Miért nem tudunk ellenállni az édes íznek?

Az ízek érzékelése az emberek életében rendkívüli fontossággal bír: nagyban meghatározza, milyen ételeket választunk és mennyit fogyasztunk el belőle. Az ízérzés, más érzékszervi ingerekkel együtt, kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy ételt elfogadunk vagy elutasítunk. A táplálkozásban az íz további értéke, hogy hozzájárul az ételek vagy italok élvezetéhez. A legfőbb kérdés pedig az: miért nem tudunk ellenállni az édes íznek?

Az édes íz kiemelt kedvelését az is mutatja, hogy az „édes” szóval nemcsak az alapvető ízminőséget írjuk le, 

DE A KELLEMES VAGY KÍVÁNATOS KIFEJEZÉS SZINONIMÁJAKÉNT IS HASZNÁLJUK, PÉLDÁUL „LA DOLCE VITA”, AZAZ ÉDES ÉLET.

Az édes ízű ételek, élelmiszerek általánosan kedveltek, de azt nem mondhatjuk, hogy mindenki szereti azokat. Az édes íz kedvelését többek között a genetikai alap, az életkor, a személyes tapasztalatok és a kulturális tényezők is befolyásolják. 

AZ ÉDES ÍZ A LEGTÖBB EMBER SZÁMÁRA FOKOZZA AZ ÉTELEK VONZEREJÉT ÉS ÉLVEZETI ÉRTÉKÉT. AZ ÍZLETESSÉG ÉS A JÓ ÍZ FOGALMA RÉGÓTA ROKON EZZEL AZ ÍZZEL.

Az édes ízreceptorokat kémiailag különböző vegyületek széles skálája aktiválhatja, beleértve a cukrokat (glükóz, fruktóz, szacharóz, maltóz), a mesterséges édesítőszereket (például a szacharin, az aszpartám, a ciklamát), a cukoralkoholokat (például a xilit, a maltit és az eritrit), az édes aminosavakat (d-triptofán, d-fenilalanin, d-szerin) és édes fehérjéket (monellin, brazzein, taumatin).

Fontos az étkezések élvezete 

Az egészségünk megőrzéséhez, illetve esetlegesen a különböző problémák kezeléséhez, nem csak egy megfelelően összeállított, személyre szabott étrend szükséges. Emellett fontos a rendszeres testmozgás, a kielégítő pihenés, a megfelelő stresszkezelés és nem utolsósorban az étkezés élvezete.

AZ ÉTKEZÉS ÉLVEZETÉBEN NAGY SZEREPE VAN AZ ÉDES ÍZ JELENLÉTÉNEK. 

Az édes íz szeretete belénk van kódolva, de természetesen egyénenként nagyon különböző lehet, ki mennyire rajong érte.

Egy 2017-es online felmérésben azt találták, hogy a kutatásban részt vett 939 18 év feletti internetező körében az édes íz a legkedveltebb (43%). Negyedük inkább a sós ízeket kedveli, ötödük pedig nem részesít semmit előnyben az ízek terén. 

AZ INTENZÍVEN ÉDES ÍZEK KEDVELÉSE GYERMEK- ÉS SERDÜLŐKORBAN IS FENNÁLL, MAJD FELNŐTTKORBAN FOKOZATOSAN CSÖKKEN.

Erre az egyik lehetséges biológiai magyarázat az, hogy a gyermekek energiaszükséglete arányaiban magasabb, mint a felnőtteké, és az édes íz kedvelésének mértéke a biológiai növekedés egyik jele. Az idősebbek a sós és édes ízeket kevésbé érzékelik, mert az életkor növekedésével az ízlelőbimbók száma csökken. Emiatt hajlamosak ételeiket túlsózni, illetve cukrozni.

Forrás: origo.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük