A cukorbetegség szövődményeinek megelőzése

Diéta? Fogyás? Testmozgás? Gyógyszerek? A 2-es típusú cukorbetegek számára a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt. Éppen ezért több nagyszabású kutatás is folyik annak vizsgálatára, hogy mi a legjobb stratégia a cukorbetegek szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésével és kezelésével kapcsolatban.

Diéta? Fogyókúra? Testmozgás? Gyógyszerek? A 2-es típusú cukorbetegek számára a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt. Éppen ezért több nagyszabású kutatás is folyik annak vizsgálatára, hogy mi a legjobb stratégia a cukorbetegek szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésével és kezelésével kapcsolatban.

A fogyás egyértelműen csökkenti leghatékonyabban a szövődmények kialakulását!

Vizsgálják például az önként vállalt fogyás egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait. Egy több helyszínen, véletlenszerűen kiválasztott személyeken folytatott vizsgálatban a csökkentett kalóriabevitel és megnövelt fizikai aktivitás által elért lassú fogyás eredményeit elemzik. A kutatás a 2-es típusú cukorbetegség, a kövérség és a túlsúlyosság okozta rendellenességekre fókuszál, mivel az ezek következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek a cukorbetegek között a szövődmények és a halálozás a legfőbb okai. Az eddigi kutatások alapján a megfelelő diétával és rendszeres testmozgással elért fogyás csökkenti leginkább a szövődmények kialakulását.

A gyógyszeres kezelés az életmód változtatással együtt igazán hatékony!

Egy másik, szintén több helyszínen, véletlenszerűen kiválasztott személyeken folytatott vizsgálat, három megközelítésből vizsgálja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél kialakuló leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségeit. Ebben a jelenlegi gyakorlat irányelveit hasonlítják össze egy intenzívebb vércukorszint ellenőrzéssel mintegy 10.000 2-es típusú cukorbeteg nyomon követésével olyan betegeket is bevonva, akiknél a koruknál fogva tünetmentes és klinikai tünetekkel járó érrendszeri elváltozás is megfigyelhető, és ezáltal náluk igen magas az érrendszeri betegségek kockázata. Vizsgálják a jelenlegi irányelvek által előírtnál intenzívebb vérnyomás ellenőrzés és a vérzsírokat (koleszterin, triglicerid) csökkentő gyógyszeres kezelés hatásait. Valamennyi kezelési módszer mellett jelentős hangsúlyt kap a megfelelő életvitelre vonatkozó ajánlás, amely magába foglalja a diétát, a testmozgást, valamint a dohányzásról való leszokást.

Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy a vércukorszint megfelelő kontrollja kulcsfontosságú. Itt a legfontosabb laboratóriumi érték a hemoglobin A1C (HbA1c) nevű paraméter, aminek 6,5 és 7% közötti értéke az ideális, bár bizonyos esetekben nem célszerű 8% alá csökkenteni – ezt egyénileg kell mérlegelni. A HbA1C érték 1-gyel való csökkenése 21%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét. A túlzott mértékű vércukorszint csökkentés azonban káros, mert fokozza a hipoglikémia kockázatát és emiatt a 6% alatti HbA1C értékeknél növekszik a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás.

Dohányozni tilos!

A dohányzás köztudottan káros az egészségre, cukorbetegek számára viszont fokozottan ártalmas. A cukorbetegség miatt kialakuló összes késői szövődmény kialakulásának az esélyét jelentősen növeli a dohányzás. A magasabb vércukorszint az érbetegségek kialakulásának kockázatát önmagában is 2-5-szörösére emeli, ha a cukorbeteg emellett dohányzik is, a rizikó 6-15-szörös. A dohányzás abbahagyása rövid és hosszútávon is csökkenti a fent említett betegségek kockázatát, ezért a cukorbetegek esetében feltétlenül fontos, hogy ne dohányozzanak.

Az alkohol befolyásolja a vércukorszintet és a gyógyszereket!

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban a cukorbetegeknek néhány sajátos szempontra kell odafigyelni. A likőrök, az édes és félédes borok, pezsgők, desszertborok jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak és gyors vércukorszint emelkedést okoznak, ezért fogyasztásuk kerülendő. A száraz borok hatása jóval kisebb, ezek mértékkel fogyaszthatók. A világos sörök mérsékelt vércukorszint növekedést okoznak, szénhidráttartalmuk viszonylag magas. Egy nap 1 pohárnál többet nem ajánlott fogyasztani.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az alkohol gátolja a máj működését, így annak vércukorszint szabályozó tevékenységét is. Ennek következménye súlyos hipoglikémia lehet, ugyanis a máj nem képes felszabadítani a vércukorszint csökkenés esetére raktározott cukortartalékát. További szempont, hogy az alkoholnak igen magas az energiatartalma, ezért rendszeres fogyasztása hozzájárul a testsúly növekedéséhez. Az alkoholfogyasztás tehát a cukorbetegek számára inkább kerülendő, illetve társasági alkalmakkor az étkezésekhez célszerű időzíteni, amikor kevésbé valószínű a vércukorszint leesése. Arra is figyelni kell, hogy a gyógyszerek és az alkohol között kölcsönhatások léphetnek fel, ami súlyosabb mellékhatások vagy hatástalanság formájában jelentkezhet!

Bővebben: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük