Így hat a cukor a fogainkra

Gyakran hangzik el, hogy a cukros élelmiszerek súlyosan károsíthatják az ember fogait, hiszen lyukakat és fogszuvasodást okozhatnak. Ezért azonban nem közvetlenül a cukrok felelősek, hanem a szánkban élő baktériumok. (x)

A szánkban leledző baktériumok szénhidrátokkal táplálkoznak, ami számos élelmiszerben (főleg a cukrokban) fellelhető. Ezek a baktériumok savat termelnek, és ezek a savak okozzák a fogzománc kilyukadását, ami aztán fogszuvasodáshoz vezet.

Ezért ajánlott korlátozni a cukrok és más szénhidrátok fogyasztását a fogak megőrzése érdekében. Érdemes mindig elolvasni a tápérték-címkét a különböző élelmiszerek csomagolását, és odafigyelni a cukormennyiségre. Sajnos a cukrokat számos különböző néven tüntethetik fel ezeken a címkéken, ezért gyakran nehéz lehet eldönteni, hogy egy-egy adott termék mekkora mennyiségű cukrot tartalmaz.

Segítségül íme a cukrok különböző nevei, amelyekkel a csomagolásokon találkozhatunk:

  • cukor
  • barna cukor
  • nádcukor
  • porcukor
  • turbinado
  • nyers cukor
  • kukoricaszirup
  • kristálycukor
  • maltóz
  • fruktóz
  • szacharóz
  • glükóz
  • dextrin
  • gyümölcslé-koncentrátum
  • méz
  • izocukor (fruktóztartalmú szirup)
  • invertcukor
  • malátaszirup
  • juharszirup
  • melasz

A legtöbb cukrot tartalmazó élelmiszerkategóriák:

  • üdítők, energiaitalok, sportitalok: 35,7%
  • gabonából készült desszertek (sütemények, piték, torták stb.): 12,9%
  • gyümölcslevek: 10,5%
  • tejből készült desszertek (pl. fagylalt): 6,5%
  • cukorkák: 6,1%
  • gabonapelyhek: 3,8%
  • cukrok és méz: 3,5%
  • ízesített tea: 3,5%
  • élesztővel készült kenyér: 2,1%
  • egyéb élelmiszerek: 15,4%

A cukorpótlók, édesítőszerek hatása a fogakra

woman smiling face

Fotó: Alexander Krivitskiy/Unsplash

A cukorpótlók ízükben és állagukban helyettesítik ugyan a cukrokat, azonban a valódi cukrokkal ellentétben nem járulnak hozzá a fogakat károsító savak termeléséhez. Számos cukorpótló készítmény létezik (eritrit, aszpartám, szacharin, izomalt stb.) amelyek közül néhány a boltban kapható termékben is fellelhető.

Habár a fogszuvasodáshoz nem járulnak hozzá, a cukorpótló és édesítőszerek, nem feltétlenül számítanak egészségesebb opcióknak a valódi cukrokkal szemben.

Tippek a fogszuvasodás megelőzésére

A fogszuvasodás megelőzése érdekében naponta legalább kétszer mossuk meg alaposan fogainkat, hogy eltávolítsuk az apróbb ételmaradékokat is szánkból.

Korlátozzuk a főétkezések közötti nassolások számát, és ilyenkor is fogyasszuk inkább az egészségesebb alternatívákat.

Kerüljük a hozzáadott cukrokat étrendünkben.

Fogyasszunk sok tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget, illetve rendszeresen igyunk tiszta vizet.

Járjunk el legalább félévente fogorvoshoz fogászati szűrésre és fogkőleszedésre. 

Forrás: https://in.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük