Gyakran hangzik el, hogy a cukros élelmiszerek súlyosan károsíthatják az ember fogait, hiszen lyukakat és fogszuvasodást okozhatnak. Ezért azonban nem közvetlenül a cukrok felelősek, hanem a szánkban élő baktériumok. (x)
A szánkban leledző baktériumok szénhidrátokkal táplálkoznak, ami számos élelmiszerben (főleg a cukrokban) fellelhető. Ezek a baktériumok savat termelnek, és ezek a savak okozzák a fogzománc kilyukadását, ami aztán fogszuvasodáshoz vezet.
Ezért ajánlott korlátozni a cukrok és más szénhidrátok fogyasztását a fogak megőrzése érdekében. Érdemes mindig elolvasni a tápérték-címkét a különböző élelmiszerek csomagolását, és odafigyelni a cukormennyiségre. Sajnos a cukrokat számos különböző néven tüntethetik fel ezeken a címkéken, ezért gyakran nehéz lehet eldönteni, hogy egy-egy adott termék mekkora mennyiségű cukrot tartalmaz.
Segítségül íme a cukrok különböző nevei, amelyekkel a csomagolásokon találkozhatunk:
- cukor
- barna cukor
- nádcukor
- porcukor
- turbinado
- nyers cukor
- kukoricaszirup
- kristálycukor
- maltóz
- fruktóz
- szacharóz
- glükóz
- dextrin
- gyümölcslé-koncentrátum
- méz
- izocukor (fruktóztartalmú szirup)
- invertcukor
- malátaszirup
- juharszirup
- melasz
A legtöbb cukrot tartalmazó élelmiszerkategóriák:
- üdítők, energiaitalok, sportitalok: 35,7%
- gabonából készült desszertek (sütemények, piték, torták stb.): 12,9%
- gyümölcslevek: 10,5%
- tejből készült desszertek (pl. fagylalt): 6,5%
- cukorkák: 6,1%
- gabonapelyhek: 3,8%
- cukrok és méz: 3,5%
- ízesített tea: 3,5%
- élesztővel készült kenyér: 2,1%
- egyéb élelmiszerek: 15,4%
A cukorpótlók, édesítőszerek hatása a fogakra
Fotó: Alexander Krivitskiy/Unsplash
A cukorpótlók ízükben és állagukban helyettesítik ugyan a cukrokat, azonban a valódi cukrokkal ellentétben nem járulnak hozzá a fogakat károsító savak termeléséhez. Számos cukorpótló készítmény létezik (eritrit, aszpartám, szacharin, izomalt stb.) amelyek közül néhány a boltban kapható termékben is fellelhető.
Habár a fogszuvasodáshoz nem járulnak hozzá, a cukorpótló és édesítőszerek, nem feltétlenül számítanak egészségesebb opcióknak a valódi cukrokkal szemben.
Tippek a fogszuvasodás megelőzésére
A fogszuvasodás megelőzése érdekében naponta legalább kétszer mossuk meg alaposan fogainkat, hogy eltávolítsuk az apróbb ételmaradékokat is szánkból.
Korlátozzuk a főétkezések közötti nassolások számát, és ilyenkor is fogyasszuk inkább az egészségesebb alternatívákat.
Kerüljük a hozzáadott cukrokat étrendünkben.
Fogyasszunk sok tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget, illetve rendszeresen igyunk tiszta vizet.
Járjunk el legalább félévente fogorvoshoz fogászati szűrésre és fogkőleszedésre.
Forrás: https://in.hu/