A mediterrán térségben élők étkezési mintáját alapul véve született meg a mediterrán diéta, amely a magas élelmi rost-fogyasztása, alacsony telített zsiradékbevitele miatt igencsak előnyös táplálkozási mintának bizonyul nemcsak kardiovaszkuláris betegek, hanem diabétesszel élők számára is.
Mi a mediterrán diéta?
A világon az egyik legismertebb étrend, népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyszerű betartani, nem jár semmiféle szigorú kizárással, illetve olyan táplálkozási ajánlásokat foglal magában, amely a szív- és érrendszeri betegségek mellett egészséges emberek számára is javasolt, megelőzés céljából. A legújabb kutatások, szakmai irányelvek szerint pedig a 2-es típusú diabéteszes páciensek számára is követendő diéta, mivel segíti a vércukorszint optimalizálását.
A mediterrán diéta elemei
Az étrend főleg növényi alapú, tehát a gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztását javasolja. Ezek mellett a sovány szárnyashúsok, tejtermékek és az omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztását preferálja, mint fehérjeforrás. A mediterrán térségben elterjedt olívaolaj használata is alapvető eleme az étrendnek.
A tradícionális mediterrán étrend a következőket tartalmazza:
- zöldségek
- gyümölcsök
- bab- és lencsefélék
- szárnyashúsok
- tengeri halak
- jó minőségű kenyér és tésztafélék
- olívaolaj
Miért lehet előnyös a mediterrán diéta diabéteszben?
A mediterrán étrend követése a cukoranyagcsere-zavarral rendelkezők számára is sok jótékony hatással bír. Mivel a mennyiségi, napi több adag zöldség- és gyümölcsfogyasztást preferálja, így vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozást kapunk. Emellett a zöldségekből (kiváltképpen a keményítőszegény zöldségekből) és magas rosttartalmú gabonafélékből bevitt élelmi rosttartalom is hozzájárul a vércukorszint menedzseléséhez.
A mediterrán étrend követésével a HbA1C érték, a vércukorszint és a vér inzulinszintje is normalizálható, nem is beszélve a cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek elkerüléséről.
Napi több adag zöldséggel, gyümölccsel a normál vércukorszintért
A keményítőszegény zöldségekben, magas rosttartalmú gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban található élelmi rost jelentős szerepet játszik a diabétesz diétájában. Az élelmi rostok vércukorszint optimalizáló hatása már köztudott, mivel lassítják az élelmiszer szénhidráttartalmának felszívódását, így egy egyenletes vércukorgörbe kapható. A mediterrán diéta követésével a WHO által ajánlott napi 30g rostbevitel is elérhető. Nemcsak 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben alkalmazható a diéta, hanem akár a prevenció szintjén, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapja lehet.
Cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek elkerülése
A diabéteszes betegek igencsak nagy hányadánál fordul elő kardiovaszkuláris megbetegedés, mint szövődmény. Érelmeszesedés, súlyosabb esetben szívinfarktus, stroke is kialakulhat.
Az Amerikai Diabétesz Szövetség legújabb ajánlásai szerint a telített zsírsavak 7% alá való csökkentése javasolt, és a transzzsírsavak bevitelének minimalizálását is propagálja. Ennek hátterében az áll, hogy diabéteszesek körében magas a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása is, ez az egyik szövődménye a diabétesznek és a helytelenül kezelt cukorbetegek előbb-utóbb érelmeszesedéshez vezethet.
A mediterrán étrend is a telítetlen zsírsavak preferálását hirdeti a telített zsírokkal, transzzsírokkal szemben. Ezért szerepel az étrendben a hal, az olívaolaj és olajos magvak, mivel ezek rendszeres bevitelével csökkenthető a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata.
A mediterrán diéta konkrét hatásai diabéteszben
Mediterrán diéta hatásai 2-es típusú diabéteszben
A mediterrán diéta követésével csökkenthető a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, illetve a már meglévő diabétesz menedzselésében is segít. Csökkenthető vele a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának rizikója is.
Egy összefoglaló vizsgálat taglalja az eddig elvégzett kutatások eredményeit a témában. 17 kutatás mutatott rá, hogy a mediterrán diétával optimalizálható az éhomi vércukorszint, a HbA1C szintje is 2-es típusú diabéteszben.
Ennek hátterében az állhat, hogy az inzulinérzékenységet javíthatja a telített és transzzsírsavak leredukálása, a telítetlen zsírok fogyasztása. Egyes kutatások szerint az alacsony szénhidráttartalmú (35% szénhidrát, 45% zsír, amelynek fele telítetlen zsírsav, 20% fehérje)mediterrán diéta bizonyult igazán jótékony hatással a többi diétával vagy akár a hagyományos mediterrán étrenddel szemben.
Az olívaolaj és a zöldségek fogyasztása további egészségügyi előnyökkel is jár. A telítetlen zsírsavak, amelyek az olívaolajban találhatóak és a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek a különféle olajos magvakban találhatóak, csökkenthetik a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ezek mellett pedig a szisztolés, diasztolés vérnyomás csökkentésében is szerepet játszanak. A zöldségek pedig az élelmi rosttartalmuk, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt jelentősek. Az élelmi rostok a vércukorszint optimalizálásán kívül a bélflóra egészséges állapotát is segítenek fenntartani, ezek mellett segítik a fogyást, amely sok 2-es típusú diabéteszest érint.
Egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok, akik szigorúan tartották a diétát alacsonyabb BMI-vel, kisebb derék-csípő hányadossal és alacsonyabb HbA1C-vel rendelkeztek. A diéta következetes betartása (napi több adag friss zöldség és gyümölcs, magas rosttartalmú gabonafélék, zsírszegény fehérjeforrások fogyasztása) a kardiometabolikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentette.
További előnye a mediterrán étrendnek, hogy a benne foglalt omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, így a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentéséhez járul hozzá és a mortalitás kockázatát is csökkenti.
Mediterrán diéta és gesztációs diabétesz
Egyes kutatások kimutatták, hogy a gesztációs diabétesz kialakulásának rizikója is csökkenthető a mediterrán diéta követésével. Azoknál a babát tervező nőknél, akik a mediterrán diétát követték már a terhesség tervezésekor, kisebb számban alakult ki gesztációs diabétesz a várandósság során- mutatott rá egy kutatás.
Vércukorértékek és inzulinrezisztencia optimalizálása mediterrán étrenddel
Egy kutatás során inzulinrezisztens nőket és férfiakat vizsgáltak, 6 éven keresztül folytatták a mediterrán diétát. Tulajdonképpen magas rosttartalmú gabonaféléket, napi több adag gyümölcsöt, zöldséget, kevés vörös húst, sok halat, olajos magvakat és hüvelyeseket, több telítetlen zsiradékokat fogyasztottak. A kutatás alatt folyamatosan javultak az inzulin és vércukorértékek azokkal szemben, akik nem változtattak az étkezési szokásaikon.
Egy postmenopauzás nők körében végzett 6 hónapig tartó vizsgálat is azt találta, hogy a mediterrán étrend követésével alacsonyabb HbA1C érhető el. A résztvevő nők 6 hónapig több teljes kiőrlésű kenyeret, halat, hüvelyest és zöldséget fogyasztottak, minden nap került gyümölcs is a tányérukra, ezzel szemben csökkentették a vörös hús és a zsíros tejtermékek fogyasztását. A kutatásban nemcsak az étrendet reformálták meg, hanem teljes életmódváltásra kérték a nőket. Bevezették a heti többszöri mozgást, a különféle stresszkezelő technikákat is. A 6 hónapos időszak alatt szinte 1 egységgel csökkent a HbA1C, a BMI is szignifikánsan csökkent, nem is beszélve a testzsírszázalékról.
Májfunkciók optimalizálása mediterrán étrenddel
A 2-es típusú diabéteszesek nagy hányada rendelkezik nem alkoholos eredetű zsírmájjal, ami igencsak komoly egészségügyi problémát jelent. Ez olyan kóros állapot, ami során a májsejtek túlzott triglicerid felhalmozódása jellemez, amelynek hátterében főként az inzulinrezisztencia állhat.
A mediterrán diéta követésével szignifikánsan javulhatnak a májfunkciók, így akár megelőzés, akár már meglévő betegség esetén a terápia részeként is javasolt lehet.
Szexuális funkciók javulása mediterrán étrend követésével
A szexuális diszfunkciót egy, a diabétesz szövődményeként ismerik el . A mediterrán diéta betartása és a szexuális funkció közötti összefüggést a 2-es típusú diabéteszes betegekben csak a közelmúltban fedezték fel. Egyes kutatások szerint a mediterrán diéta mind a nők mind a férfiak szexuális funkcióit képes optimalizálni, bár egyértelmű következtetések kijelentéséhez további vizsgálatokra van szükség.
Gyakorlati tanácsok a mediterrán diéta elemeinek beillesztéséhez
Fontos, hogy az étrend követése előtt konzultáljanak dietetikus szakemberrel, hiszen, ha eddig más étkezési mintát követtek, nehéz lehet az átállás. Annak ellenére is, hogy a mediterrán diéta számos eleme egyezik a cukorbetegség étrendi kezelésének elemeivel.
Amire fontos ügyelni:
- csökkenteni érdemes a heti vörös húsok fogyasztásának mennyiségét, gyakoriságát
- bevezetni a heti halfogyasztást
- heti rendszerességgel készíteni babfélékből, lencsefélékből ételeket
- növelni a zöldség és gyümölcsfogyasztást (utóbbinál természetesen a gyümölcscukor-tartalomra ügyeljen)
- mérsékelni az alkoholfogyasztást, inkább a száraz vörösbort részesíteni előnyben
- csökkenteni az állati eredetű, telített zsiradékok fogyasztását, helyette a növényi, telítetlen olajakat részesítse előnyben
Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/mediterran-dieta