Így hat a cukor a bőrre

A cukor sok szempontból káros hatással bír az egész szervezetre, de azt talán kevesebben tudják, hogy a bőrnek is rendkívül egészségtelen. Fogyasztása során beindul a glikációs folyamat, ami nagy vonalakban azt jelenti, hogy a cukor molekulái sok fehérjével reakcióba lépnek, és roncsolják a fehérjerostokat. Ez az egész testre negatív hatást gyakorol, többek közt a kollagénmolekulákat is károsítja, ami miatt a bőr elveszti rugalmasságát, ráncosodni kezd.

Dr. Harold Lancer, Hollywood népszerű bőrgyógyásza – akihez többek közt Kim Kardashian és Beyoncé is jár – elmondta, hogy a kollagén az az anyag, amitől az arc feszesebbnek, teltebbnek, fiatalosabbnak tűnik, a cukor pedig tulajdonképpen ezt bontja le. Fogyasztása beindítja az inzulintermelést, ami fehérjefelhasználási zavarokat vált ki, megzavarja a kollagént felépítő, termelő fehérjék és aminosavak működését. Emellett gyengíti az immunrendszert, így az nem tud megküzdeni a baktériumokkal, aminek következtében eltömődhetnek a pórusok, valamint pattanások alakulhatnak ki.

Hatására a tesztoszterontermelés is fokozódik, ami tágítja a pórusokat, zsírosabbá teszi a bőrt, és kipirosodást is okoz. Nem beszélve arról, hogy mivel a cukor dehidratálja a szervezetet, a bőr petyhüdtebbé, sápadtabbá és fakóbbá válik, veszít teltségéből, valamint a szem alatti sötét karikák is megjelennek.

Mit lehet tenni ellene?

A legjobb megoldás, ha lemondasz a feldolgozott cukor fogyasztásáról, és mérsékled az olyan magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását, mint a görögdinnye, a sárgadinnye, a banán vagy a mangó. Érdemes alacsony glikémiás indexű ételeket választani, ezek ugyanis nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, és lassítják a glikáció folyamatát.

cukor 2

Fotó: Christoph Hetzmannseder / Getty Images Hungary

A bőrgyógyász szerint, ha nem fogyasztasz cukrot, akkor már 72-96 óra után érezni és látni fogod a különbséget: jobb lesz a közérzeted, kevésbé lesz zsíros a bőröd, és a sötét karikák is halványulnak majd.

Forrás: https://femina.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük