Hogyan fordítható vissza a prediabétesz?

Mi az a prediabétesz, miben más ez mint a már kialakult, kettes típusú cukorbetegség?

A prediabétesz lényege, hogy a vércukorszintet a hasnyálmirigy inzulintermelése nem tudja olyan mértékben csökkenteni, hogy az a megfelelő tartományok között mozogjon, de még nem alakulnak ki olyan magas értékek, mint cukorbetegség esetén. Többször ki fogjuk emelni, nagyon lényeges különbség még, hogy ez az állapot még visszafordítható, gyógyítható, a kialakult diabétesz már nem.

Hogyan alakul ki a pre-diabétesz?

A betegség kialakulásának két módja van. Az első a korábban már taglalt inzulin-rezisztencia előrehaladása. Ismétlésképp, ez azt jelenti, hogy az inzulin hatására a célsejtek nem veszik fel kellő mértékben a cukrot, így ezt a hasnyálmirigy nagyobb mennyiségű inzulintermeléssel kénytelen kompenzálni. Sajnos ha ez az állapot éveken keresztül fennáll, a hasnyálmirigy előbb-utóbb elkezd kimerülni, és nem tud majd elegendő inzulint termelni. A kimerülési folyamat eredményeképp a hasnyálmirigy nem lesz képes az inzulintermeléssel normalizálni a reggeli éhgyomri vércukor szintet, illetve étkezés után csak nagyon lassan, több óra alatt képes a táplálékból felszívódott cukrot bevinni a célsejtekbe, vagyis a vércukorszint a normálisnál jóval több ideig lesz emelkedett.

A másik ide vezető út az inzulint termelő hasnyálmirigy sejtek (leánykori nevükön béta-sejtek) egyéb okból történő kimerülése, melynek oka gyakran genetikai, de életmódbeli tényezők is hozzájárulnak, elsősorban az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás (mely nem csak ezeket a sejteket károsítja).

Fontos kiemelni, hogy habár a genetika mindkét esetben jelen van, a prediabétesz kialakulásának fő oka jellemzően az egészségtelen életmód, a hajlam ellenére ez az állapot megfelelő táplálkozással, sportolással, testsúly normalizálással, káros szenvedélyek mellőzésével az esetek többségében megelőzhető lenne!

Pre-diabétesz és cukorbetegség

Pre-diabétesz és cukorbetegség Forrás: starhealth

Hogyan diagnosztizáljuk, és milyen típusai vannak a pre-diabétesznek?

Praktikus okokból érdemes ezt a két kérdést egy kalap alá venni, mindjárt kiderül, miért.

A prediabétesz első típusa az ún. megnövekedett éhgyomri cukor (avagy IFG, increased fasting glucose), amikor a éhgyomorral mért vércukorszint a normál értéket (6,0 mmol/l) meghaladja, de még nem éri el azt a magasságot, ahol már kimondható a diabétesz diagnózisa (7,0 mmol/l felett). Fontos kiemelni, hogy önmagában az emelkedett éhgyomri vércukor nem elégséges a prediabétesz diagnózisához, ilyenkor cukorterheléses vizsgálatot (a már emlegetett OGTT-t) kell végezni.

A másik típus az ún. csökkent glükóz tolerancia (avagy IGT, impaired glucose tolerance), aminek lényege, hogy az éhgyomri vércukorérték ugyan normális marad, de a táplálkozás során bevitt cukrot a hasnyálmirigy csak nagyon lassan tudja bejuttatni a célsejtekbe. Ezt a típust csak cukorterheléses vizsgálattal lehet diagnosztizálni, ekkor a 120. perces cukorérték a 7.7 mmol/l-t meghaladja (tehát 2 óra alatt sem áll vissza a kezdeti érték), de a 11.1 mmol/l-t még nem éri el (vagyis diabétesz még nincs).

Prediabéteszre utalhat még az emelkedett HbA1C érték, mely az elmúlt 3 hónap átlagos cukorértékeiről ad információt. Prediabétesz tartományba eső (5.7-6.4%) HbA1C érték esetén endokrinológushoz kell fordulni, és a diagnózist további vizsgálatokkal megerősíteni.

Mikor forduljunk orvoshoz, milyen tünetei vannak a pre-diabétesznek?

Sajnos az inzulinrezisztenciához hasonlóan itt is gyakran teljesen tünetmentes a jelenség.

Rutin laborvizsgálat során mért emelkedett éhgyomri vércukor, vagy HbA1C érték esetén mindenképp kivizsgálás szükséges.

Itt is igen fontos tudni, hogy más betegségek részjelensége is lehet a pre-diabétesz, így a kezelőorvosnak ezeket is (pl. pajzsmirigy-alulműködés, PCOS, Cushing-kór, stb) ki kell zárnia.

Hogyan kezelhető a prediabétesz?

Nagyjából itt is csak ismételni tudjuk az inzulinrezisztenciánál leírtakat: a kezelés egyéni összeállítást igényel, fontos alappillér a diéta, a sport, a káros szenvedélyek mellőzése. Lényeges különbség, hogy prediabétesz mellett már az esetek többségében indokolt a gyógyszeres kezelés is. Nem tudjuk elégszer ismételni, a prediabétesz visszafordítható, gyógyítható folyamat.

Miért kiemelkedően fontos a prediabétesz kezelése?

Amennyiben nem kerül felismerésre és kezelésre a kórállapot, a fent leírt kórélettani folyamatok tovább súlyosbodnak, a hasnyálmirigy totálisan kimerül, nem fog tudni elég inzulint termelni, így a vércukorszintemelkedést semmi nem fogja tudni kompenzálni, magas cukorértékek alakulnak ki, és kialakul a kettes típusú cukorbetegség. Nagyon-nagyon fontos különbség azonban, hogy kialakult diabétesz esetén a hasnyálmirigy már kimerült, inzulintermelés szempontjából tönkrement, így ez a betegség NEM gyógyítható. A pre-diabétesz azonban még igen!

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni az egészséges táplálkozás, mozgás, káros szenvedélyek mellőzésének fontosságát,

Forrás: Vakcinainfó – Az orvos válaszol

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük