Így hat a cukor a szervezetünkre

A cukor minden sejtünkre hatással van – és bizony tönkre is teszi őket.

Elképesztő mennyiségű cukrot eszünk meg minden nap: egyes felmérések szerint közel 22 teáskanálnyi mennyiséget.

A cukor hatására egyre kövérebbek leszünk, és a belső szerveink is elzsírosodnak. A cukor ugyanis arra készteti a májunkat, hogy hatékonyabban raktározza el a megszerzett energiát – zsír formájában. Idővel a máj körül egyre több zsírgöböcske rakódik le, ami a korábban ritka betegséghez, a nem alkoholos zsírmájhoz vezethet.

Cukor más néven Az élelmiszerek címkéjén nem mindig látható a „cukor” szó. Mégis elrejtőzhet a csomagban más néven. Néhány név, ami alatt cukor található:

agavészirupbarnarizs

-szirup magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

dextróz (szőlőcukor)sűrített cukornádszirupglükóz (szőlőcukor)

laktóz (tejcukor)

malátaszirup

melaszszacharóz (nádcukor, répacukor, juharcukor)

túl sok cukor emellett a koleszterinszintünkre is rossz hatással van: egy elmélet szerint a cukor miatt a szervezet nem képes arra, hogy megszabaduljon a felesleges koleszterintől, így az tovább kering a szervezetben, illetve lerakódik az érfalakra.

Minden gramm elfogyasztott cukor növeli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A cukor hatására egyre több inzulin termelődik a szervezetben, ami többek között „megkeményíti” a vérereket, az erek veszítenek a rugalmasságukból és így folyamatosan nő a magas vérnyomás kialakulásának esélye is.

Kábítószerként hat az agyunkra

cukor ugyanúgy hat az agyunkra , mint a kábítószerek. Elsősorban az opioidok és a dopamin kiválasztását serkenti, ezáltal jó érzéseket okoz annak, aki fogyasztja. De szintén a drogokra emlékeztető tulajdonsága az is, hogy könnyű hozzászokni, vagyis a szervezetnek egy idő után egyre több és több kell ahhoz, hogy a kellemes érzéseket elérje a segítségével.

A sok cukrot fogyasztóknál jelentősen (akár 40 százalékkal) megnő a depresszió kialakulásának az esélye. Emellett a cukor miatt a szervezetünk fokozatosan elveszíti azt a képességét, hogy jelezze az agynak a jóllakottságot.

cukor ráadásul nemcsak azért van rossz hatással a külsőnkre, mert kövérebbek leszünk tőle. A véráramba kerülve a cukor proteinekhez kapcsolódik, és új, káros hatású molekulákat hoz létre. Ezek a molekulák megtámadják és károsítják a környező szövetek fehérjéit, így a kollagénben és elasztinban lévő sejteket is – ezek az anyagok felelősek azért, hogy a bőrünk feszes, telt és rugalmas legyen. A cukor tehát az arcunkat is öregíti!

Forrás: https://www.hazipatika.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük