Magas a vércukorszintje? Ezt a zöldséget építse be az étrendjébe!

Egy olyan zöldségről, ami minden magyar konyhában ott van, kimutatták, hogy erőteljesen csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterinszintet.

A 2-es típusú cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni a hasnyálmirigyükből a vércukorszint szabályozásához, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintjük veszélyesen magasra emelkedhet.

Létezik azonban egy általánosan elterjedt zöldség, amely 50 százalékkal csökkentheti a vércukorszintet – és „potenciálisan használható” a cukorbetegek kezelésében .

A The Endocrine Society 97. éves San Diegó-i találkozóján bemutatott eredményekből az is kiderült, hogy a hagyma kivonata „erősen csökkentheti” a magas vércukor- és összkoleszterinszintet, ha a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt adják.

A tanulmány vezető szerzője, Anthony Ojieh, a nigériai Abrakában található Delta Állami Egyetem munkatársa akkor azt mondta:

„A hagyma olcsó és elérhető, és táplálékkiegészítőként használják. Lehetőség van arra, hogy a cukorbetegek kezelésében is felhasználható legyen”.

A kutatók patkányokon tesztelték az elméletet

Összesen három, gyógyszeresen kiváltott cukorbetegségben szenvedő patkánycsoportnak adtak különböző dózisú hagymakivonatot, hogy kiderüljön, fokozza-e a gyógyszer hatását.

Az adagok 200 mg, 400 mg és 600 mg testtömeg-kilogrammonként voltak. A kutatók a gyógyszert és a hagymát három csoport nem cukorbeteg, normál vércukorszintű patkányoknak is beadták.

A vizsgálat megállapította, hogy a cukorbeteg patkányok közül a testsúlykilogrammonként 400mg és 600mg-ot kapó patkányok vércukorszintje „erősen csökkent”, 50 százalékkal, illetve 35 százalékkal az alapszinthez képest.

A hagymakivonat a cukorbeteg patkányok összkoleszterinszintjét is csökkentette, a 400 mg-os és 600 mg-os adagoknak volt a legnagyobb hatása.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a hagymakivonat a nem cukorbeteg patkányoknál súlygyarapodáshoz vezetett, de a cukorbeteg patkányoknál nem.

„A hagyma nem tartalmaz sok kalóriát” – magyarázta Ojieh. „Úgy tűnik azonban, hogy növeli az anyagcserét, és ezzel együtt az étvágyat is, ami a táplálkozás növekedéséhez vezet. Meg kell vizsgálnunk azt a mechanizmust, amellyel a hagyma a vércukorszint csökkenését okozta. Erre még nincs magyarázatunk”.

Forrás: independent.co.uk

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük