A cukorbetegség gyakori velejárója a szájszárazság: mit lehet tenni ellene otthon?

A makacs szájszárazság kellemetlen következményekkel járhat, de otthon is lehet tenni ellene.

A cukorbetegséggel élők számos kellemetlen tünetet tapasztalhatnak a mindennapok során, az egyik ilyen a szájszárazság, más néven xerosztómia. Ilyenkor a nyál mennyisége nem elegendő, így nincs, ami kellőképpen nedvesen tartaná a szájüreget. 

Az állapot sajnos további negatív következményekkel járhat, hiszen a nyálnak fontos szerepe van többek között a fertőzések kivédésében és a fogszuvasodás megelőzésében. Bizonyos módszerek viszont segíthetnek a jelenség leküzdésében otthoni keretek között is. 

Fájdalmas is lehet

A szájszárazság 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben is előfordulhat, gyakori tünet, de nem minden beteget érint, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy egy még nem diagnosztizált diabéteszes figyelmét éppen ez hívja fel arra, hogy valami nincs rendben. Ha a nyál mennyisége lecsökken, a nyelv is szárazzá válhat, fájdalom jelentkezhet a szájban, és sokszor alakulhatnak ki benne, illetve a szájsarkakban sebek. Az ajkak berepedezhetnek, gyakoriak lehetnek a fertőzések a szájüregben. Az érintett nyelési és rágási nehézséggel is találkozhat. 

GettyImages-1133005307

Fotó: Greta Engel / Getty Images Hungary

A cukorbetegek a vér és a nyál magas cukorszintje és a fokozott folyadékvesztés miatt hajlamosabbak a szájszárazságra, és bizonyos gyógyszerek is fokozhatják a xerosztómia kialakulásának esélyét náluk. A dohányzás, a szájon át légzés és a kevés folyadék fogyasztása tovább ronthat a tüneteken. 

Hogyan enyhíthető otthon?

A legfontosabb teendő a vércukorszint orvosi segítséggel történő beállítása és az elegendő mennyiségű vízfogyasztás. A szakértők a következőket javasolják még:

  • A magas cukor- és koffeintartalmú ételek-italok kerülése.
  • A túlzottan fűszeres, sós ételek mellőzése.
  • Alkoholmentes szájvíz használata.
  • Fogselyem és öblögetés minden étkezés után.
  • Magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.
  • Rágózás cukormentes rágóval.
  • Dohányzásról való leszokás.

GettyImages-477714559

Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Növeli az ínybetegség és a fogszuvasodás kockázatát

Bár általában nem gondolunk rá, de a nyálnak nagyon fontos feladatai vannak. Segít például az ételmaradékok eltávolításában, a baktériumok által termelt savak semlegesítésében, és korlátozza a baktériumok elszaporodását is. Megkönnyíti a nyelést és a rágást, a benne található enzimek részt vesznek az emésztési folyamatokban is. 

A megfelelő mennyiségű nyál hiányában fokozódik a fogkőképződés és a fogszuvasodás, megnő az ínybetegség kialakulásának kockázata. A szájban elszaporodhatnak a különböző mikroorganizmusok, amelyek fertőzések, afta és szájpenész létrejöttéhez vezetnek. A rágási és nyelési problémák negatívan hathatnak a táplálkozásra is. 

Éppen ezért nem múló szájszárazság esetén mindenképp szakember felkeresése javasolt. A cukorbetegséggel élőknek pedig különösen fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálatokon való részvétel. 

Forrás: Femina.hu Járfás Eszter

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük