AKI CUKORBETEG, A SZÍVÉRE IS FIGYELJEN!

A cukorbetegség krónikus szövődményei lassan, évek alatt alakulnak ki és sokáig észrevétlenek maradhatnak. Nemegyszer csak akkor okoznak panaszt, amikor a károsodás már előrehaladott. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák.

Az optimális vérellátás az összes szervünk, szövetünk és sejtünk számára nélkülözhetetlen, hiszen mindezek a vér közvetítésével juthatnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez. Ha a tápanyag- és oxigénellátásban zavar támad, akkor működési problémák, súlyos betegségek alakulhatnak ki. A jó vérellátás alapfeltétele a jó állapotú szív és érrendszer. Emiatt is annyira fontos a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés és a diabétesz kezelése!
A tartósan magas vércukorszint roncsolja az erek belső falát,  károsítja az egész testünket átszövő érhálózatot, így minden egyes szervünk egészségére negatívan hat.
A cukorbetegség késői szövődményeit kis- és nagyér szövődményekre lehet felosztani. A kisér szövődmények a szemet, a vesét és az idegrendszert, míg a nagyér szövődmények elsősorban az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit és az agyi ereket érinthetik.

Gyakori következmények


Szem
A szemfeneket behálózó kiserek sérülékenyek, könnyen megrepednek, ilyenkor üvegtesti vérzés jöhet létre. A rugalmatlan érfalon véralvadást okozó folyamatok is elindulnak, így az erek elzáródhatnak. A szem tápanyaghiánya következtében az ideghártya (retina) is leválhat1, ami látásromlással jár, sőt látásvesztést okozhat.

Vese
A diabéteszes vesekárosodás panaszok nélkül, évek alatt fejlődhet ki, és veseelégtelenséghez vezethet.2 A vesekárosodás előrehaladott állapotában művese-kezelésre lehet szükség!

Idegrendszer
A cukorbetegség okozta idegrendszeri szövődmény jellegzetesen az alsó végtagokon, a lábfejeken okoz panaszt (pl. bizsergést, zsibbadást, égő érzést, izomgyengeséget). De károsíthat más szerveket is, beleértve az emésztőrendszert, hiszen az idegrendszer egész testünket behálózza.3

A szívünk és az agyunk is bánhatja


Bőr
A rossz keringés kedvez a bőrproblémák kialakulásának és a száraz,
hámló, berepedezett bőr könnyebben sérül A sérülést a párhuzamosan kialakuló érzészavar miatt később fedezheti fel a beteg. A sérült bőr nehezebben gyógyul, krónikus fekélyek alakulhatnak ki.4,5

Végtagok
Az erek szűkülete a végtagokban is kóros elváltozást idézhet elő. Kialakulhat például úgynevezett diabéteszes láb. Ez kezdetben a bőr feszülésével, szárazságával jár, majd szövetelhalás következhet be és fekély jelenhet meg, utat nyitva a fertőzéseknek is. A legsúlyosabb esetekben, végső megoldásként amputációra kerülhet sor.6

Szív
A magas vércukorszint a szív koszorúereit is károsítja, a kisebb erek elzáródhatnak. Az oxigénhiányos szívizom könnyebben sérül, emiatt nagyobb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata.7 Az idegrendszer károsodása (neuropátia) miatt ráadásul gyakran csökken a fájdalomérzet, így előfordulhat, hogy észrevétlenül zajlik le egy kisebb, kevés tünettel jelentkező infarktus.Agy
A nagyérszövődmények kialakulását a vércukorszint, valamint az emelkedett vérnyomás, a magas vérzsírértékek, a véralvadási viszonyok megváltozása, a túlsúly (különösen a hasi elhízás) és a dohányzás is befolyásolja. Ilyen szövődmény lehet a stroke. Ez agyi érelzáródás, vagy érfalszakadás és vérzés formájában jelentkezhet, és életveszélyes állapotot idézhet elő. 8

A fenti tények ismeretében talán nem is szükséges hangsúlyozni, hogy a cukorbetegség kezelése, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szó szerint életbevágó kérdés!

Elengedhetetlen az orvosi kontroll, szükség szerint több szakorvos bevonásával, valamint az életmódváltás – melyhez megbízható forrásokból érdemes tájékozódni és akár szakember segítségét is javasolt kérni.

Forrás: https://www.szivugyunkadiabetesz.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük