Terheléses cukorvizsgálat tudnivalók

A terheléses cukorvizsgálat, másnéven OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) a cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség és a prediabétesz felismerésére használt módszer. Célja, hogy megvizsgálja, mennyire képes felhasználni a páciens szervezete a glükózt. Cikkünkben bemutatjuk a terhelés menetét, és tanácsokat is adunk, hogyan érdemes felkészülni rá.

OGTT jelentése

Az OGTT teszt vizsgálat akkor szükséges, ha egyes tünetek alapján cukorbetegség vagy a diabéteszt megelőző állapot gyanúja áll fent. Beutalót számos orvos adhat: leggyakrabban háziorvos, nőgyógyász, szemész, bőrgyógyász küldi tovább a betegeket, hiszen gyakran szövődmények, társbetegségek hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre. Felmerülhet terhelés nagy vérképvizsgálatnál, pajzsmirigy panelnél vagy akár nőgyógyászati hormonvizsgálatnál is.

A vizsgálat során 75 gramm cukoroldat elfogyasztása után meghatározott időközönként vérvétellel vércukorszint vizsgálatot végeznek. A terheléses cukorvizsgálat leggyakoribbb menete a következő: 0, 60 és 120 percenként történik vérvétel. Ezt hárompontos OGTT vizsgálatnak nevezik. Egyes esetekben a vér inzulin szintjét is megnézik az orvosok, ha a csökkent glükóztolerancia és a megemelkedett éhomi vércukorszint mellett az inzulinrezisztencia kialakulása is felmerül.

Mikor javasolt a terheléses vércukorvizsgálat?

Vannak bizonyos tünetek és helyzetek, amelyek indokolják az OGTT vizsgálat elvégzését:

 • Fokozott szomjúságérzet és vizeletürítés, vagy lassú sebgyógyulás esetén.
 • Erős éhségérzet, cukoréhség jelentkezésekor.
 • Ha étkezések után dekoncentráció, fáradtság, émelygés jelentkezik.
 • Sikertelen fogyókúra is jelezhet prediabéteszt, cukorbetegséget.
 • Ha a családban előfordul a közeli rokonok (szülő, nagyszülő, testvér) körében cukorbetegség, akkor a megelőzés érdekében javasolt lehet a vizsgálatot elvégezni.
 • A terhesség 28. hetében.

Terheléses cukorvizsgálat terhesség alatt

Magyarországon a terhesség 28. hetében kötelező terheléses cukorvizsgálatot végezni, mivel a megváltozott hormonháztartás miatt gesztációs diabétesz alakulhat ki a kismamáknál. A terhesség alatt a bőrviszketés, a megnövekedett folyadékigény és gyakori vizelés, fáradékonyság gyakran előfordulnak, és végigkísérhetik a várandósság kilenc hónapját. Nagyon nehéz meghatározni, hogy a tünetek hátterében cukorbetegség áll-e. Épp ezért kötelező a terhesgondozásban a cukorterheléses vizsgálat.

Léteznek olyan hajlamosító tényezők, amelyek ismeretében nagyobb valószínűséggel alakul ki terhességi cukorbetegség:

 • Túlsúlyosság, súlyfelesleg
 • Mozgásszegény életmód
 • Nem elég választékos étkezés
 • Ikerterhesség
 • Ha az édesanya elmúlt 30 éves
 • Magas vérnyomás a terhesség előtt

A terheléses vércukorvizsgálat típusai

 • 2 pontos terhelés: 0, 120 perc
 • 3 pontos terhelés: 0, 60, 120 perc
 • 4 pontos terhelés: 0, 30, 60, 120 perc
 • 5 pontos terhelés: 0, 30, 60, 90, 120 perc
 • 6 pontos terhelés: 0, 30, 60, 90, 120, 180 perc

Terheléses cukorvizsgálat (OGTT) menete

Nagyon fontos tudni, hogy ha az éhomi vércukor a vizsgálat kezdetén a normál határérték, vagyis 7,0 mmol/l felett van, akkor a terhelést nem szabad elvégezni.

A vizsgálat első vérvétele a 0. percben történik, majd a páciensnek 250-300 ml, 75 gramm szőlőcukor oldatot kell elfogyasztani. Gyerekeknél ez az érték 1,75 gramm testtömeg kilogrammonként (maximum 75 gramm). Ezután meghatározott időpontonként kis mennyiségű vénás vérvételből megállapítják a vércukorszintet, és diagnosztizálják a cukorbetegséget vagy a prediabéteszt. A vizsgálat alatt mellőzni kell a fizikai terhelést, és enni, inni, dohányozni nem szabad.

ogtt vizsgálat jelentése

Hogy lehet felkészülni a terheléses cukorvizsgálatra?

 • A vizsgálat elrendelése előtt a kezelőorvost tájékoztatni kell, ha a páciens gyógyszert szed. Előfordulhat, hogy a terhelés idejére a gyógyszeres terápiát fel kell függeszteni.
 • A vizsgálat előtt 10 órával már nem szabad enni, és folyadéknak csak szénsavmentes vizet szabad fogyasztani.
 • A terhelést megelőző három napon keresztül legalább 150 gramm szénhidrátot kell fogyasztani.
 • A terheléses vizsgálat előtti napokban átlagos fizikai aktivitást kell folytatni.
 • Mivel a tömény cukoroldat émelygést, hányingert válthat ki, ezért kis mennyiségű citromlevet szabad vinni, és a folyadékba keverni.


Azt is érdemes tudni, hogy a cukorterhelés után fáradtság és gyengeség léphet fel a rengeteg vérvétel és a cukoroldat elfogyasztása miatt. A vizsgálat napjára ezért nem érdemes munkát, szabadidős tevékenységet tervezni.

A terheléses vércukorvizsgálat határértékei

A terhelés eredménye nélkülözhetetlen a cukorbetegség kezelésének megkezdéséhez, legyen szó életmód, inzulin vagy tablettás terápiáról. A teszt határértékei a következők:

Normál glükóztolerancia (mmol/l):

Éhomi érték: <6,0

Terhelés 2 órás értéke: <7,8

Emelkedett éhomi vércukorszint, IFG:

Éhomi érték: 6,1-6,9

Terhelés 2 órás értéke: <7,8

Csökkent glükóztolerancia, IGT:

Éhomi vércukorérték: <7,0

Terhelés 2 órás értéke: 7,8-11,0

Cukorbetegség:

Éhomi érték >7,0

Terhelés 2 órás értéke: >11,1

Terhességi cukorbetegség esetén a terhelés 2 órás értéke már 7,8 mmol/l felett gesztációs diabétesznek minősíthető.

Ha az OGTT vizsgálat kétórás értéke meghaladja a 11,1 mmol/l-t, akkor diagnosztizálják a diabéteszt. Emellett azonban az inzulinrezisztenciát is ki lehet deríteni a terhelésen. Az IR-t a HOMA-index kiszámolásával lehet bebizonyítani. A diagnózishoz a HOMA-indexnek 4-esnek vagy 4 felettinek kell lennie. Ha 2 és 4 közötti a szám, akkor IR hajlamot állapítanak meg a kezelőorvosok. Az inzulinrezisztenciát is szokták a cukorbetegség előszobájának nevezni, de az IR-nél a vér inzulinszintjét, és nem a glükóztoleranciát tesztelik.

Ha magas az OGTT érték

Az orális glükóz tolerancia teszt eredménye tükrözi a szénhidrát-anyagcsere állapotát, és ha kimondják a diabéteszt, akkor mielőbb diabetológus és dietetikus szakembert kell felkeresni. A kezelésben nagyon fontos, hogy személyre szabott terápiát kapjon a páciens. Míg valakinek már a kezdeti állapotban felismerik a felborult anyagcserét, és életmódváltoztatással is kezelhető, addig másoknál már évek óta fennálló folyamatot kell szabályozni.

Mire lehet számítani a cukorbetegség első hónapjaiban?

A diagnózist sokan ijesztőnek gondolják, hiszen teljes életmódváltással, a gyógyszeres és/vagy inzulin terápia betartásával és rendszeres kontrollvizsgálatokkal lehet csak eredményesen kezelni a diabétesz különböző típusait. Azonban az okosdiabetológia és a fejlett táplálkozástudomány korában sokkal kisebb kihívásokkal jár megtervezni a napi rutint, és a kezelőorvosok is aktívan segítenek az első időszakban. Néhány jó tanács cukorbetegség diagnózis esetére:

 • Az első hetekben a legfontosabb, hogy megtanulja a páciens a vércukornapló vezetését. A kezelőorvos a feljegyzett adatok alapján tud módosítani a terápián, például a gyógyszeradag megemelésével, csökkentésével.
 • Érdemes dietetikushoz fordulni, hiszen a táplálkozás átalakítása kulcsfontosságú a vércukorszint normalizálása érdekében. A tanácsadáson személyre szabott étrendet állítanak össze a szakemberek, és abban is segítenek, hogy lehet jól elosztani a szénhidrátot a napi étkezések között.
 • Ha eddig nem volt része a fizikai aktivitás, a testmozgás a napoknak, akkor akár személyi edzőt is segítségül lehet hívni, aki megfelelő intenzitású és gyakoriságú edzéstervet készít. De önmagában a rengeteg gyaloglás is kiváló a vércukorszint egyensúlyban tartására.
 • Kisgyermekek esetén be kell vonni az óvodai nevelőket, tanárokat is, akik egy-egy vészhelyzetben segíteni tudnak. 1-es típusú cukorbetegségben (ami elsősorban gyerekeket érint) gyakoribb, hogy hirtelen leesik a vércukorszint: ilyenkor jó, ha egy felnőtt kéz gyorsan segíteni tud egy falat keksszel vagy kockacukorral.

Cikkünk tájékoztató jellegű: mindig konzultáljon kezelőorvosával, ha Ön is tüneteket tapasztal!

Forrás: https://cukromcukrom.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük