A cukorbetegség száj- és fogproblémákat is okozhat?

A cukorbetegség a fogászati problémák kialakulásában is aktívan részt vesz. A magas vércukorszint ugyanis elősegíti a baktériumok elszaporodását a szájüregben és ez az ínybetegségek kialakulásának is kedvez. Milyen jelei lehetnek ennek? Ha fáj, vörös, duzzadt az íny és gyakran vérzik is, illetve ha az íny már nem takarja a fogakat, hanem lehúzódik azokról. Ínyproblémákra utalhatnak a meglazult fogak, a rossz lehelet és a nem megfelelő harapás is.

Amennyiben a cukorbetegség megfelelően kontrollált, úgy nem kell tartani a száj- és az ínyproblémáktól. Ha valakinek nincs kezelve a cukorbetegsége vagy gyakran magas a vércukorszintje, akkor nagyobb az esélye az ínybetegségnek, a szájszárazságnak, a fogvesztésnek és a gombás szájfertőzéseknek. A száj egészségének megőrzése segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.

A cukorbeteg személyeknek nagyobb valószínűséggel lesznek orális fertőzéseik. A rendszeres szűrés és fogápolás azonban segít a szájüreg egészségének fenntartásában.

Amennyiben étkezés után a szájüregben és a fogakon lepedék halmozódik fel, ez remek táptalaja a szájban elszaporodó baktériumoknak. Ennek hatására megemelkedik a szájüregben a sav, ami jelentősen károsítja a fogzománcot. A plakk fogkővé alakul, ami pedig ínyproblémákat okozhat. A plakkban ugyanis olyan baktériumok lehetnek, amelyek gyulladáshoz vezetnek. A magas vércukorszint súlyosbíthatja az ínybetegségeket.

Nagyon lényeges a rendszeres fog- és szájápolás. Ennek érdekében naponta mossunk fogat minden étkezés után, használjunk fogselymet és szájvizet. Ezzel nemcsak a leheletünket frissíthetjük fel, hanem az ínybetegségeket is megelőzhetjük.

A nem megfelelő műfogsor is sok gondot okozhat. Ha nem illeszkedik megfelelően vagy ha nincs gondosan karbantartva, akkor ez szintén oka lehet az irritáció és a fertőzések kialakulásának. Ha valaki még cukorbetegségben is szenved, akkor pedig jelentősen megnő a szájüregben a gombás fertőzések kialakulásának a kockázata.

Ha cukorbetegség mellett még dohányzik is valaki, ugyancsak megnő az esélye az ínybetegségek kialakulásának, a dohányfüst ugyanis károsítja az íny szöveteit és ez szövetvesztést is okozhat, de még csontvesztés is kialakulhat.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük