6 fontos tudnivaló az ízületi gyulladás és a cukorbetegség kapcsolatáról

A cukorbetegség és az ízületi gyulladás gyakori betegségek és bár közvetlenül nem függenek össze, együttes előfordulásuk sem ritka. A két betegség egyszerre történő kezelésének szempontjait vesszük sorra.

A cukorbetegek csaknem fele degeneratív ízületi gyulladástól (artrózis) is szenved.

Ez az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás, amely akkor alakul ki, amikor a csontok közötti területet kitöltő porc elkopik, és gyulladást, merevséget és fájdalmat okozva ezáltal az ízületekben. Az egyik betegség befolyásolja a másikat. Az ízületi gyulladás ellátása létfontosságú a cukorbetegség kezelésében és ez fordítva is igaz, mindkét betegségnél nagyon fontos a megfelelő testsúly és az aktív élet fenntartása. Az alábbiakban lássunk néhány alapvető szempontot, amelyek hozzásegíthetnek mindkét betegség enyhítéséhez:

1. A hízás súlyosbítja a degeneratív ízületi gyulladást

A test működési mechanizmusa miatt, az ideális testtömeg feletti minden deka súlytöbblet a csípőre és a térdekre négyszer akkora erővel hat. Jó hír azonban, hogy a legkisebb súlycsökkenés is elegendő ahhoz, hogy mérséklődjön a legnagyobb súlyt hordozó ízületek károsodása. Egyetlen kilogramm súlycsökkenés például azt eredményezi, hogy minden egyes lépésnél 10 kilogrammal kevesebb súly terhelődik az ízületekre. A degeneratív ízületi gyulladás kockázatának csökkentése, a fájdalom minimalizálása és a már kialakult betegség fokozódásának elkerülése érdekében fokozottan figyeljünk arra, hogy testsúlyunk ideális legyen és ha szükséges, csökkentsük a bevitt kalóriák számát és mozogjunk, amennyit csak tudunk. A súlycsökkenés és a fizikai aktivitás segít a cukorbetegség kezelésében is.

2. A kor előrehaladtával a kockázat fokozódik

A csontízületi gyulladás bármikor kialakulhat, azonban a kor előrehaladtával a betegség kialakulásának valószínűsége is megnő. A csontízületi gyulladásban szenvedők többsége 45 évnél idősebb, de a túlsúlyos embereknél a betegség már jóval korábban is kialakulhat. A csontízületi gyulladás szintén korábban jelentkezhet azoknál, akik valamikor ízületi sérülést szenvedtek vagy esetleg több családtagjuk is volt ilyen megbetegedés. A cukorbetegséghez hasonlóan a csontízületi gyulladás is örökölhető.

3. A testmozgás csökkenti az ízületi fájdalmat

Egy idő után a fizikai mozgás csökkenti a csontízületi gyulladás okozta fájdalmat és a akár olyan hatékony is lehet, mint egy fájdalomcsillapító. Ez azért történik így, mert az erősebb izmok úgy védik az ízületeket, hogy egyrészt a rájuk nehezedő súlyt átveszik, másrészt segítik az ízületeket jobb pozícióban tartani, így azok nem fáradnak ki olyan hamar. Ezenfelül a testmozgás rugalmasabbá teszi az ízületeket. Érdemes olyan testmozgást végezni, amely a fájdalmas ízület körül lévő izmokat erősíti, mint például a séta, úszás, kerékpározás – akár szobabiciklin is. A napi 30 perces intenzív séta remek eredményekhez vezet, és ha nem tudjuk egyszerre megtenni, akkor mozogjunk háromszor tíz percet. A rendszeres testmozgás nem csak az ízületek megerősítését segíti, hanem hozzájárul a megfelelő testsúly és vércukorszint kialakításához is.

4. Ne vigyük túlzásba a testmozgást!

Csakúgy mint a túl kevés mozgás, a túlzásba vitt fizikai aktivitás is súlyosbíthatja a betegséget. A túlzott terhelés és a további sérülés elkerülése érdekében figyelni kell a fájdalom változására, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy nem erőltetjük meg magunkat. Ha például egy hosszabb túrázás utáni napon fájdalmat okoz a járás, akkor érdemes egy nap pihenőt tartani a sétában, de nem a testmozgásban. Séta helyett ilyenkor ajánlott az úszás vagy a biciklizés. Mindkét aktivitás „ízület-barát”, és segít abban, hogy folyamatosan aktívak maradjunk. Előfordul, hogy segítségre van szükségünk a helyes testmozgás kialakításában, ezért ilyenkor forduljunk gyógytornász szakemberhez.

5. A csontízületi gyulladásra ható gyógyszerek nem súlyosbítják a cukorbetegséget

A csontízületi gyulladást kísérő fájdalmat gyakran csak fájdalomcsillapító gyógyszerrel lehet enyhíteni, amely minden esetben orvosi ellenőrzés mellett szedhető. Ezek a fájdalomcsillapítók nem befolyásolják a vércukorszintet, azonban csak az előírásnak megfelelően szedhetők.

6. Az elkopott ízületek pótolhatók, a műtéthez azonban elég erősnek kell lennünk.

Ha a röntgen azt mutatja, hogy az ízületek között túl kevés vagy semennyi porc nincs, és az olyan hétköznapi dolgok, mint a járás, vezetés, lépcsőzés is elviselhetetlen fájdalommal járnak még fájdalomcsillapító szedése mellett is, akkor protézis műtétre is sor kerülhet. A műtét során az elhasználódott csípő, térd vagy vállízületeket protézisre cserélik lehetővé téve ezáltal újra a fájdalommentes mozgást. A műtéthez elengedhetetlen a megfelelő vércukorszint, amely többek között a műtét utáni fertőzések elkerülése miatt is fontos.

Forrás: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük