Így szakíts a cukorfüggőséggel

A cukor, a cukros ételek utáni vágy nagyon kínzó tud lenni. Sok időbe és erőfeszítésbe telik, mire uralni tudjuk ezt a vágyat. De lehet uralni. Ha megértjük, hogy a sok felesleges cukor nem csak hizlal, de számos betegség kialakulásához vezethet, könnyű belátni, hogy a legjobb döntés az, ha megszabadulunk ettől a függőségtől is.

Az édes ízek szeretete gyermekkorban alakul ki, édesszájú szülőknek általában a gyerekük is édesszájú lesz. Ha ráadásul a szülők az édesség adását összekapcsolják a jutalmazással, a szeretet kinyilvánításával, akkor a gyerekben – akár életre szólóan – rögzül a szokás, hogy édességgel jutalmazza magát. Nem csoda, ha az ember ilyen indíttatás után cukofüggővé válik. 

Az édesség ne legyen jutalom!Forrás: 123rf.com

 A legújabb tanulmányok azt állítják, hogy a cukorevés növeli a vesekárosodás, a szívbetegségek és a rák kockázatát is.

A cukorfüggés leküzdésének titka: a kitartás.  

A szenvedés néhány nap után enyhül, egyre könnyebb lesz kézben tartanod az étkezésedet. Következzenek a legfontosabb lépések a szabaddá válás útján.

1. Ne éhezz!

A rendszeres, napi három fő- és két kis étkezés fontos. Ha kimarad valamelyik, akkor csökken a vércukorszint, éhség jelentkezik, és erős kísértés az édes ízek iránt. Egy egész napos éhezés után a nagy többségnek nem egy jó saláta jár a fejében, mert gyors energiapótlásra vágyik. Ezt a helyzetet kerülheti el, ha figyelsz a rendszeres evésre.

2. Ne szomjazz! 

szomjúságot nagyon könnyű összekeverni az éhséggel. Lásd el a szervezeted bőségesen tiszta vízzel, teákkal. A gyümölcsleveket egy ideig hanyagold.

3. Helyettesíts!

Már első körben hanyagold a cukrot, és keresd meg, hogy mi a neked megfelelő: a sztévia, a nyírfacukor vagy az eritrit. Kis idővel megszokod az újfajta édes ízeket. Hosszabb idő elteltével pedig szépen le lehet csökkenteni az édes ételek arányát a táplálkozásodban. Viszlát cukorfüggőség!

4. Reggelire turmixolj!

A cukorfüggőség megszüntetése szempontjából a legelőnyösebb reggeli egy tartalmas zöldség– vagy gyümölcsturmix. Tej helyett készítsd kókusztejjel! Az alap legyen az alma, a répa, a cékla, a kiwi, a citrom, és adj hozzá bogyós gyümölcsöket meg egy-két karika banánt. Ha elszánt vagy, kísérletezz a zöld leveles zöldségekkel, az avokádóval és az uborkával.

5. Nyersen a legjobb

Az iparilag feldolgozott élelmiszerek zöme tartalmaz cukrot, még a sonka és a kolbász is, a joghurtokról nem is beszélve, olvassa csak el a címkéket. Éppen ezért hasznos a magad vásárolta alapanyagokból készítened az ételeidet.

6. Édeskés fűszerezés

A koriander, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és kardamom természetesen édesíti az ételeidet, és csökkenti a sóvárgást.

7. Végy egy mély levegőt! 

Amikor megszólal a belső hang, és azonnal cukrot kér, keress egy nyugodt helyet, csendesedj el, hunyd le a szemedet és lélegezz mélyeket. Minden kilégzésnél gondolj arra, hogy ezzel a kínzó vágyat fújod ki és fújod el, jó messzire.

8. Ki a levegőre! 

Ha megteheted, de hétvégén mindenképpen tölts több időt levegőn. A séta kisimítja a gondolataidat, oldja a stresszt, más üzemmódra állítja szervezeted működését.

9. Pótold a tápanyagokat!

Az erős sóvárgást tápanyaghiány is okozhatja. Kutatások szerint a króm, a magnézium és a B3-vitamin javítja a vércukorszintet, ha pótolod ezeket, alábbhagyhat kínzó vágyakozásod.

10. Böjtre fel! 

Egy napos könnyebb böjt is sokat segít abban, hogy a cukortól elgyengült ízlelőbimbóid újra megszeressék a natúr ízeket.

11. Figyelj az érzelmeidre!

Érdemes résen lenni és megfigyelni, milyen lelkiállapotod hívja elő a cukor iránti erős késztetést. Keresd meg ennek a lelkiállapotnak, viselkedési mintának a gyökerét, az okát. Ha ezt megfejtetted, akkor lehet, hogy megszabadulsz ettől az egészségromboló függőségtől. Ha egyedül nem megy, kérheted szakember segítségét.

12. A mozgás gyógyít

Bármilyen könnyed mozgás segít a feszültség oldásában, növeli az energiát, stabilizálja a vércukorszintet. Arról nem is beszélve, hogy mozgás után már kétszer is meggondolod, érdemes-e mindent lerombolni egy kakaós csigával.

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük