A cukorbetegség kiegészítő kezelési lehetőségei

Interjú doktor Verhelst táplálkozási és fitoterápiás szakértővel a cukorbetegség kiegészítő kezelési lehetőségeiről. Egészséges étrend, fogyás, testmozgás, gyógynövények – sokszor akár önmagukban is segítenek, de mindenképpen javasoltak a gyógyszeres kezelés kiegészítésére!

1. Kedves doktor Verhelst, nagyon megtisztelő számunkra, hogy interjút készíthetünk Önnel. Mindenekelőtt kérem, mondjon néhány szót a magáról és arról, hogy miért kezdett érdeklődni az alternatív gyógyászat iránt?

A szüleimnek volt egy természetes táplálékokat forgalmazó kis üzletük, így egészen kicsi koromtól érdekelt az egészséges életmód, és hogy hogyan segítenek az egészség megőrzésében a különböző gyógynövények és étrendkiegészítők. Amikor az általános orvosi karon tanultam, nagyon fellelkesített az a tény, hogy a hagyományos orvoslás hatalmas lehetőségeket kínál a különböző betegségek felismeréséhez és kezeléséhez a sebészet és más terápiák segítségével. Másrészről azonban nem értettem, hogy miért írnak szinte azonnal fel gyakran mellékhatásokat kiváltó gyógyszereket ahelyett, hogy az életmódon vagy a táplálkozáson változtatnának először. Az is csalódás volt számomra, hogy az egyetemen szinte alig tanultunk valamit a vitaminokról, ásványi anyagokról vagy a táplálkozásról. Kórházban töltött gyakorlatom során gyakran voltam tanúja annak, hogy az anyagcsere-betegségekben – mint pl. cukorbetegség vagy májműködési zavar – szenvedők alacsony tápanyagtartalmú, feldolgozott élelmiszerekből készült ételeket kaptak minimális gyümölccsel és zöldséggel. Ezért aztán miután végeztem az egyetemen, további képzésekre iratkoztam be, ahol tanultam a fitoterápiáról, az ortomolekuláris orvoslásról és a homeopátiáról is. Jelenleg amellett, hogy könyveket írok az kiegészítő orvoslásról és orvos-újságíró vagyok, előadásokat tartok a táplálkozásról és a fitoterápiáról, orvos-tanácsadóként segítek étrendkiegészítőket gyártó cégeknek, és betegeket kezelek, amennyire csak lehet alternatív módszerekkel.

2. Ön szerint melyek azok a betegségek, ahol az alternatív gyógyászat segíteni tud?

Én személy szerint úgy gondolom, hogy a kiegészítő gyógyászat minden betegségben tud segíteni. Még azokban az esetekben is, amikor nem gyógyul meg a beteg, akkor is javulást eredményez az életminőségében és csökkenti a normál gyógyszerek okozta mellékhatásokat. Ezért is szeretem a „kiegészítő” gyógyászat megnevezést az alternatív gyógyászat helyett.

3. Becslések alapján 500 ezer és egy millió között van a II. típusú cukorbetegek száma Magyarországon. Ön a holisztikus megközelítést támogatja a diabétesz megelőzésének és kezelésének érdekében. Ez mit jelent pontosan?

Ha egy kis időre figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy vannak emberek, akik genetikailag hajlamosabbak a II. típusú cukorbetegségre (dél-ázsiaiak, észak-afrikaiak, arabok, amerikai és karibi őslakosok…), akkor azt mondhatjuk, hogy a kettes típusú cukorbetegség kialakulása legnagyobb részben az életmódhoz köthető. Ezért tehát a II. típusú cukorbetegség megelőzésére és kezelésére irányuló holisztikus megközelítés az életmódban történő változtatásra helyezi a hangsúlyt. A három legfontosabb szempont: túlsúlyosság esetén a fogyás, több testmozgás és persze a természetes és egészséges étrend. Mielőtt azonban részletesen belemennénk ebbe a három nagyon fontos dologba, tisztában kell lennünk az „inzulin-rezisztencia” jelenségével.

Az inzulin rezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek nem válaszolnak megfelelő módon a vércukrot csökkentő hormonra, ami az inzulin (amelyet a hasnyálmirigy termel), és ennek az lesz a hatása, hogy nem szívnak ki elegendő glükózt a vérből. Ennek következtében főleg az éhgyomri és az étkezések utáni vércukorszint magas lesz. Azonban első lépésként a hasnyálmirigy több inzulint termel annak érdekében, hogy megpróbálja alacsonyabban tartani a vérben lévő cukorszintet. Ez az inzulinrezisztencia, amely első körben a „prediabétesz” és „csökkent glükóztolerancia” kialakulásához vezet, amelyek gyakorlatilag a II. típusú cukorbetegség kialakulásának előszobái. Ez a két állapot már évekkel a II. típusú diabétesz diagnosztizálása előtt jelen lehet a szervezetben!

Most először nézzük meg azt a tényt, hogy a túlsúlyos embereknek fogyniuk kell. Sokáig úgy gondoltuk, hogy a zsírszövet a szervezet által elraktározott zsírok helye, de ma már pontosan tudjuk, hogy ez egyben egy olyan komplex szerv, amely belső elválasztású mirigyként zsíreredetű hormonokat¹ is termel. Megfigyelhető, hogy főleg a zsigeri vagy hasi elhízásnál, amikor a hasi szervek körül túlságosan sok zsírszövet halmozódik fel, gyulladásos állapotokat előidéző anyagok halmozódnak fel a szervezetben, és jelentősen megnövelik az inzulinrezisztencia kockázatát. Másrészről pedig minél több a zsigeri zsírszövet, annál kevesebb adiponektin termelődik, amely egy nagyon áldásos hormon, hiszen megnöveli az inzulinérzékenységet és gyulladáscsökkentő hatása is van. Elmondható tehát, hogy egyértelmű kapcsolat van a túl sok zsigeri zsírszövet és az inzulinrezisztencia között²´³. Ez a magyarázata annak, hogy inzulinrezisztencia vagy a korai II. típusú cukorbetegség során a megfelelő diétával elért fogyás gyakran visszafordítja a folyamatot. Talán hallottak a Newcastle Egyetemen tizenegy II. típusú cukorbetegen végzett klinikai vizsgálat⁴ során a betegek egy nagyon szigorú, napi 600 kalóriás diétát tartottak. Nyolc hét után valamennyijük jelentős mennyiségű zsírtól szabadult meg, és normalizálódott a hasnyálmirigyükben és májukban lévő zsírmennyiség is. És bár néhányan közülük már évek óta cukorbeteg volt, mindegyiküknél visszafordult a folyamat és helyreállt a cukorbetegség előtti normál inzulinszint! Természetesen az ehhez hasonló nagyon szigorú diéta csakis folyamatos orvosi felügyelet mellett folytatható, de ez a vizsgálat mindenesetre rámutatott arra, hogy a hasi zsírszövetek kiiktatása megnöveli az inzulinérzékenységet és javítja a vércukorszintet. A vizsgálat után az abban résztvevő betegekkel megbeszélték az étkezési adagjukat és a megfelelő diétát, majd három hónap után 10 beteget megvizsgáltak, akik közül 7-nél nem volt semmilyen cukorbetegségre utaló eltérés.

A másik életmódbeli változás a túlzottan sok ülőmunka megváltoztatása és a több fizikai aktivitás beiktatása. Ez elengedhetetlen feltétele a II. típusú cukorbetegség elkerülésének, ill. karbantartásának⁵´⁶. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a testmozgás akkor igazán fontos, ha le akarunk fogyni. Azonban nem csak erről van szó: rengeteget kell mozogni ahhoz, hogy elégessünk 200g zsírt. Az ok, amiért többet kell mozognunk az, hogy növeljük az inzulinérzékenységet. Minél alacsonyabb valakinél az inzulinrezisztencia, annál jobb a glukózfelvétel, és minél jobb a vércukorszint, annál jobban lehet azt kezelni.

A II. típusú cukorbetegség megelőzésének, ill. megfelelő karbantartásának módja természetesen az egészséges étkezésre való áttérés. Minél inkább kerüljük a feldolgozott, finomított, tápanyagokban szegény ételeket, és helyettük friss alapanyagokból, teljes kiőrlésű, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk, annál kevésbé válnak a sejtek inzulinrezisztenssé, és annál alacsonyabb lesz a vércukorszint. Az egészséges étkezés témájáról egész könyvet tudnék írni. Úgy gondolom, hogy nagyon sok esetben a cukorbetegek nem kapnak erre vonatkozóan elegendő tanácsot a kezelőorvosaiktól vagy a dietetikusoktól. Mire gondolok? Sok beteg azt az utasítást kapja, hogy alacsony kalóriájú diétát kövessen, azonban senki nem mondja el nekik, hogy pontosan milyen típusú ételeket fogyasszon és miért. És ennél a pontnál szeretnék rámutatni a finomított cukor káros hatására, amely szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. Az élelmiszeriparban rejlő gazdasági lehetőségek miatt nincs megfelelő módon hangsúlyozva, hogy az adott élelmiszer cukrot, fruktóz szirupot, kukoricaszirupot vagy éppen szaccharózt tartalmaz. Amikor 100 kalóriát megeszünk olyan szénhidrátforrásokból, mint pl. a kenyér, tészta, zöldség, krumpli, akkor olyan szénhidrátot fogyasztunk, amely csak az emésztést követően alakul át glükózzá. A glükóz egyfajta cukor, amelyet számos szervünk – izmok, az agy, a szív, a vesék, a máj (ebben a legutóbbi esetben +/-20%) – felhasznál. Másrészről, ha 100 kalóriányi cukrot elfogyasztunk, akkor 50 kalóriányi fruktózt viszünk be. A fruktóz olyan cukor, amely csak a májban tud felszívódni. A 20% glükózzal együtt a 100 kalória cukor felhasználása azt jelenti, hogy a májban 60 kalóriányit kell feldolgoznia. Így minél több finomított fruktózt (és nem gyümölcsöt!) fogyasztunk, annál nagyobb teher lesz a májon, amely – a bonyolult metabolikus háttér részletezését mellőzve – inzulin rezisztencia és túlsúly kialakulásához vezet⁷´⁸´⁹. Minden olyan gyümölcslé, amely a gyümölcs rostjait nem, de fruktózt tartalmaz, szintén elősegíti az inzulinrezisztenciát. Ez azt is jelenti, hogy nem elegendő csupán egy terméken feltüntetett kalóriamennyiséget megnézni. El kell felejtenünk az összes olyan üdítő italt, édességet, süteményt, perecet és sok száz olyan készételt, amely cukrot tartalmaz.

Mondok még egy példát arra, hogy mennyire nem elegendő csak a kalóriát számolni: ha összehasonlítjuk egy adott mennyiségű teljes kiőrlésű rizs, kenyér vagy tészta kalóriatartalmát ugyanannyi fehér rizs, fehér kenyér vagy finomított tésztáéval, azt látjuk, hogy az első csoport jóval kevésbé emeli a vércukrot, mint a második. A titok nyitja a rostokban van, amelyek „visszatartják” a szénhidrátot, így a vércukor szintje lassabban és fokozatosabban emelkedik és nem lesznek nagy kiugrások.

Nem értünk egyet azzal sem, amikor alacsony zsírtartalmú diétát írnak elő margarin és csökkentett zsírtartalmú, „light” termékekkel. A jó cukorbeteg diéta nem alacsony zsírtartalmú. Ami fontos, hogy hidegen sajtolt, finomítatlan és nem feldolgozott zsír legyen, amely nem tartalmaz transz-zsírsavakat, kevesebb benne az omega-6 zsírsav, de gazdag omega-3 zsírsavakban¹°´¹¹´¹²´¹³ (pl. lenolaj, halolaj).A diófélékről – amelyek a rostok és fehérjék mellett rengeteg jó zsírt tartalmaznak – egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy igen jótékony hatásuk van a cukorbetegségre¹⁴. És természetesen nem lehet elégszer kihangsúlyozni a friss gyümölcs-és zöldségfogyasztás áldásos szerepét, hiszen ezek a termékek antioxidánsokat és olyan anyagokat biztosítanak a szervezet számára, amelyek a megfelelő inzulin érzékenységhez és a diabétesz komplikációinak elkerüléséhez elengedhetetlenül szükségesek.

4. Vannak olyan konkrét étrendkiegészítők, amelyeket Ön ajánlana a II. típusú cukorbetegek számára?

Az életmódbeli változások és természetesen a diabétesz kezelésére felírt gyógyszerek mellett én általában gyógynövénykivonatokból és tápanyagokból készült étrendkiegészítőket ajánlok. A fahéj például egy olyan gyógynövény, amelynek rendkívül jó hatása van a vércukorszintre és ezáltal a HbA1c szintre is, főleg akkor, ha a fahéj vizes kivonatát alkalmazzuk. Napi néhány gramm spirulina nem csak a vércukorral kapcsolatban kedvező, de segíthet elkerülni a szív-és érrendszeri betegségeket is. De megemlíteném ég a banabát, a gymnemát vagy a keserűdinnyét is. A vércukor csökkentését elősegítő tápanyagok alatt elsősorban a krómot, a magnéziumot, cinket, az alfaliposavat, biotint, a B1, B3, B5 és B6 vitamint, az omega-3 savakat értjük. A vércukorszintre nem közvetlenül, de szintén jótékonyan ható antioxidánsok és tápanyagok a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a koenzim Q10, az asztaxantin, a folsav, a B12 vitamin és az alfa-liponsav, amelyek nagyon fontosak a szövődmények elkerülésében illetve azok késleltetésében.

5. Vannak a fahéj hatásait igazoló klinikai vizsgálatok?

6. Képesek az orvosok mérni a hatásokat? Mérhetően megváltoztak a HbA1c vagy egyéb laboratóriumi értékek?

Nézzük mindenekelőtt a fahéjat. 2003-ban a tekintélyes „Diabetes Care”¹⁵ magazinban publikálták a fahéj jótékony hatását alátámasztó vizsgálati eredményeket. Egy kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat során (sem a beteg, sem az orvos nem ismeri, hogy a beteg a kezelt vagy a kontroll csoportba tartozik) hatvan II. típusú cukorbetegnek (akiknél a éhomi vércukorszint 7,8 és 22 mmol/l között volt) 1g, 3g vagy 6g fahéjport vagy placebót (hatóanyag nélküli készítmény) adtak 40 napon keresztül. Jelentős, 18-29% közötti csökkenés volt megfigyelhető az éhomi cukorszintben azoknál a betegeknél, akik fahéjport kaptak (természetesen a napi 6 gramm mellett jelentkezett a leglátványosabb eredmény, míg a placebo csoportnál nem volt érzékelhető változás. Meglehetősen figyelemre méltó volt az a tény, hogy a teljes koleszterinszint 12-26%-kalcsökkent, amelyből az LDL-koleszterinszint 7-27% között, a trigliceridszint pedig 23-30%-kal. A kutatók egyetértettek abban, hogy a fahéj a II. típusú cukorbetegek esetében nem csak a vércukorszintet javítja, hanem csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezeket a rendkívül ígéretes eredményeket azonban nem támasztotta alá teljes mértékben más vizsgálat. Azonban a Hannoveri Egyetemen 79 cukorbeteg¹⁶ bevonásával végeztek egy kettős vak vizsgálatok, amelynek során a betegek 3g fahéjat vagy placebót kaptak. Az eredmény itt is azt mutatta, hogy az éhomi vércukorszint átlagosan10,3%-kal csökkent. Ez az eredmény több mint jó, ha abból indulunk ki, hogy ez egy teljesen ártalmatlan, a cukorbetegségre szedett gyógyszerekkel együtt alkalmazható gyógynövénnyel érhető el. Amikor a HbA1c a cukorbetegség legfőbb paramétereként nagyobb figyelmet kapott (mivel megbízhatóan mutatja, hogy hogyan alakult a vércukorszint az előző 4-15 hétben) 2009-ben végeztek egy véletlenszerű kettős vak vizsgálatok olyan cukorbetegek körében, akiknek a HbA1c értékük 7%-nál magasabb. A vizsgálat során a betegek egy része a hagyományos kezelésben (tablettaszedés és orvosi konzultáció) részesült, másik része pedig 3 hónapon keresztül a hagyományos kezelés mellett napi 1 gramm fahéjat is kapott¹⁷. A csupán hagyományos kezelésben részesülők HbA1c értéke 0,37%-kal csökkent, míg a fahéjjal kombinált kezelés hatására ez az érték 0,83%-kal lett alacsonyabb. Mivel olyan vizsgálatok is voltak, amelyek fahéjnak semmilyen pozitív hatását nem igazolták, ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy publikálásra került egy 6 vizsgálatból álló mostanában elvégzett metaanalízis¹⁸, amelynek során 415 beteg naponta 1-6 gramm fahéjat kapott 40 nap és 4 hónap közötti időszakon keresztül. Az éhomi vércukorszintben 0,84mmol/l, a HbA1c értékben pedig 0,09%-os csökkenés volt megfigyelhető. Általában azonban még ennél is jobb értékeket eredményez – főleg a HbA1c érték esetében -, ha a fahéj vizes kivonatát szedi a beteg. A fahéj vércukorszintet csökkentő hatása egyrészt egy vízben oldódó polifenol komplexnek köszönhető, amely aktiválja az inzulireceptorokat¹⁹, másrészt pedig egy procianidin típusú A-polimernek, amely elősegíti a jelátvitelt az inzulin-felszabadulást²° követően.

A vízalapú fahéjkivonat jelentősebb hatását egy újabb kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat²¹ is megerősítette. 66 II. típusú gyógyszeresen kezelt beteg egy csoportja placebót, egy másik részük napi 120mg, harmadik csoportjuk pedig 360mg vizes kivonatú fahéjat kapott. Három hónap elteltével a placebóval kezelteknél nem volt érzékelhető változás az éhomi vércukorszintben, míg a második csoportnál 1,01 mmol/l, a harmadik csoportnál pedig 1,62mmol/l csökkenést lehetett megfigyelni. A HbA1c érték a második csoportban 0,67%-kal, a harmadik csoportban pedig 0,93%-kal csökkent!

A spirulina, amely igen jelentős tápanyagforrású kékeszöld alga, szintén pozitív hatású lehet a II. típusú cukorbetegeknél. Egy klinikai intervenciós vizsgálat során 30 beteget figyeltek meg először négy hónapon keresztül, amely időszak alatt semmilyen jelentős változás nem történt a testtömeg-indexükben, a derékbőségükben, a vérzsírban (trigliceridek és koleszterin) és a HbA1c értékben. Erre az időtartamra azért volt szükség, hogy bizonyítható legyen az, hogy a felsorolt paraméterekben történt változások a spirulina alga hatásának következményei. A négy hónapos megfigyelési időszakot követően valamennyi beteg napi 2g spirulina algát kapott, és minden más körülmény – diéta, gyógyszeres kezelés, testmozgás – változatlan maradt. Újabb négy hónap elteltével a kutatók jelentős csökkenést regisztráltak az éhomi, az étkezés után 2 órával mért vércukorszintben valamint a HbA1c értékben. A spirulina a benne lévő vízben oldódó rostok miatt jelentős pozitív hatást ér el a diabétesz kezelésében, mivel lelassítja a glükózfelvételt, ami a fehérjéiben található bizonyos peptideknek köszönhető. Ezek ugyanis egyrészt elősegítik a hasnyálmirigy által termelt inzulin kiválasztását, másrészt pedig a benne lévő rengeteg antioxidáns csökkenti a sejtek inzulinrezisztenciáját.

A különböző tápanyagok hatását – azon belül is kiemelve a króm szerepét – egy 2007-ben végzett meta-elemzés²² igazolja. A tizennégy véletlenszerű, placebo kontrollos vizsgálat során 431 II. típusú cukorbeteget figyeltek meg, akiknek a HbA1c értékük 7-10,2% között volt. 6-26 héten keresztül napi 200-1000mcg közötti mennyiségű krómot alkalmaztak náluk. Jelentős, 0,6%-os HbA1c csökkenés volt érzékelhető és az éhomi vércukorérték is 1 mmol/l-rel csökkent!

Érdemes még megemlíteni azt a kettős vak vizsgálatot is, amelynek során a magnézium hatását vizsgálták magnéziumhiányt²³ mutató II. típusú cukorbetegek esetében. A tizenhat héten keresztül szedett magnézium-klorid megdöbbentő mértékű, mintegy 2,3mmol/l csökkentést eredményezett az éhomi vércukorszintben és 2,1%-os csökkenést a HbA1c értékben összehasonlítva a placebó csoporttal!

7. Mennyi idő elteltével érzékeli a beteg a pozitív hatást?

Az előbb említett vizsgálatok alapján elmondható, hogy a hatás 40 nap és 4 hónap közötti intervallumban kezd jelentkezni. Azonban szeretném hangsúlyozni, hogy ezeknél a vizsgálatoknál semmilyen változás nem történt az életmódban. Én általában három hónapot gondolok reálisnak, amelynek során életmódbeli változások fogyás, és megfelelő táplálkozás) és a fahéj vizes kivonatának együttes hatása egyértelműen jelentkezik. És a legtöbb esetben ez kifizetődő! Az éhomi vércukorszint és a HbA1c érték a két legfőbb paramétere a cukorbetegség értékelésének (időnként a CRP-érték jelentős csökkenését is észlelem), azonban ezen két fő érték mellett nagyon fontos többek között a lipid profil, amely a szervezet zsírháztartásának állapotát jelzi, valamint a máj-és vesefunkciók, amelyek alapján a diabétesz következtében kialakult szövődményekre lehet következtetni.

Bővebben: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük