Vércukorszint mérésére alkalmas „okos kontaktlencse”

Egy kis kipillantás a jövőbe

A Google bemutatta a vércukorszint mérésére alkalmas okos kontaktlencsét.

Nem állunk meg az okos telefonoknál! A Google bejelentette, hogy olyan „okos kontaktlencsét”, tesztel, amely a vércukorszintet a könnyekből állapítja meg. Az innovatív megoldásban apró, vezeték nélküli chip és miniatürizált glükóz szenzor van beágyazva a lencse anyagának két rétege közé. A Google azt mondta, hogy az okos kontaktlencse érzékelői olyan kicsik, hogy úgy néznek ki, mint a szemcsillogás.

A cég azt mondta, hogy azon is dolgozik, hogy mini LED-et integráljon, ami világít, ha a vércukorszint átlép bizonyos küszöbértékeket, jelezve ezzel az alacsony és a magas vércukorszintet. Hozzátették, hogy még sok munka áll előttük, amíg a technológia készen áll a mindennapi használatra, de a prototípus kész, és már több klinikai kutatás is készült, melyek alapján a továbbfejlesztést végzik. 

A prototípus másodpercenként egyszer mér, ami nagy ugrás a napjainkban korszerűnek számító szenzoros inzulinpumpák többnyire 5 percenkénti mérési gyakoriságához képest.

A lencse minden másodpercben megméri a glükóz szintjét, ezzel megkíméli a cukorbetegeknek a napi többszöri szúrással végzendő mérést.

Az “okos lencse” egy olyan prototípusát tesztelik a Google X kutatólaboratórium fejlesztői, amelynek két rétege közé parányi glükózérzékelőt és vezeték nélküli jeladó chipet építettek be.

A lencse másodpercenként méri a könny vércukorszintjét, az eredményeket a hozzá kapcsolódó telefonalkalmazásnak küldi el.
A látást nem zavarja a beépített elektronika, mert az a szem pupilláján és a szivárványhártyán kívül helyezkedik el, ráadásul a szenzor és a chip olyan aprók, mint a csillámszemcsék, az antenna pedig emberi hajszálnak megfelelő vékonyságú.

“Ez a valaha készült legkisebb glükózérzékelő. Évek munkájába telt, míg ilyen méretűre kicsinyítettük. A kutatást a Washingtoni Egyetem tudósaival kezdtük, és egészen péntek hajnalig titokban tartottuk” – magyarázta Brian Otis, a projektvezetők egyike. Otis azt is hozzátette, hogy legalább öt évre lesz még szükség ahhoz, hogy az okos kontaktlencse forgalomba kerülhessen.

Forrás: http://mydieton.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük