Mit csinálj alacsony vércukorszint esetén?

Hipoglikémia esetén a cél, hogy a vércukorszinted minél gyorsabban visszaálljon a normális szintre, azaz érje el újra az 5-ös tartományt. Nem jó, ha túlságosan feltolod a vércukorszintet, mert akkor átestél a ló túloldalára: ha IR-es vagy, vagy olyan 2-es típusú cukorbeteg, akit nem inzulinnal kezelnek, akkor várhatsz, hogy nagy nehezen álljon vissza megint a normális érték, közben rommá dolgoztatod a hasnyálmirigyedet és károsítod az ereidet a magas vércukorszinttel. Ha inzulinnal kezelt cukorbeteg vagy, akkor egyszerűbb a dolgod: rálősz egy kis inzulint, és visszabillented a jó tartományba, de ez már a hullámvasutazás, amikor felfelé-lefelé ingadozik a vércukorszinted, ami eléggé megviseli a szervezetedet. Ezt inkább ne csináld alacsony vércukorszint esetén.

Mi az eszköz?

Amivel a leggyorsabban és legpontosabban vissza tudod állítani az alacsony vércukorszintet normálisra, a legegyszerűbb, legkönnyebben emészthető, gyors felszívódású szénhidrátok, azaz a szőlőcukor, kristálycukor, méz, cukros üdítő vagy gyümölcslé és különböző szőlőcukor készítmények, például szájba fújható spray.

Egy hajszállal lassabb a csoki, mivel a szénhidráton túl tartalmaz zsírt és fehérjét is, ami lassítja a szénhidrát felszívódását. Egy paraszthajszállal lassabbak a kekszek, tészták, pékáruk, mivel a szénhidrát bonyolultabb formában van jelen bennük, picivel több idő lebontani őket.

Ott van még a tej, joghurt és kefir technika, ami nagyon változó eredményeket ad különböző embereknél. Alapvetően egyikben sincs számottevő mennyiségű szénhidrát, de van bennük valamennyi zsír és fehérje, ami egyrészt nem növeli a vércukorszintet, másrészt lassítja annak a kevés tejcukornak a felszívódását is, ami van ezekben a termékekben. Ugyanakkor amiben van tejsavófehérje, valami miatt mégis képes esetenként megdobni a vércukorszintet, ezért van az, hogy bizonyos embereknél a tej, kefir és joghurt fogyasztása működő technika a hipoglikémia elhárítására.

Mindenesetre, ha nem akarsz kísérletezni és tutira akarsz menni, akkor maradj a szőlőcukornál vagy a cukros üdítőnél és gyümölcslénél.

Gyors + lassú szénhidrát kombó

Diabetológusok, dietetikusok és a könyvek általában azt szokták javasolni, hogy hipoglikémia esetén ne csak gyors felszívódású szénhidrátot együnk, hanem egy kis lassú felszívódásút is, hogy később se essen le tutira a vércukorszintünk. Én értem, hogy az orvosok biztosra mennek, de erre akkor van szükség, ha az étkezéshez beadott bólus inzulinnak még tart a hatása. Egyébként teljesen elég, ha az alacsony vércukorszintet szépen visszabillented a normális tartományba, onnantól jól leszel, nem kell túlenni magadat.

Felszívódás a szádból

Mivel a nyálkahártya, ami a szádban, de az orrodban is van, szupergyorsan tud felszívni dolgokat, ezért trükközhetsz olyannal, hogy a szőlőcukrot mondjuk szopogatod egy ideig, és csak később nyeled le, ezzel is gyorsítod összességében a hatást. Az orrodba ne akarjál porított szőlőcukrot felszívni, egyrészt nagyon hülyén fognak rád nézni az emberek, másrészt jobb helye van a szőlőcukornak a szádban.

Igyál!

A szilárd dolgokat, mint a szőlőcukortabletta, csoki, keksz, jó alaposan rágd össze és kísérd le vízzel, hogy minél gyorsabban fel tudja szippantani a szervezeted. Jól is fog esni, ha hipózol, akkor általában szomjas is vagy. Legalábbis én.

Ha nem tudsz rágni

Nagyon fontos, ha annyira alacsony a vércukorszinted, hogy rosszul érzed magad, és nem tudsz rágni, akkor a rágható dolgok nem jók, mert félrenyelheted őket. Egyébként ilyenkor a folyadékkal is óvatosan kell bánni.

Ha társaságban vagy, fontos, hogy magyarázd el nekik, mit kell tenniük, ha leesne a vércukorszinted: adjanak szőlőcukrot vagy asztali cukrot, itassanak veled cukros üdítőt vagy gyümölcslevet, de ha nem tudsz nyelni, soha ne tegyenek vagy öntsenek a szádba semmit, mert félrenyelheted. Ilyenkor azonnal hívjanak mentőt. Ja, és azt is hozzáteheted, hogy az inzulinodat se próbálják meg beadni, mert azzal akár meg is ölhetnek.

CSEH TAMÁS

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük