Vércukorszint: milyen tényezők befolyásolják?

A diatribe.org népszerűvé vált cikke alapján 42 olyan tényező van, amely befolyásolhatja szervezetünk vércukorszintjét. Több mint három tucat faktorra azonban szinte lehetetlenség odafigyelni, ezért cikkünkben kiemeljük azt az ötöt, amelyek leginkább hatással vannak a vércukorszintre.

Vércukorszint gyorstalpaló

Mielőtt megismernénk a vércukorszintre leginkább hatással bíró ételeket és szokásokat, érdemes összefoglalni, hogy mi is az a vércukorszint.

Evés után emésztés közben a szervezetünk munkába lát, hogy lebontsa az elfogyasztott tápanyagot. Ennek hatására a vér glükózszintje emelkedni kezd, amire szervezetünk inzulintermeléssel reagál. Az inzulin képes a vérünkben található cukor lebontására, a cukor sejtekbe juttatására.

Cukorbetegség esetén ebben a folyamatban egy zavar keletkezik. Cukorbetegségnek (latinul diabetes mellitus) nevezzük azokat az anyagcserezavarokat, amelyek a teljesen megszűnt vagy elégtelen inzulintermelés miatt alakulnak ki. Több ismert fajtája létezik, közülük az 1-es és a 2-es típusú diabétesz a leggyakoribbak a világon, amelyek elsősorban kialakulásukban különböznek, azonban tüneteikben és kezelésükben is eltérnek egymástól.

Az 1-es típusú diabétesz úgynevezett autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer idegenként azonosítja, nem ismeri fel a béta-sejteket, amelyek az inzulint termelik a hasnyálmirigy Langerhans-szigetein. Az inzulin az a hormon, amely a cukorbontáshoz szükséges – az immunrendszer hibás működése pedig drasztikusan csökkenti vagy teljesen megszünteti ennek termelődését. 

A 2-es típusú cukorbetegség esetében a béta-sejtek termelnek inzulint, a sejtek azonban nem érzékelik, így a szervezet nem tudja hasznosítani. Ezt az állapotot inzulinrezisztenciának nevezik, amelyet a szervezet fokozott inzulintermeléssel egy ideig, akár évekig képes ellensúlyozni – amikor viszont ez a képesség kimerül, már kialakult 2-es típusú cukorbetegségről beszélhetünk. A cukorbetegség az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható, életmódváltással és a diabetológus által előírt gyógyszeres terápiával vagy inzulinkezeléssel a vércukorszintet a megfelelő tartományban lehet tartani. A cél, hogy a páciens túl alacsony, túl magas, valamint ingadozó vércukorszintjét tartósan az orvosa által javasolt alsó- és felső határok között tartani a nap minél hosszabb részében (TIR: „Time-in-range”).

5 fontos vércukorszint befolyásoló tényező

A diatribe.org 42-es összeállítása alapján az alábbi 5 szempontot kell alaposan átgondolni: (a számozás a 42-es listán található számot jelöli):

#1 A bevitt szénhidrát mennyisége
#2 Az elfogyasztott szénhidrát minősége
#10 Gyógyszeradag
#11 Gyógyszerek időzítése
#39 Vércukormérés gyakorisága

A szénhidrátfogyasztás vércukoremelő hatása

A szénhidrátok azok, amik legnagyobb mértékben befolyásolják a vércukorszintet. A cikk szerzője, Adam Brown, – aki írásaival évek óta inspirálja a külföldi cukorbeteg közösséget, – elsősorban kevesebb szénhidrátfogyasztásra bíztatja a pácienseket. Elmondása szerint az étrend szénhidráttartalmának minimalizálásával nemcsak a vércukorszintet lehet stabilizálni, de csökkenthető a mindennapi stressz, a szorongás és általánosságban elmondható, hogy a túl sok szénhidrát a diabétesz nagy ellensége.

A szénhidrátok közül elsősorban a magas rosttartalmú, alacsony glikémiás index-szel rendelkező lassú szénhidrát forrásokat kell előnyben részesíteni: zöldségfélék, köles, bulgur, magvak kerüljenek a tányérra. Ha az eddig kedvelt szénhidrátok teljes cseréje elsőre túl nagy lépésnek tűnik, akkor az alacsony szénhidrát tartalmú reggelik bevezetése is megfelelő lehet. A reggeli magas vércukorszint csökkentéséről korábbi cikkünkben már részletesen írtunk.

vércukor értékek

Teljes kiőrlésű kenyér

Glükóz monitorozás és a cukorszint

A glükóz monitorozás (folyamatos vércukormonitorozás = CGM) a legjobb módja annak, hogy a terápia eredményességét (vagy épp sikertelenségét) bebizonyítsuk. Segítségével kiderül, mi működik és min kell változtatni. A folyamatos vércukormérő képes akár 5 percenként a nap 24 órájában mérni a vércukorszintet.

Például, étkezés előtt majd étkezés után 2-3 órával is fontos ellenőrizni a vércukorszintet. A gyakoribb glükózadatok feltérképezésével könnyebben kiiktatható a többi 41 tényező, amelyek befolyásolják a vércukor értékeket, és segítenek valós idejű döntéseket hozni például étkezéssel, mozgással, gyógyszeradagolással kapcsolatban.

cukorszint evés után

Rendszeres vércukormérés

Kérdések, amelyeket érdemes feltenni:

  • “Mikor van céltartományban a vércukorszintem? Amikor tartósan céltartományban tudom tartani a cukorszintet, akkor ez minek köszönhető?”
  • “Mikor emelkedik folyamatosan a vércukrom? Mi okozza ezt, ami esetleg étkezéshez, terápiához köthető?”
  • “Mit érdemes kipróbálnom, amivel csökkenthetem a vércukorszintemet?”

Gyógyszeradagolás és időzítés hatása a vércukorszintre

A gyógyszerek beadásának időzítése gyakran elhanyagolt szempont a cukorbetegség kezelésében. Sokan csak arra koncentrálnak a terápiában, hogy mit és mennyit szednek a vércukorszint normalizására. Azonban annak is kiemelkedő jelentősége van, hogy MIKOR történik meg az inzulin vagy a tabletta beadása.

Például: reggelinél vagy 30 grammnál egyszerre több szénhidrátfogyasztás esetén az étkezés előtt 20 perccel beadott inzulinnak nagy hatása van az evés utáni vércukorszintre. Ugyanez igaz a régi bazális inzulin adagolására is. Egyesek úgy vélik, hogy a napi adag felosztása reggelre és estére megakadályozza a váratlan magas és mélypontokat a vércukorszintben.

A gyógyszeradagok optimalizálásának legjobb módja a gyakori vércukorszint mérés, amennyiben lehetséges, CGM eszközzel vagyis folyamatos vércukormérő szenzorral.

Mi okozhatja a vércukorszint hullámzását?

Nem minden tényező van közvetlen hatással a vércukorszint megemelkedésére vagy csökkenésére. Bizonyos faktorok közvetve befolyásolják a cukorbontást. Nagyszerű példa erre az elégtelen alvás, amely többféle negatív folyamat katalizátoraként is felfogható. A 7 óránál kevesebb alvástól magasabb lesz a másnap reggeli cukorszint, erősebb az éhségérzet és a szénhidrát utáni sóvárgás, valamint a testmozgásra vágyódás is lecsökken. A kevés alvás láthatóan erős hatást gyakorol más tényezőkre is, így a pihenést érdemes priorizálni a kiegyensúlyozottság érdekében.

Következetesség: robotpilóta rendszer a cukorbetegségben

A következetesség az egyenletes vércukorszint legjobb barátja. Ha életünkbe kiszámíthatóságot viszünk, akkor lecsökkenthetők vagy teljesen kizárhatók a hullámzást okozó faktorok. A diatribe.org szerzője, Adam Brown így fogalmaz: “Minden reggel chia pudingot eszem. Ebben az évben már több mint 300 alkalommal fogyasztottam el, de az előnye, hogy ez egy rendkívül kiszámítható élelem. Otthon vagy akár útközben is meg tudom enni, és azt is pontosan tudom, hogy egy egység inzulinra van szükségem, ami fedezi a minimális vércukorszint emelkedést.” – emeli ki Adam Brown. – “Még ebben a rutinban is változatos lehetek, hiszen a chia pudingot sokféleképp el lehet készíteni. Víz helyett gyakran mandula- vagy kókusztejet is szoktam használni, gyakran kakaóval vagy cukormentes étcsokival ízesítem.”

vércukorszint kiegyenlítése

Chia puding reggelire

Nem kell mindenáron a tökéletességre törekedni

A cukorbetegség kezelésében a legfontosabb a tanulás és a folyamatos fejlődés. Amikor 42 olyan tényezővel van dolgunk, amelyek erősen vagy kevésbé jelentősen befolyásolják a vércukorszintet, akkor a tökéletesség mércéje irreális elvárás. Ez nem azt jelenti, hogy a saját magunkkal szemben állított elvárásokat teljesen el kell engedni, de segít átfogalmazni a vércukorszintről alkotott elképzeléseinket.

A cukorbetegséget kellő kíváncsisággal érdemes megközelíteni, és mindig arra gondolni, hogyan tanulhatunk többet erről a betegségről? Mit lehet tenni a javulás érdekében? Min szükséges változtatni? Ezek a proaktív kérdések pozitív irányba formálja a páciensek gondolkodását, és minimalizálhatók azok a destruktív kérdések, mint a “Mit csináltam megint rosszul, amiért magasabb a vércukrom?”

42 faktor

Ne feledje: cikkünk alapját a diatribe How to Conquer the 42 Factors that Affect Blood Sugar című anyaga inspirálta. Írásunk azonban nem egyenlő az orvosi javallatokkal, ezért mindig tartsa be kezelőorvosa utasításait!

A fentiekben bemutatott ábra a diatribe.org oldalán található. Esetlegesen felmerülő kérdések esetén az eredeti angol nyelven található az iránymutató.

Forrás: https://cukromcukrom.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük