MIT ÉS MENNYIT EHETEK?

Étrendi tanácsok 2-es típusú cukorbetegséggel élőknek

A cukorbetegség kezelésének fontos része a diéta. Ez segíthet elérni és fenntartani a kívánatos testsúlyt és a jó vércukorértékeket. Megfelelő étrend nélkül egyetlen gyógyszeres kezelés sem lehet elég hatékony. A diéta, az egészséges étrend tartalmaz: zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket (pl. rizs), kenyeret, tésztát, burgonyát, tejtermékeket, húsféléket, halat, tojást, szárazhüvelyeseket, olajos magvakat. A napi étel mennyiségét ajánlott 4-5 étkezésre elosztani (reggeli, ebéd, vacsora és 1-2 kisétkezés). Ez segíthet az éhségérzet csökkentésében, és mérséklődni fognak az étkezések utáni vércukorszint-emelkedések is. 

Javasoljuk, hogy első lépésként vizsgálja meg az étkezési szokásait

Mikor? Mit? Mennyit eszik? Három napon keresztül jegyezze fel minden ételnek a pontos mennyiségét, amit megevett. Így felismerhetővé válnak az elsőre nem átlátható tévedések, hibák. Fontos, hogy meglássa hol szükséges változtatnia. Pl. nagy adag ételeket eszik, gyakran nassol.

Meg kell tanulni, hogy milyen mennyiségben ajánlott ennie a különféle ételekből

Az alábbi „tányér modell” és adagnyi útmutató segítséget ad annak eldöntésében, hogy miből mennyit egyen. A tányér modell egy egyszerű módszer az adagnagyságok megtanulásához. Képzeljen el egy tányért. Ezt ossza három részre. Ezekbe a részekbe más-más élelmiszercsoportból teszünk.

Mit jelent 1 adagnyi mennyiség? Hogyan állítsa össze étrendjét?

1. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, a magas rosttartalmú kenyerek, gabonafélék jelentsék.

2. Naponta szerepeljenek az étrendjében a zöldségek és gyümölcsök. Javasolt összesen napi 40-50 dekányi mennyiséget fogyasztani. Gyümölcsből egyen egyszerre 1 maréknyi, vagy 1 ökölnyi nagyságú gyümölcsöt. A köret egy részét váltsa ki párolt zöldséggel vagy salátával. A nem keményítőtartalmú zöldségfélékből (pl. saláta, uborka, zöldpaprika, zöldbab, káposzta) fogyasszon bőségesen.

3. A keményítőtartalmú köretből (burgonya/párolt rizs/főtt tészta) ha fogyni szeretne egyen ¼ tányérnyit (kb. 3-4 evőkanálnyi), ha nem szükséges fogynia 1/3 tányérnyit és csak abban az esetben többet, ha fizikai munkát végez és nincs túlsúlya. Az 1/3 tányérnyi köret kb. 1 ökölnyi nagyságú köret (burgonya/főtt tészta/párolt rizs).

4. A száraztészták közül kóstolja meg a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, vagy a durum tésztát. A finomliszt (fehér liszt) helyett, ahol az étel jellegéhez illik, válasszon legalább részben teljes kiőrlésű lisztet a fehérliszt mellett (fele-fele arányban), pl. a palacsinta vagy nokedli készítéséhez. A főzelékeket sűrítheti továbbra is finomliszttel.

5. Fehér és félbarna kenyér helyett magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű, vagy magvas kenyereket válasszon. 1 adagnyi mennyiség nőknél 1 kéznyi nagyságú, ujjnyi vastagságú szelet (kb. 5-6 dkg), férfiaknál 2 szelet (kb. 12-13 dkg).

6. A húsok mennyisége egy-egy étkezésnél legyen akkora, mint a tenyere, vastagsága, mint a kisujja.

7. Naponta egyen 2 adagnyi tejterméket. 1 adag: 1,5-2 dl joghurt/tej/kefír, vagy 3-5 dkg sajt, vagy 6-8 dkg túró.

8. Korlátozza a zsíros ételek fogyasztását. A zsírbevitel csökkentése részben az élelmiszerek helyes megválasztásával, részben a zsírszegény konyhatechnológiai módszerekkel (pl. párolás, főzés, teflon edényben való sütés, sütőzacskó alkalmazása) érhető el. 1 adagnyi zsiradék kb. annyi, mint a hüvelykujja hegye.

9. Tartsa szigorú kontroll alatt az édességek (pl. kekszek, sütemények, csokoládék, dzsemek) fogyasztását. Azokat is, melyek édesítőszerrel készültek!A fentiek közül válasszon ki egy-két olyan pontot, ami Önnél változtatást igényel, amire figyelni fog a következő hetekben. Ha azt sikerült kijavítania, haladjon tovább, amíg egy egészségesebb diétát sikerül kialakítania.

Kicsák Marian
dietetikus

Forrás: https://www.szivugyunkadiabetesz.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük