A legtöbben még mindig feldolgozott cukrot használnak a különböző desszertek édesítésére. Pedig ma már egyre könnyebb helyettesíteni valamilyen természetesebb alternatívával. Hiába könnyebb az emésztésük a szervezet számára, ezek fogyasztását is érdemes korlátozni. Íme 5 egészségesebb választás cukor helyett.
1. Nyers méz
Az első számú természetes édesítőszer a tiszta, nyers méz. A legjobb, ha helyi termelőtől vásárolja, és mindig ellenőrzi a címkét.
A CUKOR MELLETT AMINOSAVAKAT, ANTIMIKROBÁLIS VEGYÜLETEKET ÉS ANTIOXIDÁNSOKAT IS TARTALMAZ.
Egy evőkanál naponta egy-két alkalommal egy egészséges mennyiség. Beleteheti a reggeli zabpehelybe, a gyümölcsturmixba, a palacsintatésztába vagy a zöld teába.
2. Stevia
A stevia nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen a glikémiás indexe nulla. Ezért tökéletes választás cukorbetegség esetén.
TÖBBFÉLE MÁRKA LÉTEZIK, EZÉRT JÓL TANULMÁNYOZZA ÁT A CÍMKÉKET!
Reggeli turmixokhoz, teákba és desszertekbe is jól illik.
3. Datolya
A datolya vagy a datolyapaszta tartalmazza a legtöbb tápanyagot az összes édesítőszer közül:
VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS ROSTOK GAZDAG FORRÁSA. EZ UTÓBBI LASSÍTJA A CUKOR FELSZÍVÓDÁSÁT.
Különösen sütemények és a reggeli gyümölcsturmixok elkészítése során hasznos. Csökkenti a koleszterinszintet és fokozza az energiát.
4. Kókuszcukor
A szerves kókuszcukor finomítatlan és vegán. Süteményekhez kiváló, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak.
5. Juharszirup
A legjobb a 100%-os juharszirup, különösen a palacsinta és a gofri tésztájába tökéletes. Ráadásul
ANTIOXIDÁNS-TARTALMA IS KIEMELKEDŐ.
Forrás: origo.hu