Szerző: SZEKERES KLÁRA | 2019. 06. 03.
Hogyan vészeld át azt a néhány hónapnyi diétát, ha terhességi cukorbetegséggel (gesztációs diabétesz) diagnosztizáltak? Hogy kezdj neki az étkezésed átalakításának? Tippek egy sorstárstól.
Általában mire az ember kézhez kapja a diagnózist, már javában benne van a terhességben, elmúltak a rosszullétek, lehet gyerekszobát tervezgetni, végre kezd a leendő anyuka kivirulni – és olyankor derült égből a villámcsapás jelleggel egy rutinvizsgálat után kézhez kapja az eredményt: terhességi diabétesz. Ez olyan dolog, amiről persze hallott minden kismama, de amiről az ember hajlamos úgy gondolkodni, ilyenek mindig csak mással fordulnak elő. Teljes sokk (persze lehet, hogy közeli ismerősnél vagy családtagnál már fordult elő és fel voltál készülve, hogy érintett lehetsz, de valljuk be, az ember nem pont így képzeli a rózsaszín felhős babavárást)! Aztán meglepően hamar fogadják a diabetologián, esetleg diétás nővérhez is elküldik konzultációra. Az orvos előirányoz egy mennyiséget, amit az ember fogyaszthat szénhidrátból egy nap, fel is osztja 5-6 étkezésre, kiadja a feladatot vércukornapló vezetésére, aztán várja kontrollra.
A magam részéről ebben a fázisban kezdtem felocsúdni pár évvel ezelőtt, remélem a személyes tapasztalataim segítségedre lesznek, ha ugyan ebben a helyzetben találnád magad!
Mi az a terhességi diabétesz?
Röviden: a várandósság alatt a hormonális változásoktól kialakuló cukorbetegség, ami legtöbb esetben szülés után magától elmúlik. Tünetei általában nincsenek, így csak a terheléses vizsgálat során, vérvételből derül ki. A vizsgálat során éhgyomri vérvétel után 75 g glükózt kell elfogyasztani vízben feloldva, ezután 1 és 2 órával megint vérvétel következik. Ha az éhgyomri vércukorszint minimum 7,0 mmol/l és/vagy a bármikor mért érték 11,1 mmol/l fölött van, akkor gesztációs cukorbetegségről beszélünk. Ha az éhgyomri érték 5,6-7,0 mmol/l és/vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy több, akkor gesztációs hiperglikémiáról van szó, ami emelkedett vércukorszint állapot, de még nem cukorbetegség – viszont odafigyelést igényel! A kezeletlen terhességi diabétesz sokféle szövődménnyel járhat, semmiképp nem szabad félvállról venni.
Én 185 g-os diétára voltam beállítva, de ezt minden esetben az orvos határozza meg az eredményeid és az anamnézis (meg még ki tudja, hány szempont) alapján. Nálam ez 6 étkezésre volt bontva, szigorúan 3 óránként – de van, akinek 5 étkezést irányoz elő az orvos, ez is egyedi. Én kézhez kaptam a diabetológián egy füzetkét az ételek szénhidrát tartalmával, 1-2 dolog volt, amit külön kellett vadászgatni – arra például határozottan emlékszem, hogy az avokádóé nem volt benne és máshol sem nagyon találtam konkrét adatot róla. Szerencsére folyamatosan bővül a kalkulátorok, applikációk és egyéb hasznos dolgok tárháza, ez az oldal például hasznodra válhat: www.kaloriaguru.hu. Elsődlegesen viszont mindig a csomagolást kell nézni, ha van, az a biztos. Ebédre 55 g volt engedélyezve, ez a nap legmagasabb szénhidrát mennyiséget megengedő étkezése – egy példa, hogy képben legyél: 50 g szénhidrát konkrétan (főzés előtt) 70 g durum tésztát jelent, ami körülbelül a fele annak, amit azelőtt kitálaltam magamnak. Még marad 5 g felhasználható szénhidrát-kredited amiből gazdálkodhatsz, hogy laktató szószt készíts rá, vagy egyél egy gyerekököl méretű mini almát – mert hiányzik a gyümölcs, amit innentől szülésig sajnos alig ehetsz.
És akkor jön a google, ahol mérhetetlen mennyiségű recept és info található, de hogy érdemes nekikezdeni a dolognak? Nem hátrány, ha az embernek rengeteg ideje van, mert először valószínűleg irtó nehézkes lesz a számolgatás/dobozolás/méregetés. Van, akinek nehezére esik meghatározott időben enni, és van, akinek a 3 óra is végtelen hosszúnak tűnik két étkezés között. Én az utóbbi érzést ismerem, tehát az alapelveim:
1. Minden étkezésnél lakj jól!
Ne úgy akard elérni a meghatározott szénhidrát mennyiséget egy étkezésen belül, hogy kisebb adagot eszel például a grízes tésztából, mert akkor már egy óra múlva a falat fogod kaparni az éhségtől. Legyen térfogata annak, amit eszel! Egyél nagy adag salátát például a krumplis étel mellé, fogyassz grillezett zöldségeket, húst, halat vagy tojást, ha nem vagy vegetáriánus. Minél több olyan dologból álljon az étel, ami teljesen szénhidrátmentes vagy szinte alig van benne, és ehhez egyél pluszban szénhidrátot a kötelező mennyiségben. Tehát például egy jó tartalmas húsos/sajtos/tojásos/magos saláta és mellé egy kis rizs/krumpli, nem pedig fordítva. Legyen az ételben mindig elég kalória, tehát például ha egy főzeléket eszel valami feltéttel és az már kimaxolta a fogyasztható szénhidrátot, viszont nem lettél tele mire befejezted, nyugodtan egyél meg még egy marék magot például, vagy valamit, amiben alig van szénhidrát, de magában is laktató.
2. Ne éhezz!
Nekem az orvos direkt hangsúlyozta, hogy soha nem szabad éhezni. Ha még nem jött el a következő étkezés ideje, mégis mardos a gyomrod, egyél valami szénhidrátmentes dolgot. Salátalevelekkel sajtot, sonkát például – de ne szénhidrát csökkentett kakaós csigát. Próbáld azért tartani magad a legjobb tudásod szerint a diétához!
3. Figyeld meg mi hiányzik/ mi után sóvárogsz és találj rá egy kompromisszumos alternatívát!
Ha úgy érzed, nem bírsz ki 3 hónapot túrógombóc, sült tejberizs vagy banánturmix nélkül, akkor egyél azt, de módosításokkal és ésszel. Nem éri meg egy gyűszűnyit enni hagyományos ételből és aztán éhezni a következő étkezésig. Ezekből a kiszámolt szénhidrátmennyiség pont arra jó, hogy étvágyat csináljon, nem pedig, hogy jól lakasson! Tehát vagy egyél egy kiadós szinte szénhidrátmentes főfogást ebédre és utána egyél egy kicsit a vágyott desszertből, vagy annyira alakítsd át, hogy ne legyen tiltólistás. Cukor helyett lehet xillitet vagy szteviát használni – persze ezeket sem érdemes korlátlanul fogyasztani. Morzsa helyett lehet őrölt pirított mandulába forgatni a gombócokat és lehagyni a lekvárt róla például, már így is sok szénhidrátot megspórol az ember. Nekem a tészta ami nélkül nem tudok elképzelni napokat, ehhez jó nagy mennyiségű pirított zöldséges, tejszínes-sajtos szószt érdemes például készíteni, inkább tésztás zöldséget enni mint zöldséges tésztát. A mi honlapunkon is találhatsz alacsony szénhidrát tartalmú ételeket – néhány ínycsiklandó példa:
4. Ne ess pánikba, ha nem mérsz olyan jó értéket!
Van, hogy az ember elszámolja magát – főleg az étterem és vendégség a nehéz, még némi rutinnal is – vagy egyszerűen olyan napja van a szervezetnek, hogy a kiszámolt mennyiség mellett is jobban emelkedik a vércukorszint. Jegyezd meg/fel mit ettél, mennyit ettél, esetleg gondold át, hogy stresszeltél-e valamin, ittál-e elég vizet, mennyit mozogtál aznap, ez mind befolyással lehet az értékeidre – sőt még az időjárási frontok is. Amit már megettél azon úgysem tudsz már változtatni. Az is lehet, hogy neked ugyan annyi szénhidrátot tartalmazó krumpli jobban megemeli a vércukor-szinted, mint ugyan annyi rizs, vagy fordítva. Vagy párolva nem tolerálja olyan jól a szervezetet az egyes alapanyagokat mint megpirítva – ezt neked kell kitapasztalni. Jegyezd meg, mi okozott problémát, de ne idegeskedj rajta utólag – az a babának sem tesz jót.
Ha úgy érzed, sehogy sem megy a számolgatás, tölts le erre való applikációt (magyar nyelvű pl. a Yazio nevű) – nekem még nem volt akkor okos telefonom, de biztos, hogy sokszor jól jött volna egy ilyen :).
5. Ha mész valahova, vigyél magaddal kiszámolt ennivalót!
Lehet, hogy dugóba kerülsz vagy elhúzódik egy programod és nem érsz haza uzsonnára/tízóraira, hirtelen bevásárolva pedig nem biztos, hogy a legelőnyösebb ételeket kapod le a bolt polcáról. Nekem jól bevált a kimért és feldarabolt gyümölcs, diétás keksz és dió/mogyoró/kesudió kombinációja. Utóbbi kettő meg sem romlik, ha egy másik napon lesz rá szükség csak végül.
6. Főzz olyat, amit rendesen ki lehet számolni akkor is, ha adagokra osztod!
Érdemes előre lefőzni több napra az ebédet/vacsorát, mindent felcímkézve tenni a hűtőbe/fagyasztóba. Viszont ilyenkor figyelj arra, hogy például egy tartalmas levesben a zöldségdarabok nem egyformán kerülnek majd minden adagba, így ezekkel nehéz lesz számolni. Viszont egy jó krémleves minden adagja egyformán fog tartalmazni mindenből. A krémleves egyébként meglepően hasznos ilyenkor – tejszínnel, reszelt sajttal, pirított magokkal feldobva jó kalória/szénhidrát arányú étel.
7. Vezess naplót az étkezésekről és az eredményekről!
Írj fel mindent, mit ettél, milyen értékeket mértél – ha szigorú orvosod van, ezt ő is kérni fogja. Ha valami finom volt és a szervezeted sem reagált rá magas cukorértékkel, akkor fogyaszd gyakrabban. Egyébként is hasznos lehet szembesülni vele, hogy mit és mennyit eszünk összességében – senkinek nem ártana néha ilyen módon önvizsgálatot tartania.
8. Kísérletezz!
Ha megkívántál valami, készítsd el, de szabd testre. Használj darált magokat a liszt egy része helyett, vagy kókuszreszeléket ha illik a receptbe. Egészítsd ki a szokásos ételeidet alacsony szénhidrát tartalmú plusz összetevőkkel – például reszelj cukkinit a paradicsomszószba, piríts olajon brokkolit a rizs mellé a sült húshoz, készíts házi gyümölcsjoghurtot bogyós gyümölcsökkel,… Sok jó szokást kialakíthatsz most, ami később is egészségedre válik majd!
Ha nem elég a diéta..
És olyan is előfordulhat, hogy ami a 30. héten még működött, az a 36. héten már nem elég. Ha a legjobb tudásod szerint csinálod a diétát és betartasz mindent, akkor is előfordulhat, hogy nem mérsz jó eredményeket. Ilyenkor az orvos valószínűleg nem a diétádat fogja szigorítani – hiszen neked és a babának is szükségetek van a tápanyagra – hanem inzulin adagolást ír elő. Ezt mindig az orvos határozza meg az értékeid alapján, meg fogja mondani, milyen mennyiséget és mikor kell szúrj. Nekem a reggeli utáni értékekkel volt gond, így reggel kellett csak használnom az injekciót. Ez a második sokk – nehéz ügynek tűnik elsőre a szúrás, de ehhez is hamar hozzá lehet szokni. Szerencsére olyan eszközök állnak már a rendelkezésre, hogy tényleg bárki be tudja magának adni. És azt a pár hetet tényleg fél lábbal is ki lehet bírni!
És ami még sokat számít:
Ilyenkor is fontos a mozgás. Beszéld meg a nőgyógyászoddal, mielőtt nekiállsz valaminek – de alapvetően, ha nem vagy ágynyugalomra kényszerítve egyéb okból, a cukorszintednek pont jót is fog tenni. Ezen kívül a keringésed és az oxigénellátottságod is nagyban függ az aktivitásodtól – amin ilyenkor a baba is osztozik veled! Várandósság alatti sportolásra vonatkozó cikkünket itt olvashatod!
Összefoglaló gondolatok:
Tehát a lényeg: nem kell bepánikolni. Lehet, hogy még hasznos lesz az a sok dolog, amit tanulhatunk egy ilyen helyzetből. Az ember sokkal tudatosabbá válik a táplálkozásával kapcsolatban, mivel rá van kényszerítve – magunk miatt kevésbé vagyunk hajlamosak drasztikusan változtatni, de ha a leendő gyerekünkről van szó, az mindjárt más. Mindenre van megoldás, örülhetünk, hogy nem az a kérdés, hogy eszünk-e, hanem hogy mihez van kedvünk, mi esne legjobban az óriási választékból. Szülés után pedig szép lassan szinte jelentéktelenné válik az egész tortúra. Próbáld meg a hasznodra fordítani a szituációt – ez csak egy átmeneti időszak – és hozd ki belőle a maximumot!
Forrás:https://netamin.hu/