8 óvintézkedés cukorbetegeknek a nyárra

Szerző: ZSÓFIA VASKÓ | 2018. 07. 06.

Az extrém forróság a szokásosnál is jobban felborítja a vércukorszintet, és a gyógyszerek hatékonyságára is hatással lehet, ha nem megfelelően tároljuk őket. De mit tehetünk, ha cukorbetegként nem akarjuk az egész nyarat a négy fal közt tölteni és ügyelni szeretnénk az egészségünkre az évszak kihívásainak megfelelően?

A cukorbetegséggel sosem egyszerű együtt élni, a nyári forróság azonban még jobban megnehezíti azok dolgát, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, trükköt és tanácsot, amire a nyári forróságban kiemelten érdemes ügyelnie a cukorbetegséggel élőknek!

A nyár rengeteg pozitív élményt tartogathat, ám a cukorbetegek számára sokszor kínszenvedés ez az évszak. Az extrém forróság ugyanis a szokásosnál is jobban felborítja a vércukorszintet, és a gyógyszerek hatékonyságára is hatással lehet, ha nem megfelelően tároljuk őket. De mit tehetünk, ha cukorbetegként nem akarjuk az egész nyarat a négy fal közt tölteni? Az alábbi 8 óvintézkedés segít:

1. Igyál és tarts magadnál elegendő tiszta vizet!

A megfelelő vízfogyasztás a nyári melegben mindenki számára fontos, ám a cukorbetegséggel küzdőknél még kiemeltebb figyelmet kell, hogy kapjon. Bárhová mész, mindig legyen nálad egy üveg víz, így sosem lehet gond!

2. Ha kell, változtass az inzulinadagodon!

Ha tudod, hogy egy nagy túrára indulsz, vagy nyaralni mész, ami a szervezeted számára megterhelést jelent, keresd fel orvosodat előtte. Ilyenkor vázold fel, nagyjából mi lesz a programod, és közösen beszéljétek meg, ehhez kell-e változtatni az inzulinadagon.

3. Mérj gyakran!

Mivel a nyári meleg képes összezavarni a szervezetedet, érdemes a szokásosnál gyakrabban mérni a cukrodat. És tartsd észben, hogy akár órákat is késhet az eredménye a megterhelésnek, mivel a vércukorszintben a változás csak lassabban jelenik meg.

4. Készülj fel mindenre!

Jobb félni, mint megijedni! Ha hosszabb útra indulsz, mindig készülj úgy, hogy legyen nálad elég és megfelelő ennivaló, vagy akár azonnali megoldás arra, ha leesik a vércukrod.

5. Védd magad a hőségtől!

A szervezetedet nem készítheted fel százszázalékosan arra a megterhelésre, amit a forróság okoz, de tehetsz megelőző lépéseket, hogy könnyebben viseld! Szedj rendszeresen vitaminokat és egyél sok friss gyümölcsöt! Ráadásul a gyümölcsök – melyeknek nyáron van szezonjuk – magas víztartalma segít a legmelegebb napokon is lehűteni magadat. (Tipp: ide kattintva találsz egy listát olyan gyümölcsökről, amit cukorbetegek is ehetnek).

6. Védd a gyógyszeredet a forróságtól!

A nyári forróságot nemcsak a szervezeted kezeli rosszul, a gyógyszereidre is rossz hatással van. Ha hosszabb útra indulsz, gondoskodj róla, hogy a gyógyszereid megfelelően hűvös helyen lehessenek, ne csak a táska aljára legyenek bedobva. Ha autóval mész, és nincs hűthető kesztyűtartód, rengeteg szivargyújtóról üzemeltethető hűtőtáska kapható már, amely tökéletes megoldást gyújt.

7. Kerüld a tűző napot!

A leégés akár télen is veszélyes tud lenni, nyáron azonban még rosszabb a helyzet. A leégés extrém módon megterheli a szervezetet, ami miatt egy pillanat alatt az egekbe szökhet a vércukorszinted. Próbáld kerülni a tűző napot, ha pedig mindenképp a napon kell lenned, használj magas faktorú naptejet.

8. Ezt ne felejtsd el eltenni, ha elutazol!

Nyáron sokaknak természetes, hogy külföldre utaznak kikapcsolódni. Ám ha egy olyan országban történik baj, melynek nyelvét nem ismerjük, tehetetlennek érezhetjük magukat. De ennek nem kell így lennie! Tartsd mindig magad mellett a gyógyszereidet, és legyen nálad egy papír is, amire az adott ország nyelvén (+esetleg angolul) felírod: „Cukorbeteg vagyok!” Még jobb, ha meg is tanulsz egy-két mondatot az állapotodhoz kapcsolódóan, ami rosszullét esetén, de akár egy ételrendelésnél is segítségedre lehet.

Forrás:netamin.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük