betegség: fertőzés, betegség, műtét hatására a vércukor megemelkedhet.
 • gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek – főleg a szteroidok – eredményezhetnek mellékhatásként hiperglikémiát.

A reggeli órákban kialakuló magas vércukorszintnek két tipikus oka is lehet:

 • Hajnali jelenség (dawn phenomenon): ez az állapot az alvási ciklus során a szervezetben bekövetkező természetes változások összhatása miatt alakul ki. Éjfél és hajnali 3 óra között a szervezetnek kevés inzulinra van szüksége, hiszen általában ez az az időszak, amikor a legmélyebben alszunk. Bármilyen lefekvés előtt beadott inzulin hatására a vércukor ebben az időszakban hirtelen leesik. Ezt követően hajnali 3 és reggel 8 óra között a szervezet megkezdi az elraktározott cukor mozgósítását az előtte álló napra való felkészüléshez és ezzel egyidőben a szervezet inzulinérzékernységét csökkentő hormonokat is felszabadít. Mindez azzal egyidőben történik, amikor az esti inzulin is kezdi elveszíteni a hatását, és a folyamat eredményeképpen kialakul a hajnali (angolul = dawn) hiperglikémia.
 • Somogyi hatás (rebound hiperglikémia): az események folyamata és a végeredmény – a reggeli magas vércukorszint – gyakorlatilag ugyanaz, mint a hajnali jelenség esetében, azonban a kiváltó ok sokkal inkább emberfüggő, mert a cukorbetegség nem megfelelő kezelése következtében alakul ki. Két lehetséges oka van: az egyik esetben a vércukorszint lezuhan az éjszaka közepén, amelynek megemelése érdekében a szervezet hormonokat szabadít fel. Ez főleg akkor történik, ha a beteg lefekvés előtt túl sok inzulint adott be vagy nem evett eleget. A másik esetben nem elegendő a lefekvés előtt beadott hosszú hatású inzulin, így reggel túl magas lesz a vércukor szintje. (Somogyi Mihály Kanadába kivándorolt biokémikus 1938-ban mutatta be először munkáját, a „Somogyi hatás vagy jelenség” azonban csak 1959-ben vált széles körben elfogadott ténnyé egy nemzetközi lapban való megjelenése után.)

A kezeletlen hiperglikémia ketoacidózishoz is vezethet!

Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a szervezet nem jut elegendő inzulinhoz, így nem tudja a cukrot átalakítani energiává (hiiába magas a vércukorszint) és helyette a zsírt próbálja hasznosítani. Eközben ketonokat is előállít melléktermékként, amelyek azonban nagy mennyiségben károsak, és ezért a vizeleten keresztül próbál megszabadulni tőlük. Sajnos azonban a szervezet nem tud teljesen megtisztulni a ketonoktól, amelyek felhalmozódnak a vérben, és ez ketoacidózishoz vezet, ami súlyos esetben eszméletvesztést (kóma) okoz. A ketoacidózis életveszélyes állapot, és azonnali beavatkozást igényel (mentőt kell hívni)!

A ketoacidózis tünetei:

 • gyümölcsös illatú lehelet
 • émelygés, hányás
 • nagyon kiszáradt száj
 • szaggatott légzés

A rosszul karbantartott cukorbetegség

A hosszú időn (hónapokon, éveken) keresztül fennálló magas vércukorszint a cukorbetegség klasszikus szövődményeinek biztos kialakulásához vezet:

 • retinopátia, amelynek végső stádiuma a teljes vakság,
 • nefropátia, amely vesedialízishez vagy veseátültetéshez vezet
 • neuropátia, amely az idegeket érinti, és végtag amputációt eredményez

Mindezeken felül a rosszul karbantartott cukorbetegség különböző szívbetegségek, magas koleszterinszint és magas vérnyomás kialakulását is okozza és nagymértékben rontja a beteg életminőségét és csökkenti várható élethosszt.

Mi a teendő magas vércukorszint esetén?

A hiperglikémia csökkentésének legegyszerűbb módja az intenzív testmozgás, azonban ha a vércukor szintje meghaladja a 13 mmol/l-t, akkor ellenőrizni kell a vizeletben lévő ketonszintet. Ha van keton a vizeletben, akkor tilos tornázni, ez ugyanis további vércukor emelkedést okozhat. Ebben az esetben a kezelőorvos segítségével kell megtalálni a vércukorszint csökkentésének módját.

Forrás: http://vercukor.net/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük