Mit igyon a cukorbeteg, ha sportol?

rendszeres testmozgás mindenki számára fontos, de cukorbetegség esetén különösen nagy jelentősége van, hiszen amellett, hogy javítja a közérzetet és az életminőséget, pozitív hatással van a testtömegre, kedvező a csontok, ízületek egészsége és a keringés szempontjából; javítja a szervezet inzulinérzékenységét is, vagyis nagymértékben hozzájárul az egészséges szénhidrát-anyagcsere eléréséhez.

A cukorbetegek részéről azonban a sport, a fizikai aktivitás gondos előkészítést igényel. Elengedhetetlen a vércukor-önellenőrzés, s amennyiben szükséges, a szénhidrátbevitel a testmozgást előtt. Ugyanakkor a megfelelő folyadékellátottság, vagyis az, hogy eleget igyunk a fizikai igénybevétel előtt, alatt és után, szintén lényeges és hozzájárulhat a jó teljesítményhez.

Edzés előtt

 • Miért?
  Az edzés előtti folyadékfogyasztás célja a szervezet optimális folyadék- és elektrolit ellátottságának biztosítása.
 • Mikor?
  A sportolás megkezdése előtt körülbelül 2 órával.
 • Mennyit?
  4–6 dl folyadék elfogyasztása javasolt.
 • Mit?
  Az innivaló ne legyen se túl hideg, se túl meleg (optimális a 15–21 Celsius-fokos ital, fogyasztása élvezetes és nem terheli meg feleslegesen a sportoló szervezetét); a víz, ásványvíz megfelelő választás, de a tapasztalatok szerint az ízesítés (néhány csepp citrom- vagy grapefruitlé és energiamentes édesítőszer), valamint a változatos italválasztás segít a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásában.

Edzés alatt

 • Miért?
  A folyadékpótlás célja az edzés során a testtömeg 2 százalékát meghaladó testtömegveszteség elkerülése, mert az nagy-mértékben rontja a fizikai teljesítményt és a koncentrációt.
 • Mikor?
  Az edzés, verseny alatt folyamatosan, 15-20 percenként.
 • Mennyit?
  A verejtékezéssel, légzéssel elveszített folyadék mennyisége nagy egyéni különbségeket mutat, függ például a sportág típusától, a külső környezet hőmérsékletétől, páratartalmától, a sportoló nemétől, az edzés intenzitásától. Ezért a legjobb az egyénre szabott folyadékpótlás; átlagosan alkalmanként 1,5–3 dl folyadék elfogyasztása javasolt, de extrém igénybevétel esetén akár 2 liter is lehet az óránként elveszített vízmennyiség.
 • Mit?
  1-1,5 óránál rövidebb, enyhe intenzitású sporttevékenység (például könnyű séta) esetén a víz, ásványvíz is elegendő. 1-2 órás, mérsékelten intenzív sport esetén a víz mellett gyümölcslé vagy szénsavmentes üdítő is választható az izmok szénhidrátellátása és az optimális vércukorszint biztosítása miatt. 2 óránál hosszabb és/vagy intenzív edzés esetén már a szénhidrátok mellett az elektrolitok (nátrium, kálium) pótlására is szükség van, például valamilyen sportital formájában. (A sportital nem azonos az energiaitallal, bár sokan tévesen összekeverik – a szerk.)

Edzés után

 • Miért?
  A folyadékbevitel célja edzés után a folyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállítása.
 • Mikor?
  Az edzés, verseny befejezése után minél hamarabb, folyamatosan.
 • Mennyit?
  Általános szabály, hogy minden egyes kilogramm elveszített testtömeg után 1,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.
 • Mit?
  A víz, ásványvíz is megfelelő választás, hiszen a hétköznapokban megszokott étrend biztosítja a szükséges nátriumot és tápanyagokat, a változatosság azonban bizonyítottan megkönnyíti a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztását. Fontos azonban, hogy a szénhidráttartalmú italok (pl. gyümölcslevek, tejes italok, turmixok) ilyen esetekben is beleszámítanak a napi kalória- és szénhidrátmennyiségbe.

Forrás: Diabetes – Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja – 2015/3. szám

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük