A cukorbetegség szövődménye a hipoglikémia!

A diabétesz rövid távú szövődménye a kórosan alacsony vércukorszint, a hipoglikémia lehet. Mi ez, miért jelent komoly fenyegetést, és mit tehetünk ellene?

Abban az esetben, ha a vércukorszint 4,0 mmol/l alatti, kórosan alacsony vércukorszintről beszélhetünk. Ez a jelenség, a hipoglikémia kellemetlen tünetekkel, rosszulléttel járhat, baleseti helyzetet teremthet, sőt azonnali megoldást kívánó, életveszélyes állapotot is előidézhet. Éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk mindazzal, amit érdemes tudni róla.

Figyelmeztető jelek

Vannak, akik gyorsan megérzik, ha a vércukorszintjük csökken, és már enyhébb előjeleit észlelve tesznek ellene. Másoknál jelentősebb rosszullét alakulhat ki remegéssel, verejtékezéssel, fáradtság- és éhségérzettel, szapora szívveréssel, zsibbadással, látászavarral, fejfájással, zavartsággal vagy ingerültséggel, rosszul artikulált beszéddel.1

De akár hirtelen ájulás is bekövetkezhet, illetve görcsjelenség, rángógörcs2,3 is kialakulhat. Emellett növekszik a szívritmuszavarok rizikója, így hipoglikémia elkerülése nagyon fontos.

Gyors segítség

Időben észlelt tünetek esetén a hipoglikémia súlyos következményei szerencsére egyszerűen  megelőzhetők: gyorsan felszívódó szénhidrátot kell fogyasztani! Erre a lehető leghamarabb sort kell keríteni.5 Egy kevés gyümölcslé, néhány szem szőlőcukor hamar segíthet normalizálni a helyzetet. A szőlőcukorra javasolt vizet is inni, hogy az mielőbb feloldódhasson és a véráramba kerülhessen.

Jó tanácsok

  • Ha érzi, hogy leesett a vércukorszintje, kövessen néhány szabályt!
  • Fogyasszon a lehető leghamarabb gyorsan felszívódó szénhidrátot. A szükséges mennyiség: 15 gramm. Tartson mindig a táskájában is szőlőcukrot vagy pár szem kekszet és vizet, vagy egy kis adag gyümölcslevet.
  • Lehetőleg üljön le vagy feküdjön le, nehogy esetleg megszédülve elessen és megsérüljön.6
  • Ellenőrizze a vércukrát 15 perc múlva! Ha még mindig 3,9 mmol/l vagy alacsonyabb, fogyasszon újabb 15 gramm szénhidrátot, majd újabb 15 perc múlva megint mérjen.7 
  • Ha továbbra is alacsony a vércukorszntje, vagy ha nem érzi jól magát, hívjon segítséget!
  • Ha a következő étkezéséig több mint egy óra van hátra, a cukortartalmú folyadék után fogyasszon még egy kevés ennivalót, például egyen meg egy szendvicset.8 

Miért pont én?

A hipoglikémia a  nem megfelelően kezelt diabétesz rövid távú szövődménye is lehet. Ez fokozott eséllyel következhet be például olyankor, ha a hipoglikemizáló szert, például inzulint vagy  inzulinelválasztást serkentő gyógyszert szedő beteg a táplálékkal túl kevés szénhidrátot vitt be. De akkor is megeshet, ha az illető a szokásosnál aktívabban sportolt, végzett fizikai munkát. Növeli a hipoglikémia kockázatát a nem megfelelő gyógyszerbevétel9, illetve gyógyszerkölcsönhatás10, az alkoholfogyasztás11, valamint a hasmenés12 is.

A legjobb megelőzni!

Jó tudni, hogy napjainkban már olyan, a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszerek is rendelkezésre állnak, melyek mellett a hipoglikémia rizikója alacsonyabb. Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy az orvos utasításainak betartása, a testsúly optimalizálása, az előírt diéta követése, az egészséges életmód megvalósítása mellett a diabétesszel minőségi életet lehet élni. Ne várjunk a megfelelő lépésekkel a nagyobb bajokig!

Forrás:diabet.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük