9 gyümölcs, amit cukorbetegek is ehetnek

Szerző: ZSÓFIA VASKÓ

Édességekre szinte minden ember vágyik, ezen nincs mit szégyellni. A szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra, amelyek energiát termelnek, ám ezt az energiát csak inzulinnal tudjuk hasznosítani. Az inzulin hatása azonban csökkenhet, vagy teljesen hiányozhat olyan anyagcsere-zavarok esetén, mint az inzulinrezisztencia, vagy a cukorbetegség. Szerencsére mégis vannak olyan édességek, amikről akkor sem kell lemondanunk, ha tiltott a cukor!

Kezdjük a legelején egy fontos kérdés tisztázásval: mi az a glikémiás index és miért fontos ez a cukorbetegeknek? A glikémiás index (GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve.

Ez elsőre talán bonyolultnak hangzik, pedig egyáltalán nem az. A képlet ilyen egyszerű: minél alacsonyabb a GI, annál lassabban, és természetesebben emelkedik a vércukorszintünk attól az adott ételtől. 50 százalék alatt alacsony GI-ről, 51 és 70 százalék közt közepesről, 71 százalék és 90 százalék közt magas, míg 91 százalék felett nagyon magas glikémiás indexről beszélhetünk.

Viszonyításképp alacsony GI-vel rendelkezik például a tej, kefír, bab, dió, mogyoró és a retek. Közepessel a kukorica, a főtt rizs, a banán. Magassal a pékáruk, főtt tészták és a szőlő. Nagyon magassal pedig a cukros üdítők, a gabonapelyhek és a méz. A legmagasabb, a 100 százalék pedig a szőlőcukor.

De akkor mit együnk, ha mégis valami édesre vágyunk, de félünk a magas vércukorszinttől? Itt jönnek a képbe a gyümölcsök, amelyek bár természetesen édesek, mégis rengeteg olyan van közöttük, amelynél alacsony, bőven 50-es érték alatt a GI, ezért bátran fogyaszthatóak! Ráadásul fontos megemlíteni, hogy rostokban gazdagok, a rostdús táplálkozás pedig kiemelten fontos az egészséges emésztéshez és a vércukorszint kordában tartásához is.

Íme, 9 gyümölcs, amit akkor is ehetsz, ha cukorbeteg vagy:

1. Cseresznye

GI: 22

10 szem: 50 kcal energia, 12,5 gramm szénhidrát.

2. Grapefruit (piros)

GI: 25

1 db közepes grapefruit: 54 kcal energia, 13,6 gramm szénhidrát.

3. Aszalt sárgabarack

GI: 31

50 gramm: 121 kcal energia, 31,3 gramm szénhidrát.

4. Körte

GI: 38

1 db közepes körte: 103 kcal energia, 27,4 gramm szénhidrát.

5. Alma

GI: 38

1 db közepes alma: 78 kcal energia, 20,7 gramm szénhidrát.

6. Szilva

GI: 39

1 szem szilva: 12 kcal energia, 3,1 gramm szénhidrát.

8. Eper

GI: 40

5 db közepes eper: 19 kcal energia, 4,6 gramm szénhidrát.

7. Narancs

GI: 42

1 db közepes narancs: 62 kcal energia, 15,3 gramm szénhidrát.

9. Őszibarack

GI: 42

1 db közepes őszibarack: 59 kcal energia, 14,3 gramm szénhidrát.

Forrás: https://netamin.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük