EMELKEDŐ VÉRCUKORSZINT EVÉS NÉLKÜL – MI LEHET A HÁTTÉRBEN?

A cukorbetegség kezelésének egyik fő pillére az étrend – hamar megtanulja minden érintett, hogy kerülje a cukrot tartalmazó italokat, ételeket. Emellett érdemes egészségesebb – teljes kiőrlésű, rostban gazdag – verzióra cserélni a magas glikémiás indexű, fehér lisztből készült pékárukat, korlátozni a burgonya, tészta, rizs fogyasztását. Ez persze nem mindig sikerül, a hosszú betegségtartam miatt a diéta követésében is előfordulnak kevésbé fegyelmezett időszakok. Ilyenkor persze a vércukorszint-menedzsment sem annyira sikeres… de legalább érthető, hogy mitől mérhetünk magasabb értékeket.

Mitől ment fel a cukrom? Nem is ettem semmit! 

Az a cukorbeteg, aki rendszeresen ellenőrzi otthon a vércukrát, biztos, hogy átélte már ezt az érzést: sokszor megmagyarázhatatlan módon emelkedik a szint:
„Az előbb még jó értéket mértem, most meg sokkal magasabb, pedig nem is ettem-ittam semmit!”
„Tegnap ugyanezt ettem, és mégis sokkal magasabb volt ma utána a cukrom.”
„Alig vacsoráztam, este még egész tűrhetőt mértem, reggelre meg jól felment.”

Ezektől az élményektől úgy érezheti a diabéteszes: nincs értelme az odafigyelésnek, úgysem tudja kontrollálni állapotát. Elmehet a kedve az öngondoskodástól, így akár a sikeres terápia is veszélybe kerülhet. Ezért nagyon fontos, hogy megértsük és elfogadjuk, a táplálkozáson kívül számos tényező befolyásolja a vércukorszintünket.

Biokémiai boszorkánykonyha

Egészséges anyagcseréjű embereknél is folyamatosan változik a vércukorszint a normál tartományon belül. Mi áll az ingadozás hátterében?
Azt mindannyian tudjuk, hogy táplálékbevitel hatására emelkedik a vércukorszint – ez a legfőbb ingere az inzulin hormon kiválasztásának. Az inzulin gondoskodik arról, hogy a sejtek a glükózt energiaforrásként felhasználhassák – hatására csökken a vércukorszint. A két ellenirányú hatás mellett további, kevésbé ismert tényezők is szerepet játszanak a vércukorszint alakulásában – nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

Mi befolyásolja még a vércukorszintet?

A máj szerepe a szénhidrát-anyagcserében

A vércukorszint szabályozásában a hasnyálmirigy által termelt hormonok mellett a máj a főszereplő. A szükségletet meghaladó glükózt glikogén formájában tárolja, ebből a tartalékból tud cukrot felszabadítani később, „éhezés” esetén. Azaz, ha nem is eszünk, a szervezet önszabályozó módon tudja emelni a vércukorszintet, hogy legyen elegendő energiánk. Ha a szervezet glikogénraktárai kiürülnek például szénhidrátszegény táplálkozás, intenzív sportteljesítmény esetén, akkor a máj zsír lebontásával is tud glükózt előállítani.

Inzulinérzékenység napon belüli változása

A szervezetünk inzulinérzékenysége a napon belül is ingadozó, s bár ennek mértéke egyénenként eltérő, vannak általános tendenciák. Hajnaltól ébredésig a vércukorszint általában – étkezés nélkül is – emelkedik, és sokaknál tapasztalható késő délután is hasonló jelenség. Épp emiatt nem javasoljuk reggelire és vacsorára a vércukorszintet gyorsan emelő gyümölcsleveket, turmixokat, magas glikémiás indexű tejes kásákat.

Testtömeg-változás és inzulinigény

A napi inzulinigény arányosan nő a testtömeggel. Ha a cukorbeteg felszed néhány kilót, változatlan kezelési protokoll mellett tapasztalhat magasabb vércukorértékeket. Ugyanígy: a súlyfelesleg leadása, a 8-10%-ot elérő testtömeg-csökkenés jelentősen javíthatja az inzulinérzékenységet.

Fizikai aktivitás

A testmozgás csökkenti az izomsejtek inzulinigényét, és akár 24-48 órán át javíthatja az inzulinérzékenységet. A fizikai aktivitás – az anyagcserére gyakorolt kedvező hatása miatt – mind a megelőzésben, mind a cukorbetegség életmódterápiájában az egyik fő pillér. Fontos tudni azt is, hogy a testmozgás egyfajta fizikai stresszhatásként rövid távon emelheti is a vércukorszintet. A mozgás kettős hatása miatt cukorbetegeknél sem túl alacsony (5-6 mmol/l alatt), sem túl magas (12-14 mmol/l feletti) vércukorérték esetén nem szabad intenzív testmozgást végezni – annak megkezdése előtt rendezni kell a szintet.

A hormonális változások hatása a vércukorszintre

A hasnyálmirigyben termelődik az inzulin egyfajta „ellenhormonja”, a glukagon is. A túlzottan alacsony vércukorszint kivédésére serkenti a máj cukorkibocsátását. (Ez a hormon a fő hatóanyaga a kóros hipoglikémia esetén adandó életmentő injekciónak is.)

Vészhelyzetben, stressz esetén a szervezet mozgósítja a tartalékokat, és gondoskodik a könnyen elérhető energiaforrásról: az adrenalin, noradrenalin és kortizol hormonok a többi hatásuk mellett a vércukorszintet is emelik. Ha ezen hormonok szintje tartósan magasabb, például krónikus stressz, szorongás vagy tartós kialvatlanság miatt, akkor az a szénhidrátanyagcserét is negatívan befolyásolhatja.

A menstruációs ciklussal járó hormonális változások is kihatnak a vércukorszintre. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a ciklus során változó inzulinigényhez igazodva akár az adagok módosítására is szükség lehet.

Betegség esetén mire figyeljünk oda diabéteszesként?

A fertőző betegségek, a lázas, levert állapot ronthatja az inzulinérzékenységet, ez magyarázhatja az ilyenkor mérhető magasabb értékeket. A gyors lefolyású betegségek otthoni kezelésénél is figyelembe kell venni az alapbetegséget. Vigyázni kell a folyékony kiszerelésű gyógyszertári készítményekkel: cukortartalmuk jelentős lehet, így ezek helyett érdemes mást – cukormentes változatot vagy tablettát választani.

Gyógyszerek

A cukorbetegségre kapott terápia mellett az érintettek jelentős része szed hosszú távon gyógyszert más panaszokra. A krónikus ízületi gyulladásra, asztmára kapott ún. kortikoszteroidok, ill. a fogamzásgátlók is emelhetik a vércukorszintet. A hipertónia kezelésére alkalmazott egyik gyógyszercsoportnak, az ún. béta-blokkolóknak is lehet ilyen kedvezőtlen mellékhatása.

Amit érdemes megjegyezni: minden új gyógyszer esetén javasolt gyakrabban mérni a cukrunkat, magas értékek esetén pedig konzultálni kell a kezelőorvossal a terápia esetleges módosításáról.

Cukorbetegség és alkohol

A cukrot tartalmazó alkoholos italok emelik a vércukorszintet, így cukorbetegség esetén egyáltalán nem javasoltak. A magas alkoholtartalmú tömények blokkolják a máj cukorleadását, így inzulinkezelés és egyes diabétesz gyógyszerek szedése esetén az italozás vészes hipoglikémiát is okozhat.

Egyéb tényezők: időjárási frontok, utazás, környezetváltozás

A fenti tényezők mellett befolyásolja az inzulinérzékenységet az időjárási frontok váltakozása, vagy például egy más éghajlatú vidékre utazás is. A hosszabb repülőutak, a nyaraláskor felborult napirend is hat a vércukorszintre, így ilyenkor még jobban figyeljünk oda magunkra, és ne csüggedjünk egy-egy indokolatlanul magas érték esetén sem.

Forrás: https://www.cukorbetegseg-kezelese.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük