Az egészséges életmód összetevői

Napjainkban egyre fontosabbá válik az egészségtudatos életmód, azonban ennek kialakítása soha nem egyk napról a másikra történik, hanem ez egy folyamat része.

Divatba jöttek az ún. szuper diéták, amelyekkel gyorsan látványos hatást lehet eléri, azonban ezek sokszor hosszú távon nagyobb problémát okoznak egészségünkben, mint az gondolnánk. Hiszen alapvető fontosságú tápanyagokat vonunk meg magunktól a diéták során, melyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez, és ez nagyon sokszor oda vezet, hogy a diéta végeztével amint visszatérünk a normál táplálkozásra súlyunk ismét gyarapodni kezd.

Ezért nem drasztikus fogyokúrába kell kezdeni, hanem életmód váltásba!

Nagyon fontos kiemelni, hogy az egészséges életmód több elemből együttesen tevődik össze, így járul hozzá az emberi szervezti testi-lelki egyensúlyához.

Az egyik legfontosabb alappillére a helyes táplálkozás

Mitől lesz helyes a táplálkozás?

Amit megeszünk, azzá leszünk!

Ez a mondat erősen hangozhat viszont nagyon is igaz! A táplálkozással tudjuk fenntartani szerveztünk egészséges működését! Nagyon fontos, hogy rostban, zölségben gazdag legyen, és megfelelő mennyiségben tartalmazzon telített és telitetlen zsírsavakat, szénhidrátot és fehérjét is.

Sajnos nagyon sok betegség kiváltó oka a helytelen táplálkozás, gondoljunk csak az elhízás okozta szív -és érrendszeri betegségekre, vagy akár az emiatt kialakult cukor, esetenként daganatos betegségekre.

Nézzük sorban:

1. Szénhidrátok: A szervezet fő energiaforrása, és nagy szerepet tölt be agyunk működésében is. De egyáltalán nem mindegy milyen szénhidráttal látjuk el szervezetünket. 

Kerüljük az egyszerű szénhidrátokat (finomított pékárú, csokoládé, sütemények, cukros üditők) mert ezeknek nincs rosttartalmuk, ráadásul hamar meg is éhezünk tőlük.

Fogyasszunk alacsny glykémiás idexű szénhidrát tartalmú ételeket, mint pl teljes kiörlésű péksütemények, rizs, zöldségek, gyümölcsök) mert ezeknek magas a rosttartalma, és fokozatpsan szívódnak fel, ezzel egyensúlyban tartják a vércukor szintünket

2. Zsírok: A legnagyobb energiamennyiséget a zsírok adják. Zsírok megtalálhatóak a húsokban, tejtermékekben, tojásban, növényi eredetű olajokban is. Itt megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. 

Zsírokra feltétlenül szüksége van szervezetünknek a zsírban oldodó vitaminok felszívódásához pl. A, D, E, K vitaminok.

Ha húsra esik választásunk kerüljük a vörös húsokat, inkáb fehér húsokat fogyasszunk, mert a vörös húsok nagyonn mennyiségű rejtett zsírsavat tartalmaznak. Magas hőfokon minden zsír toxikus anyagokra bomlik, ezér pl a főzéshez hidegen sajtolt olajokat használjunk.

3. Fehérjék: Ezek ún. építőelemek a testükben, melyeknek fontos szerepe van az emésztésben és abetegségekkel szembeni védekezésben.

A fenti felsoroltak megfelelő mértékben fogyasztása hosszú távpn hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A kutyapanzió azonban nem keverendő össze a kutyanapközivel, bár vannak olyan panziók, ahol ilyen szolgáltatás is igénybe vehető.

Egészséges életmód alapja a mozgás

Nem elegendő megfelelően táplálkznunk, nagyon fontos hogy a rendszeres mozgást is beiktassuk mindennapjainkba, hiszen a mozgás szegény életmód is sok esetben vezethet betegéshez.

Ráadásul ha mozgunik több energiánk is!

Napjainkab rengetek féle sport létezik, így mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

Nagyon fontos hogy legalább heti 3-szor egy óra mozgást beiktassunk életünkbe.

Víz

A víz az élet forrása!

Testünk 70 %át víz alkototja. Sejtjeinkenk, és szerveinknek is szüksége van folyadékra, ezért nagyon fontos hogy oda figyeljünk a napi folyadék bevitelünkre.

A megfelelő vízfogyasztás hozzájárul a egészségünk és ideális testsúlyunk megőrzéséhez.

Napi folyadék bevitel mennyiségéről megoszlanak a vélemények. Az ajánlott bevitel napi 2-3 liter. Ebben az esetben sem mindegy az összetétel! kerüljüka cukros, szénsavas üdítőitalokat, fogysszunk inkáb vizet, ásványvizet.

Napfény, és a friss levegő! Akár hisszük, akár nem, ez is nagyon fontos!

Napfény

A napfény befolyásolja a fizikai és lelki állapotunkat, ráadásul hozzájárul szerveztünk D vitamin termeléséhez is. Az embernek minden nap szüksége van napfényre, ahogy friss levegőre is. A szabadban sportolás, vagy a séta nagyon jó hatással van agyuk működésére, alvásunkra, a koncentrációra, és a stressz is rendkívül jól csökkenthető vele.

Alvás

Itt fontos megemlíteni, hogy az alvásra is mindenképpen érdemes odafigyelni. Hiszen a kevés pihenés, és a nem megfelelő mindőségű alvás, hosszú távon rontja az állóképessünget, fizikai koncentrációnkat, és egészségromláshoz vezet. A munka, pihenés, aktív/passzív kikapcsolódás megfelelő aránya is szükséges az egészséges életmódhoz.

Végezetül amit nem szabad elfelejteni, az nem más mint a mértékletesség

A mértékletesség nemcsak a táplálkozásra, hanem a az élet minden területére nézve is egyaránt fontos. Legyen szó akár munkáról, sportról, pihenésről.

Mértékletesség= önuralom

Lelki egyensúly

Bizonyára mindenki találkozott már az ép testben ép lélek kifejezéssel.

A lelki egyensúly megteremtése nagyon fontos az egészségünk megőrzése szempontjából.

A lelki béke abból származik, ha megértjük és elfogadjuk, hogy kevesen látják pont olyannak a világot, mint amilyennek mi.” Andrew Matthews

Forrás: https://otletmagazin.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük